VAKIF HAKKINDA

VAKIF HAKKINDA

 VAKIF NE DEMEK

 

Bir hizmetin sürüp gidebilmesi için, kiÅŸilerin kendi istekleriyle bağışladıkları para ve mülklere “vakıf” denir. Bağışlanan mülklerin, eserlerin geleceÄŸe saÄŸlıklı kalabilmeleri korunmalarına baÄŸlıdır. GeçmiÅŸin geleceÄŸe taşınması ve yaÅŸatılması vakıfların görevi arasındadır.

Ä°nsanlar arasında sosyal dayanışmanın saÄŸlanması, yardımlaÅŸmak, birbirine destek olmak, acı ve mutlu günleri paylaÅŸmak, sevgi ve saygı tohumlarını atabilmek için fertler arasındaki iliÅŸkilerin iyi olması gerekir.

Vakfın tarihçesi çok eskilere dayanır. Dinimiz yardımlaÅŸmayı ve ihtiyacı olanlara destek olmayı dini temeli saymıştır. Vakıflar osmanlılar zamanında daha da yaygınlaÅŸmıştır. Cumhuriyetin kuruluÅŸundan sonra da etkinliÄŸini aynı ölçüde sürdürmüÅŸtür. 5 haziran 1935’te çıkan bir kanunla “vakıflar genel müdürlüÄŸü” kuruldu. Ülkemizdeki vakıfların hepsinin yönetimi, bu teÅŸkilata verildi. 

Vakıflar eÄŸitime, öÄŸretime, belediyelere, saÄŸlık iÅŸlerine, yoksullara hizmet ederler. Vakıf tarafından yardım alan kiÅŸilerin adları, kurum tarafından açıklanmaz.

Ülkemizin sosyal, ekonomik, kültürel ve yurt savunmasında vakıfların yardımlar büyüktür. Bu kadar güzel bir hizmetin sürekliliÄŸini saÄŸlamak hepimizin görevidir. Vakıflara yardım ederek gelirlerini çoÄŸaltmak ve çalışmalarını desteklememiz gerekir.

Vakıfların toplumsal yaÅŸamımızdaki hizmetlerini ÅŸöyle sıralayabiliriz: 
1. dini hizmetler 
2. saÄŸlık hizmetleri 
3. eÄŸitim ve öÄŸretim hizmetleri 
4. aÅŸ evi hizmetleri 
5. sosyal hizmetler 
6. sanat ve kültür hizmetleri 
7. para yardımı 
8. milli savunma hizmetleri 
9. iktisadi hizmetler 
10. ulaÅŸtırma hizmeti 
11. spor hizmetleri 

Ä°nsanlardaki yardım duygusunu geliÅŸtirmek, dayanışmanın önemini anlatmak ve insanların gönül zenginliÄŸine ulaÅŸmasına yardımcı olmak amacı ile 1985 yılından beri 3–9 aralık tarihleri arasında “vakıf haftası” kutlanmaktadır. 

Vakıf Nedir?

Arapça bir sözcük olan ‘vakf’; sözlük anlamı ile durdurma, hareketten alıkoyma, hareketsiz bırakma manalarına gelir. Ayrıca “tamamen verme, büsbütün verme” anlamını da içerir.

Ä°ktisadi anlamda vakıf; kiÅŸisel çalışma ve gayretle elde edilen imkânların ve mal varlığının gönül rızasıyla paylaşılmasını öngören hukuki bir sistemdir.

Türk Medeni Kanununa göre vakıf; gerçek veya tüzel kiÅŸilerin yeterli mal ve hakları belirli ve sürekli bir amaca özgülemeleri ile oluÅŸan tüzel kiÅŸiliÄŸe sahip mal topluluklarıdır.

Vakıf, tarih boyunca süregelmiÅŸ yardımlaÅŸma ve dayanışma duygusunun kurumsallaÅŸmış halidir. O halde vakıf tüm insanlığın mutluluÄŸunu amaçlayan bir sistemler bütünüdür.

Tarihte ilk vakıf; Hazreti Ömer (r.a.)ın Hayber’in fethinden sonra ganimet olarak kendisine düÅŸen bir arazinin satılmaması, miras bırakılmaması ve hibe edilmemesi ÅŸartı ile fakir, köle, misafir ve Allah yolunda olanların istifadesi için vermesi ilk vakıf olarak kabul edilmektedir.

Vakıfların Anadolu’da hızla yaygınlaşıp önemli hale gelmesinde “sadaka, infak ve hayırda yarışma” ya teÅŸvik edici mahiyetteki ayetlerin yanı sıra ÅŸu hadis-i ÅŸerifler etkili olmuÅŸtur.

“AdemoÄŸlu vefat edince ameli kesilir, ancak üç hususta müstesna: Sadaka-i cariye, faydalı ilim ve kendine dua eden hayırlı evlat”

“Ä°nsanların en hayırlısı insanlara faydalı olandır. Malın en hayırlısı Allah yolunda harcanandır. Vakfın en hayırlısı da insanların en çok duydukları ihtiyacı karşılayandır.”

Vakıfların Amaçları;

Vakıflar, tarih boyunca hangi amaçlarla kurulmuÅŸ olurlarsa olsunlar, Ä°slâm ve Türk dünyasında birbirinden önemli çok çeÅŸitli hizmetleri üstlenerek, günümüzde modern devletin yapmakta olduÄŸu çok sayıda kamusal görevi yüzyıllarca baÅŸarıyla yerine getirmiÅŸlerdir. Vakıflar, aynı zamanda, servetin zengin kesimlerden toplumun daha fakir kesimlerine doÄŸru akışını önemli ölçüde gerçekleÅŸtirerek sosyal dengelerin kurulmasında ve sosyal bütünleÅŸmenin saÄŸlanmasında, içtimaî barışın sürekliliÄŸinde, sınıf çatışmalarının önlenmesinde, kamunun hizmet taleplerinin yerinde karşılanmasında, siyasî ve ekonomik istikrarın saÄŸlanmasında da merkezî yönetimlerin en büyük yardımcıları olmuÅŸlardır.

Vakfın özünde bulunan yardımlaÅŸma ve dayanışma duygusu, Türkler’in Ä°slamiyet öncesindeki geleneklerinde de görülen bir sosyal özellik olduÄŸundan Müslüman olduktan sonraki dönemde de vakıf ve yardımlaÅŸma anlayışı “Allah Rızasını” kazanma isteÄŸi ile çok daha güçlenerek, geniÅŸlemiÅŸtir. Bu durum; vakfın belirli toplulukları kapsamasından çok, bütün insanları, hatta hayvanları ve doÄŸayı da içine alacak ÅŸekilde geniÅŸleyerek enginleÅŸmesine vesile olmuÅŸtur.

Türklerin, Ä°slamiyet öncesinden gelen adet ve gelenekleri; vakıf anlayışı ve kültürünün bir medeniyet haline gelmesinde önemli katkılar saÄŸlamış, Ä°slâmiyet ile birlikte bu altyapı, semavî deÄŸerler ve evrensel ahlakî ilkelerle inceden inceye iÅŸlenerek daha da geliÅŸtirilmiÅŸtir. Vakıfların hizmetlerinden veya menfaatlerinden yararlanabilmek için ne etnik ne dinî, ne de cinsiyet ve sosyal statü olarak bir ön ÅŸart aranmamış, hayır hususunda kesinlikle ayrımcılık ve bölgecilik yapılmamıştır.

DiÄŸer bir ifadeyle, Osmanlı'ya kadar hiçbir devlet, dil, din, ırk ve cinsiyet ayırımı yapmadan bütün halkının huzur ve mutluluÄŸunu saÄŸlayacak âdil devlet adamı prototipini ortaya koyan ve ülke kaynaklarının toplumun bütün kesimleri arasında makûl ölçülerde paylaşılmasına imkân saÄŸlayan bir sistemi kurarak en müreffeh ÅŸehirlerin kurulmasını saÄŸlayamamıştır. Bunun yanı sıra, vakıf kurumunun maddî-manevî kudretinden de tarihte hiçbir ulus Osmanlılar kadar yararlanamamıştır.

Osmanlı insanının günlük hayatında hemen her gün karşılaÅŸtığı ve yararlandığı cami, medrese, hastane, han, hamam, köprü, çeÅŸme, su tesisi, imarethâne gibi kamusal nitelikli kurumların neredeyse tamamı, padiÅŸahlar ve diÄŸer yönetici zümreler ile bunların yakınlarınca hayrat olarak yaptırılmış, bunların hizmetlerinde sürekliliÄŸi saÄŸlamak üzere gelirlerini temin eden kervansaray, bedesten, dükkan, baÄŸ, bahçe gibi diÄŸer mal ve mülkler de akar olarak vakfedilmiÅŸtir. Böylece yalnızca Allah Rızası için kurulan vakıflar ve vakıfların topluma sunduÄŸu hizmetler yıllar hatta yüzyıllar boyunca yaÅŸatılabilmiÅŸtir.

Gerek sosyal gruplar arasında dostluk, kardeÅŸlik, yardımlaÅŸma ve yakınlaÅŸmanın temininde ve gerekse kamunun belli sosyal kriterlere göre ÅŸekillendirilmesinde devletin elindeki en etkili kurumsal vasıta vakıflar olmuÅŸtur. Osmanlılar, servetin belirli ellerde yoÄŸunlaÅŸarak sosyal refah düzeyinde aşırı farklılaÅŸmalar oluÅŸması ve dolayısıyla içtimaî dengelerin bozulmasını önlemek için, kiÅŸilerin kendi istekleriyle kurdukları vakıflardan geniÅŸ ölçüde yararlanmışlardır. Ä°mkânı olan herkes bir hayır eseri yaptırmıştır, buna gücü yetmeyenler bir mektep veya camiyi, ya tamir ettirmiÅŸ ya da tamirine madden-manen-bedenen katkıda bulunmuÅŸ, bunu da yapamayanlar hiç deÄŸilse bir çeÅŸme yapımı ya da tamiri ile ilgilenmiÅŸlerdir.

Günümüzde modern devletin yüklendiÄŸi kamusal hizmetlerin neredeyse tamamı Osmanlı’da vakıflar eliyle yerine getirilmiÅŸ, sahip oldukları maddî imkânlara raÄŸmen “hayr u hasenat kültürüne” katkıda bulunmayanlara cemiyet tarafından iyi gözle bakılmamıştır.

Vakıflar kanalıyla, toplumsal servetin önemli bir bölümü, hukuken bir daha geri dönmesi mümkün olmayacak ÅŸekilde toplumun en zengin tabakalarından en alt tabakalarına ulaÅŸacak ÅŸekilde; bir baÅŸka deyiÅŸle özel mülkiyete konu olmaktan çıkartılarak toplumsal mülkiyet kategorisine aktarılmıştır. Üstelik bu aktarımın, açık bir zorlama olmaksızın, gönüllü bir ÅŸekilde yapıldığı düÅŸünüldüÄŸünde, vakıf konusundaki ÅŸuurun ve duyarlılığın Osmanlı döneminde bütün medeniyetleri geride bırakan bir çıtaya ulaÅŸtığı görülebilir.

Bundan dolayıdır ki Osmanlı medeniyeti, "vakıf medeniyeti" olarak nitelendirilmiştir.

Evliya Çelebi, XVII. yüzyıldaki Osmanlı vakıf eserler hakkında, "..ben elli yılda 18 padiÅŸahlık ve krallık yere seyahat ettim, hiçbir yerde bu kadar hayrat görmedim" diye yazacaktır.

Osmanlı sosyo-ekonomik ve kültürel hayatının neredeyse tamamını kuÅŸatabilecek ÅŸekilde konumlanan vakıf sistemi, günümüzde de dünyanın dört bir yanında hâlâ hayatın vazgeçilmez sosyal ve siyaset kurumları arasında olduÄŸu inkâr edilemez bir gerçek olarak karşımızda durmaktadır.

Günümüzde, bir vakfın kuruluÅŸu, 1 Ocak 2002 tarihinde yürürlüÄŸe giren 4721 sayılı Türk Medenî Kanununun ilgili hükümlerine göre gerçekleÅŸmektedir. Buna göre, kanunda belirtilen ÅŸartları taşıyan gerçek ya da tüzel kiÅŸiler vakıf kurabilmektedirler. EÄŸer kurucu gerçek kiÅŸi ise Türk Medenî Kanunu'nda belirlenen fiil ehliyetine sahip olması, tüzelkiÅŸi ise fiil ehliyetine sahip olmakla birlikte, ayrıca, kuruluÅŸ statüsünde vakıf kurabileceÄŸine ve vakfa malvarlığı tahsis edebileceÄŸine dair bir hükmün bulunması gerekmektedir.

Selçuklu ve Osmanlı döneminde kurulmuÅŸ olan ve bugün yöneticileri hayatta kalmayan vakıflar ise, Türkiye'nin en köklü ve büyük kurumlarından biri olan Vakıflar Genel MüdürlüÄŸü tarafından temsil ve idare edilmektedir. Vakıflar Genel MüdürlüÄŸü bu vakıflar adına hizmetlerini sürdürürken, diÄŸer taraftan da yeni kurulan vakıfların kuruluÅŸ, dağılış ve denetim iÅŸlemlerini gerçekleÅŸtirmektedir. Vakıflar Genel MüdürlüÄŸü kayıtlarına göre; Osmanlı ve Selçuklu Döneminden günümüze intikal etmiÅŸ ancak yöneticisi kalmamış vakıf sayısı 41.750 adettir.

Bu tarihî vakıfların tüzel kiÅŸiliklerini günümüzde de sürdüren Vakıflar Genel MüdürlüÄŸü, kurucularının belirledikleri amaçlar doÄŸrultusunda öÄŸrencilere burs vermekte, muhtaç vatandaÅŸlara aylık maaÅŸ ve gıda yardımı yapmakta, ayrıca, binlerce yıllık vakıf eserlerin onarımını gerçekleÅŸtirmektedir.

Vakıflar Genel MüdürlüÄŸünce 3 bin 500’ün üzerinde vakıf eser restore edilmiÅŸtir. Son yıllarda gerçekleÅŸtirilen çalışmalar sonucunda, Osmanlı dönemindeki vakıf medeniyeti canlandırılmış, ülkemiz ekonomisine yaptığı katkı ise 2,5 milyar lirayı bulmuÅŸtur.

Bezmiâlem Valide Sultan Vakıf Üniversitesi ile Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversiteleri yüksek öÄŸrenim alanında gerçekleÅŸtirilen iki önemli proje olarak müstesna bir deÄŸer taşımaktadır. Cumhuriyet öncesinde kurulmuÅŸ olan ve kuruluÅŸ amaçlarında eÄŸitim ÅŸartı bulunan vakıfların faaliyetlerini gerçekleÅŸtirmek amacıyla oluÅŸturulmuÅŸ Üniversiteler bugün modern kompleksler içinde eÄŸitim vermektedir.

Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi bugün de hastaları tedavi edip ÅŸifa dağıtmaya devam etmekte, ücretsiz saÄŸlık hizmeti sunmaktadır. Vakıflar, Vakıf medeniyeti ve vakıf bilincinin canlandırılarak, vakıf kurumunun özünde barınan kardeÅŸlik ve yardımseverlik duygularını yaÅŸatarak, gelecek kuÅŸaklara aktarılmasını saÄŸlamaktadır.

Vakfın Organları Nelerdir

1- Zorunlu organlar: Mütevelli Heyeti, Yönetim kurulu, Denetleme kurulu
2- Ä°htiyari organları: Danışma kurulu, Onur kurulu

Sözlükte Vakıf Nedir

1- Bir hizmetin gelecekte de yapılması için belli ÅŸartlarla ve resmi bir yolla ayrılarak bir topluluk veya bir kimse tarafından bırakılan mülk, para.
2- Bir topluluk veya bir kimse tarafından bırakılan mülk ve paranın idare edildiÄŸi yer.
3- Birçok kiÅŸi tarafından kurulan ve toplum yararına çalışmayı ilke edinen kuruluÅŸ.

VAKIFLAR KANUNU Kanun Numarası : 5737 Kabul Tarihi : 20/2/2008 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih: 27/2/2008 Sayı : 26800 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt : 47 BÄ°RÄ°NCÄ° KISIM Amaç, Kapsam ve Tanımlar Amaç MADDE 1 – Bu Kanun; vakıfların yönetimi, faaliyetleri ve denetimine, yurt içi ve yurt dışındaki taşınır ve taşınmaz vakıf kültür varlıklarının tescili, muhafazası, onarımı ve yaÅŸatılmasına, vakıf varlıklarının ekonomik ÅŸekilde iÅŸletilmesi ve deÄŸerlendirilmesinin saÄŸlanmasına iliÅŸkin usûl ve esasların belirlenmesi; Vakıflar Genel MüdürlüÄŸünün kuruluÅŸu ile Genel MüdürlüÄŸün teÅŸkilât, görev, yetki ve sorumluluklarının düzenlenmesi amacıyla hazırlanmıştır. Kapsam MADDE 2 – Bu Kanun; mazbut, mülhak ve yeni vakıflar, cemaat ve esnaf vakıfları ile Vakıflar Genel MüdürlüÄŸünü kapsar. Bu Kanunun uygulanmasında milletlerarası mütekabiliyet ilkesi saklıdır. Tanımlar MADDE 3 – Bu Kanunun uygulanmasında; Genel Müdürlük veya Denetim Makamı: Vakıflar Genel MüdürlüÄŸünü, Genel Müdür: Vakıflar Genel Müdürünü, Meclis: Vakıflar Meclisini, Vakıflar: Mazbut, mülhak, cemaat ve esnaf vakıfları ile yeni vakıfları, Vakfiye: Mazbut, mülhak ve cemaat vakıflarının malvarlığını, vakıf ÅŸartlarını ve vakfedenin isteklerini içeren belgeleri, 1936 Beyannamesi: Cemaat vakıflarının 2762 sayılı Vakıflar Kanunu gereÄŸince verdikleri beyannameyi, Vakıf senedi: Mülga 743 sayılı Türk Kanunu Medenisi ile 22/11/2001 tarihli ve 4721 sayılı Türk Medenî Kanunu hükümlerine göre kurulan vakıfların, malvarlığını ve vakıf ÅŸartlarını içeren belgeyi, Mazbut vakıf: Bu Kanun uyarınca Genel Müdürlükçe yönetilecek ve temsil edilecek vakıflar ile mülga 743 sayılı Türk Kanunu Medenisinin yürürlük tarihinden önce kurulmuÅŸ ve 2762 sayılı Vakıflar Kanunu gereÄŸince Vakıflar Genel MüdürlüÄŸünce yönetilen vakıfları, Mülhak vakıf: Mülga 743 sayılı Türk Kanunu Medenisinin yürürlük tarihinden önce kurulmuÅŸ ve yönetimi vakfedenlerin soyundan gelenlere ÅŸart edilmiÅŸ vakıfları, Cemaat vakfı: Vakfiyeleri olup olmadığına bakılmaksızın 2762 sayılı Vakıflar Kanunu gereÄŸince tüzel kiÅŸilik kazanmış, mensupları Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan Türkiye’deki gayrimüslim cemaatlere ait vakıfları, Esnaf vakfı: 2762 sayılı Vakıflar Kanununun yürürlüÄŸünden önce kurulmuÅŸ ve esnafın seçtiÄŸi yönetim kurulu tarafından yönetilen vakıfları, Yeni vakıf: Mülga 743 sayılı Türk Kanunu Medenisi ile 4721 sayılı Türk Medenî Kanunu hükümlerine göre kurulan vakıfları, Åžube: Vakıf faaliyetlerinin yürütülebilmesi için yeni vakfa baÄŸlı olarak açılan, tüzel kiÅŸiliÄŸi olmayan ve bünyesinde organları bulunan alt birimi, Temsilcilik: Vakıf faaliyetlerinin yürütülebilmesi için yeni vakfa baÄŸlı olarak açılan, tüzel kiÅŸiliÄŸi ve bünyesinde organları bulunmayan alt birimi, 10242 Vakıf yönetimi: Mülhak, cemaat ve esnaf vakıfları ile yeni vakıflarda; vakfiye, 1936 Beyannamesi, vakıf senedi, 4721 sayılı Türk Medenî Kanunu ve bu Kanuna göre vakfı yönetmeye ve temsile yetkili organı, Vakıf yöneticisi: Mülhak, cemaat ve esnaf vakıfları ile yeni vakıflarda; vakfiye, 1936 Beyannamesi, vakıf senedi, 4721 sayılı Türk Medenî Kanunu ve bu Kanuna göre vakfı yönetmeye ve temsile yetkili kiÅŸi veya yetkili organlarda görev alan kiÅŸileri, Hayrat: Mazbut, mülhak, cemaat ve esnaf vakıfları ile yeni vakıfların, doÄŸrudan toplumun istifadesine bedelsiz olarak sundukları mal veya hizmetleri, Akar: Vakıf amaç ve faaliyetlerinin yerine getirilmesi için gelir getirici ÅŸekilde deÄŸerlendirilmesi zorunlu olan taşınır ve taşınmazları, Mukataalı vakıf: Zemini vakfa, üzerindeki yapı ve aÄŸaçlar tasarruf edene ait olan ve kirası yıllık olarak alınan vakıf taşınmazlarını, Ä°careteynli vakıf: DeÄŸerine yakın peÅŸin ücret ve ayrıca yıllık kira alınmak suretiyle süresiz olarak kiralanan vakıf taşınmazlarını, Taviz bedeli: Mukataalı ve icareteynli taşınmazların serbest tasarrufa terki için alınan bedeli, Galle fazlası: Mazbut ve mülhak vakıflarda, vakfın hayrat ve akarlarının onarımı ile vakfiyelerindeki hayrat hizmetlerin ifasından sonra kalan miktarı, Ä°ntifa hakkı: Mazbut ve mülhak vakıflarda, vakfiyelerindeki ÅŸartlara göre ilgililere bırakılmış galle fazlaları ve hakları, ifade eder. Ä°KÄ°NCÄ° KISIM Vakıflarla Ä°lgili Hükümler BÄ°RÄ°NCÄ° BÖLÜM Tüzel KiÅŸilik, Ehliyet, Yönetim, Temsil Tüzel kiÅŸilik MADDE 4 – Vakıflar, özel hukuk tüzel kiÅŸiliÄŸine sahiptir. Yeni vakıfların kuruluÅŸu, mal varlığı, ÅŸube ve temsilcilikleri MADDE 5 – Yeni vakıflar; Türk Medenî Kanunu hükümlerine göre kurulur ve faaliyet gösterirler. Yeni vakıfların kuruluÅŸunda amaçlarına göre özgülenecek asgarî mal varlığı her yıl Meclisçe belirlenir. Yeni vakıflar, vakıf senetlerinde yazılı amaçlarını gerçekleÅŸtirmek üzere Genel MüdürlüÄŸe beyanda bulunmak ÅŸartıyla ÅŸube ve temsilcilik açabilirler. Beyannamenin düzenlenmesine iliÅŸkin usûl ve esaslar yönetmelikle düzenlenir. Yabancılar, Türkiye’de, hukukî ve fiilî mütekabiliyet esasına göre yeni vakıf kurabilirler. Yönetim ve temsil ÅŸekli MADDE 6 – Mazbut vakıflar, Genel Müdürlük tarafından yönetilir ve temsil edilir. Mülhak vakıflar, Anayasaya aykırılık teÅŸkil etmeyen vakfiye ÅŸartlarına göre Meclis tarafından atanacak yöneticiler eliyle yönetilir ve temsil edilir. Vakıf yöneticileri kendilerine yardımcı tayin edebilirler. Mülhak vakıf yöneticilerinde aranacak ÅŸartlar ile yardımcılarının nitelikleri yönetmelikle düzenlenir. Vakfiyedeki ÅŸartları taşımamaları nedeniyle kendilerine yöneticilik verilemeyenler bu ÅŸartları elde edinceye, küçükler ile kısıtlılar fiil ehliyetlerini kazanıncaya ve boÅŸ kalan yöneticilik yenisine verilinceye kadar, vakıf iÅŸleri Genel Müdürlükçe temsilen yürütülür. Cemaat vakıflarının yöneticileri mensuplarınca kendi aralarından seçilir. Vakıf yöneticilerinin seçim usûl ve esasları yönetmelikle düzenlenir. Esnaf vakıfları, mülhak vakıfların tabi olduÄŸu hükümlere tabidir. Bu vakıflar, esnafın seçtiÄŸi yönetim kurulu tarafından yönetilir. Yeni vakıfların yönetim organı vakıf senedine göre oluÅŸturulur ve bu vakıfların yönetim organlarında görev alanların çoÄŸunluÄŸunun, Türkiye’de yerleÅŸik bulunması gerekir. 10243 Genel Müdürlükçe yönetilecek ve temsil edilecek vakıflar MADDE 7 – On yıl süreyle yönetici atanamayan veya yönetim organı oluÅŸturulamayan mülhak vakıflar, mahkeme kararıyla Genel Müdürlükçe yönetilir ve temsil edilir. Bu Kanunun yürürlüÄŸe girmesinden önce mazbut vakıflar arasına alınan vakıflarla, bu Kanuna göre mazbut vakıflar arasına alınan vakıflara bir daha yönetici seçimi ve ataması yapılamaz. Ä°lgililerin vakfiye ÅŸartlarına göre intifa hakları saklıdır. (Ek fıkra:13/2/2011-6111/208 md.) Ä°ntifa haklarına iliÅŸkin talepler galle fazlası almaya hak kazanıldığını gösteren mahkeme kararının kesinleÅŸtiÄŸi tarihten itibaren beÅŸ yıl geçmekle düÅŸer. (Ek fıkra:13/2/2011-6111/208 md.) Mazbut vakıflarda intifa hakları, galle fazlası almaya hak kazanıldığını gösteren mahkeme kararının kesinleÅŸtiÄŸi tarihten itibaren, vakfın son beÅŸ yıl içindeki malvarlığı, gelirleri ve giderleri ile sınırlı olmak ve galle fazlasının mevcudiyeti ÅŸartıyla Genel Müdürlükçe belirlenir. Yeni vakıf organlarının tamamlanması MADDE 8 – Yeni vakıfların organlarında ölüm, istifa ya da herhangi bir nedenle eksilme olduÄŸu takdirde; vakıf senedindeki hükümlere göre, hüküm bulunmaması halinde vakıf senedi deÄŸiÅŸikliÄŸine yetkili organın, bunun bulunmaması halinde ise icraya yetkili organın kararı ve Genel MüdürlüÄŸün görüÅŸü alınarak mahkemece yenisi seçilir. Vakıf yöneticisi olamayacaklar MADDE 9 – Vakıflarda; hırsızlık, nitelikli hırsızlık, yaÄŸma, nitelikli yaÄŸma, dolandırıcılık, nitelikli dolandırıcılık, zimmet, rüÅŸvet, sahtecilik, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, güveni kötüye kullanma, kaçakçılık suçları ile Devletin güvenliÄŸine karşı iÅŸlenen suçların birinden mahkûm olanlar yönetici olamazlar. Vakıf yöneticisi seçildikten sonra yukarıdaki suçlardan mahkûm olanların yöneticiliÄŸi sona erer. Vakıf yöneticilerinin sorumlulukları ve görevden alınması MADDE 10 – Vakıf yöneticileri; vakfın amacına ve yürürlükteki mevzuata uymak zorundadır. Birinci fıkrada belirtilen zorunluluÄŸa uymayanlar ile; a) Vakfın amacı doÄŸrultusunda faaliyette bulunmayan, b) Vakfın mallarını ve gelirlerini amaçlarına uygun olarak kullanmayan, c) Ağır ihmal ve kasıtlı fiilleriyle vakfı zarara uÄŸratan, d) Denetim Makamınca tespit edilen noksanlık ve yanlışlıkları verilen süre içerisinde tamamlamayan, düzeltmeyen veya aykırı iÅŸlemlere devam eden, e) Medeni hakları kullanma ehliyetini kaybeden veya görevini sürekli olarak yapmasına engel teÅŸkil edecek hastalığa veya maluliyete yakalanan, f) (Mülga: 12/7/2013-6495/48 md.) vakıf yöneticileri, Meclisin vereceÄŸi karara dayalı olarak Denetim Makamının baÅŸvurusu üzerine vakfın yerleÅŸim yeri asliye hukuk mahkemesince görevlerinden alınabilir. Telafisi imkânsız sonuçlar doÄŸurabilecek hallerde dava sonuçlanıncaya kadar, Meclis kararı üzerine Denetim Makamınca, vakıf yönetiminin geçici olarak görevden uzaklaÅŸtırılması ve kayyımca yönetilmesi ihtiyati tedbir olarak mahkemeden talep edilir. 10244 Görevinden alınan vakıf yöneticileri Meclis üyesi olamaz ve beÅŸ yıl süreyle aynı vakfın yönetim ve denetim organında görev alamazlar. Ayrıca ikinci fıkranın (c) ve (e) bentlerinde belirtilen nedenlerle görevinden alınan vakıf yöneticileri baÅŸka bir vakfın yöneticisi ise o görevinden de alınmış sayılır ve beÅŸ yıl süreyle hiçbir vakfın yönetim ve denetim organında görev alamazlar. (1) Vakıf yönetiminde yer alan kiÅŸiler ile vakıf çalışanları kusurlu fiilleri nedeniyle vakfa verdikleri zararlardan sorumludurlar. Vakıf yöneticileri mahkeme kararı olmaksızın görevlerinden uzaklaÅŸtırılamazlar. Ä°darî para cezası MADDE 11 – Genel Müdürlükçe yapılan tebligata raÄŸmen, bu Kanun uyarınca istenen beyanname, bilgi ve belgeleri zamanında vermeyen, organların vakfiye veya vakıf senedine aykırı olarak toplanmasına sebebiyet veren veya gerçeÄŸe aykırı beyanda bulunan vakıf yönetimine Genel Müdürlükçe her bir eylem için beÅŸyüz Türk Lirası idarî para cezası verilir. Ä°darî para cezalarına karşı tebliÄŸ tarihinden itibaren onbeÅŸ gün içinde 30/3/2005 tarihli ve 5326 sayılı Kabahatler Kanunu hükümlerine göre kanun yoluna baÅŸvurulabilir. Ä°KÄ°NCÄ° BÖLÜM Vakıf Malları ve Faaliyetleri Vakıfların mal edinmesi, akar cinsinden olan malların deÄŸiÅŸtirilmesi MADDE 12 – Vakıflar; mal edinebilirler, malları üzerinde her türlü tasarrufta bulunabilirler. Genel MüdürlüÄŸe ve mazbut vakıflara ait akar mallar ile hakların daha yararlı olanları ile deÄŸiÅŸtirilmesine, paraya çevrilmesine veya deÄŸerlendirilmesine Meclis yetkilidir. Mülhak, cemaat, esnaf vakıfları ile yeni vakıflara, baÅŸlangıçta özgülenen mal ve haklar, vakıf yönetiminin baÅŸvurusu üzerine, haklı kılan sebepler varsa, Denetim Makamının görüÅŸü alınarak mahkeme kararı ile sonradan iktisap ettikleri mal ve hakları ise bağımsız ekspertiz kuruluÅŸlarınca düzenlenecek rapora dayalı olarak vakıf yetkili organının kararı ile daha yararlı olanları ile deÄŸiÅŸtirilebilir veya paraya çevrilebilir. Vakıf yöneticileri, iktisap ettikleri veya deÄŸiÅŸtirdikleri taşınmaz malları tapuya tescil tarihinden itibaren bir ay içerisinde Genel MüdürlüÄŸe bildirirler. Kurucularının çoÄŸunluÄŸu yabancı uyruklu olan vakıfların, taşınmaz mal edinmeleri hakkında, 22/12/1934 tarihli ve 2644 sayılı Tapu Kanununun 35 inci maddesi uygulanır. Taşınmazların vakıfları adına tescili MADDE 13 – Mazbut vakıfların tescil görmemiÅŸ hayrat taşınmazları, Genel MüdürlüÄŸün isteÄŸi üzerine tapu idaresince vakıfları adına tescil edilir. Mazbut ve mülhak vakıflara ait akar taşınmazların satış ve taviz bedelleri ile satın alınacak, trampa ile edinilecek veya yeniden yaptırılacak taşınmazlar, vakıfları adına hisseleri oranında tapuya tescil ettirilerek kayıtlara iÅŸlenir. –––––––––––– (1) 12/7/2013 tarihli ve 6495 sayılı Kanunun 48 inci maddesiyle, bu fıkrada yer alan “(c), (e) ve (f) bentlerinde” ibaresi “(c) ve (e) bentlerinde” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir. 10244-1 Amaç ve iÅŸlev deÄŸiÅŸikliÄŸi MADDE 14 – Vakıfların, vakfiyelerindeki ÅŸartların yerine getirilmesine fiilen veya hukuken imkân kalmaması halinde; vakfedenin iradesine aykırı olmamak kaydıyla mazbut vakıflarda Genel MüdürlüÄŸün; mülhak, cemaat ve esnaf vakıflarında, vakıf yöneticilerinin teklifi üzerine bu ÅŸartları deÄŸiÅŸtirmeye; hayır ÅŸartlarındaki parasal deÄŸerleri güncel vakıf gelirlerine uyarlamaya Meclis yetkilidir. Hayrat taşınmazların nitelikleri ve deÄŸerlendirilmesi MADDE 15 – Vakıfların hayrat taşınmazları haczedilemez, rehnedilemez, bu taşınmazlarda mülkiyet ve irtifak hakkı için kazandırıcı zamanaşımı iÅŸlemez. Genel MüdürlüÄŸe, mazbut ve mülhak vakıflara ait olup, tahsis edildikleri amaca göre kullanılmaları kanunlara veya kamu düzenine aykırı yahut tahsis amacına uygunluÄŸunu kaybetmiÅŸ, kısmen veya tamamen hayrat olarak kullanılması mümkün olmayan taşınmazlar; mazbut vakıflarda Meclis kararı ile mülhak vakıflarda vakıf yöneticisinin talebi üzerine Meclis kararı ile gayece aynı veya en yakın baÅŸka bir hayrata dönüÅŸtürülebilir, akara devredilebilir veya paraya çevrilebilir. Bu paralar aynı surette diÄŸer bir hayrata tahsis olunur. Aynı vakıf içerisindeki dönüÅŸtürme veya devirlerde bedel ödenmez. Hayrat taşınmazların tahsisi MADDE 16 – Mazbut vakıflara ait hayrat taşınmazlara, Genel Müdürlük tarafından öncelikle vakfiyeleri doÄŸrultusunda iÅŸlev verilir. Genel Müdürlükçe deÄŸerlendirilemeyen veya iÅŸlev verilemeyen hayrat taşınmazlar; fiilen asli niteliÄŸine uygun olarak kullanılıncaya kadar kiraya verilebilir. Bu hayrat taşınmazlar; Genel Müdürlükçe iÅŸlev verilmek amacıyla, vakfiyesinde yazılı hizmetlerde kullanılmak üzere Genel MüdürlüÄŸün denetiminde onarım ve restorasyon karşılığı kamu kurum ve kuruluÅŸlarına, benzer amaçlı vakıflara veya kamu yararına çalışan derneklere tahsis edilebilir. Mülhak vakfa ait hayrat taşınmazın tahsisinde Genel Müdürlük görüÅŸü alınır. Tahsis edilen taşınmaz; ticari bir faaliyette kullanılamaz, tahsise aykırı kullanımın tespiti halinde Genel MüdürlüÄŸün talebi üzerine taşınmaz, bulunduÄŸu yerin mülki amirliÄŸince tahliye edilir. Cemaat vakıflarına ait, kısmen veya tamamen hayrat olarak kullanılmayan taşınmazlar, vakıf yönetiminin talebi halinde Meclis kararıyla; aynı cemaate ait baÅŸka bir vakfa tahsis edilebilir veya vakfın akarına dönüÅŸtürülebilir. 10244-2 Taşınmazların vakfına dönmesi MADDE 17 – Tasarruf edenlerin veya maliklerin mirasçı bırakmadan ölümleri, kaybolmaları, terk veya mübadil gibi durumlara düÅŸmeleri halinde icareteynli ve mukataalı taşınmaz malların mülkiyeti vakfı adına tescil edilir. Taviz bedeli MADDE 18 – Tapu kayıtlarında, icareteyn ve mukataalı vakıf ÅŸerhi bulunan gerçek ve tüzel kiÅŸilerin mülkiyetinde veya tasarrufundaki taşınmazlar, iÅŸlem tarihindeki emlak vergisi deÄŸerinin yüzde onu oranında taviz bedeli alınarak serbest tasarrufa terk edilir. Ancak miri arazilerden mukataalı hayrata tahsis edilmeyenler ile aÅŸar ve rüsumu vakfedilen taşınmazlar tavize tâbi deÄŸildir. Taviz bedelinin hesaplanmasında; ortaklığın giderilmesi veya cebri icra yoluyla satılanlarda satış bedeli, kamulaÅŸtırmalarda ise kamulaÅŸtırma bedeli esas alınır. Bu Kanun hükümleri gereÄŸince taviz bedelinin tamamı vakfı adına ödenmedikçe, taşınmaz üzerindeki temliki tasarruflar tapu dairelerince tescil olunmaz. Vakıf ÅŸerhleri ile ilgili olarak, diÄŸer kanunlarda yer alan zamanaşımı ve hak düÅŸürücü sürelere iliÅŸkin hükümler uygulanmaz. Taviz bedelinin tahsil ÅŸekli MADDE 19 – Taviz bedelleri, yapılacak tebligat üzerine altmış gün içerisinde peÅŸin olarak ödenebileceÄŸi gibi eÅŸdeÄŸer bir taşınmazla takas edilebilir veya yarısı peÅŸin, kalanı bir yılda beÅŸ eÅŸit taksitte ödenebilir. Taksitlendirme halinde, taşınmaza birinci derece ve birinci sırada ipotek konulur. Taksitlerden birinin zamanında ödenmemesi halinde geri kalan taksitlerin tamamı muaccel olur. Genel Müdürlükçe tahakkuk ettirilen taviz bedelleri, yapılacak tebligata raÄŸmen ödenmediÄŸi takdirde 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre gecikme zammı ile birlikte tahsil edilerek vakfı adına gelir kaydedilir. Kira süresi MADDE 20 – (DeÄŸiÅŸik birinci fıkra: 28/11/2017-7061/94 md.) Genel MüdürlüÄŸe ve mazbut vakıflara ait taşınmazların kira süresi azami üç yıldır. Ancak bu süre Genel MüdürlüÄŸün baÄŸlı olduÄŸu BaÅŸbakan Yardımcısının onayı ile on yıla kadar belirlenebilir. Ayrıca onarım veya inÅŸa karşılığı kiralamalarda; onarım ve inÅŸa bedeli göz önüne alınarak kira süresi Genel Müdürün onayı ile yirmi yıla, Meclis kararı ile kırk dokuz yıla kadar tespit edilebilir. Genel MüdürlüÄŸe veya mazbut vakıflara ait onarımı planlanan vakıf kültür varlıkları ile yatırım yapılacak taşınmazlar; kira süresinin bitiminden bir ay önce bildirim yapılmak kaydıyla, hiçbir hüküm ve karara baÄŸlı olmaksızın Genel MüdürlüÄŸün talebi üzerine kira süresi sonunda mülki amirlikçe tahliye edilir. 10245 Vakıf ormanları MADDE 21 – Özel vakıf ormanları kurulabilir. Vakıf kültür varlıklarının korunması ve imar uygulamalarının bildirilmesi MADDE 22 – Kamu kurum ve kuruluÅŸları, koruma imar planlarını düzenlerken vakıf kültür varlıklarıyla ilgili hususlarda Genel MüdürlüÄŸün görüÅŸünü almak zorundadırlar. Genel MüdürlüÄŸe ve mazbut vakıflara ait taşınmaz mallarla ilgili olarak belediyeler ile diÄŸer kamu kurum ve kuruluÅŸlarınca yapılan uygulama imar ve parselasyon planlarının, askıya çıkarılmadan önce ilgili idareler tarafından Genel MüdürlüÄŸe bildirilmesi zorunludur. Mazbut vakıf taşınmazlarında akar niteliÄŸini koruyacak ÅŸekilde imar düzenlemesi yapılır. Genel MüdürlüÄŸe ve mazbut vakıflara ait olup uygulama imar planlarında okul, hastane veya spor alanlarında kalan taşınmazlar; ilgili kurumlar tarafından, imar planının tasdik tarihinden itibaren iki yıl içerisinde kamulaÅŸtırılmadığı takdirde ilgili bakanlığın görüÅŸü alınarak Genel Müdürlükçe özel okul, özel hastane veya özel spor tesisi olarak deÄŸerlendirilebilir. Zilyetlik yoluyla kazanım MADDE 23 – Vakıfların malları üzerinde zilyetlik yoluyla kazanma hükümleri uygulanmaz. Sigorta MADDE 24 – (DeÄŸiÅŸik: 12/7/2013-6495/49 md.) Kiraya verilen veya tahsis edilen Genel Müdürlük ve mazbut vakıf taşınmaz mallarının, yangın, hırsızlık ve doÄŸal afetlere karşı, kullananları tarafından Genel Müdürlük adına sigortalanması zorunludur. Vakıf kültür varlıklarının sigorta iÅŸlemlerinde bedel, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığının mimarlık ve mühendislik hizmet bedellerinin hesabında kullanılan yapı yaklaşık birim maliyetleri V.Sınıf (D) Grubu Yapılar birim fiyatı ile taşınmazda yer alan taşınırların deÄŸeri dikkate alınarak Genel Müdürlükçe belirlenir. Uluslararası faaliyet MADDE 25 – Vakıflar; vakıf senetlerinde yer almak kaydıyla, amaç veya faaliyetleri doÄŸrultusunda, uluslararası faaliyet ve iÅŸbirliÄŸinde bulunabilirler, yurt dışında ÅŸube ve temsilcilik açabilirler, üst kuruluÅŸlar kurabilirler ve yurt dışında kurulmuÅŸ kuruluÅŸlara üye olabilirler. Vakıflar; yurt içi ve yurt dışındaki kiÅŸi, kurum ve kuruluÅŸlardan ayni ve nakdi bağış ve yardım alabilirler, yurt içi ve yurt dışındaki benzer amaçlı vakıf ve derneklere ayni ve nakdi bağış ve yardımda bulunabilirler. Nakdi yardımların yurt dışından alınması veya yurt dışına yapılması banka aracılığı ile olur ve sonuç Genel MüdürlüÄŸe bildirilir. Bildirimin ÅŸekli ve içeriÄŸi yönetmelikle düzenlenir. Ä°ktisadî iÅŸletme ve ÅŸirket kurulması MADDE 26 – Vakıflar; amacını gerçekleÅŸtirmeye yardımcı olmak ve vakfa gelir temin etmek amacıyla, Genel MüdürlüÄŸe bilgi vermek ÅŸartıyla iktisadî iÅŸletme ve ÅŸirket kurabilir, kurulmuÅŸ ÅŸirketlere ortak olabilirler. Åžirketler dahil iktisadî iÅŸletmelerden elde edilen gelirler vakfın amacından baÅŸka bir amaca tahsis edilemez. Kurucuların çoÄŸunluÄŸu yabancı uyruklu olan vakıfların kurduÄŸu yahut paylarının yarıdan fazlasına bu nevi vakıfların sahip olduÄŸu ÅŸirketlerin mal edinmeleri hakkında aynı vakıfların mal edinmelerini düzenleyen hükümler uygulanır. 10246 Genel Müdürlük; Bakanlar Kurulu kararıyla Genel Müdürlük ve mazbut vakıfların gelirleri ve akar malları ile iktisadî iÅŸletme veya ÅŸirket kurmaya yetkilidir. Åžirket hisseleri ve hakların daha yararlı olanları ile deÄŸiÅŸtirilmesi, paraya çevrilmesi, deÄŸerlendirilmesi ve bunlara baÄŸlı her türlü hakkın kullanılması ile ortaklık paylarına baÄŸlı hakların kullanılması Genel Müdürlük tarafından yürütülür. Sona eren veya dağıtılan yeni vakıfların mal ve hakları MADDE 27 – Sona eren yeni vakıfların borçlarının tasfiyesinden arta kalan mal ve haklar; vakıf senedinde yazılı hükümlere göre, senetlerinde özel bir hüküm bulunmayanlarda ise Genel MüdürlüÄŸün görüÅŸü alınarak mahkeme kararıyla benzer amaçlı bir vakfa; dağıtılan yeni vakıfların borçlarının tasfiyesinden arta kalan mal ve haklar ise Genel MüdürlüÄŸe intikal eder. ÜÇÜNCÜ BÖLÜM Vakıf Kültür ve Tabiat Varlıkları Vakıf kültür varlıklarının tespiti, tescili ve yaÅŸatılması MADDE 28 – Vakıflara ait yurt içi ve yurt dışındaki taşınır ve taşınmaz vakıf kültür varlıklarının tespiti, envanterinin çıkarılması, tescili, Genel MüdürlüÄŸe ve mazbut vakıflara ait olanların korunması, mülkiyeti el deÄŸiÅŸtirmiÅŸ vakıf kültür varlıkları ile koruma alanlarının kamulaÅŸtırılması, deÄŸerlendirilmesi, onarımı, restorasyonu ve gerektiÄŸinde yeniden inÅŸası Genel Müdürlükçe yürütülür. (Mülga: 3/4/2013-6456/52 md.) Yeterli geliri bulunmayan mazbut vakıflara ait vakıf kültür varlığı niteliÄŸindeki taşınmazların, benzer amaçlı mazbut vakıfların gelirleriyle korunmasına ve yaÅŸatılmasına Meclis yetkilidir. Vakıf kültür ve tabiat varlıklarının korunması MADDE 29 – Vakıflara ait taşınır ve taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları; Genel Müdürlük, ilgili kamu kurum ve kuruluÅŸları ile kullananları tarafından korunur. Vakıf kültür varlıklarının devri MADDE 30 – Vakıf yoluyla meydana gelip de her ne suretle olursa olsun Hazine, belediye, özel idarelerin veya köy tüzel kiÅŸiliÄŸinin mülkiyetine geçmiÅŸ vakıf kültür varlıkları mazbut vakfına devrolunur. DÖRDÜNCÜ BÖLÜM Vakıfların Muhasebesi ve Denetimi Vakıf muhasebesi MADDE 31 – Vakıflar, muhasebe kayıtlarını Genel Müdürlükçe belirlenecek usûl ve esaslar dahilinde tutmak zorundadırlar. Tutulacak defter ve kayıtlar ile ilgili usûl ve esaslar yönetmelikle düzenlenir. Mazbut vakıfların her birinin gelir ve giderleri ayrı ayrı takip edilir. Vakıflar, varlıklarını, ekonomik kural ve riskleri gözetmek suretiyle deÄŸerlendirirler. 10247 Beyanname verme yükümlülüÄŸü MADDE 32 – Vakıf yönetimi; vakfın yönetici veya yönetim kurulu üyeleri listesini, bir önceki yıla ait faaliyet raporlarını, bütçe ve bilançolarını, gayrimenkullerini, malî tablolarını ve bu tabloların uygun araçlarla yayınlandığına dair belgeyi, iÅŸletme ve iÅŸtiraklerinin malî tabloları ile yönetmelikle belirlenecek diÄŸer bilgileri içeren beyannameyi her takvim yılının ilk altı ayı içerisinde Genel MüdürlüÄŸe verir. Vakıfların denetimi MADDE 33 – Mülhak, cemaat, esnaf vakıfları ile yeni vakıflarda iç denetim esastır. Vakıf; organları tarafından denetlenebileceÄŸi gibi, bağımsız denetim kuruluÅŸlarına da denetim yaptırabilir. Vakıf yöneticileri, en az yılda bir defa yapılacak iç denetim raporları ile sonuçlarını, rapor tarihini takip eden iki ay içerisinde Genel MüdürlüÄŸe bildirir. Vakıfların amaca ve yasalara uygunluk denetimi ile iktisadî iÅŸletmelerinin faaliyet ve mevzuata uygunluk denetimi Genel Müdürlükçe yapılır. Yönetim ve temsil masrafı MADDE 34 – Ä°ntifa hakkına konu mazbut vakıflar ile Genel Müdürlük tarafından geçici olarak yönetilen vakıfların yıllık gayrisafi gelirlerinin yüzde yirmisi yönetim ve temsil masrafı olarak Genel Müdürlük bütçesine gelir kaydedilir. ÜÇÜNCÜ KISIM Vakıflar Genel MüdürlüÄŸü, Vakıflar Meclisi, Genel Müdürlük TeÅŸkilâtı ve Ä°stihdam BÄ°RÄ°NCÄ° BÖLÜM Vakıflar Genel MüdürlüÄŸü Vakıflar Genel MüdürlüÄŸü MADDE 35 – Bu Kanun ile kendisine verilen görevleri yerine getirmek üzere, kamu tüzel kiÅŸiliÄŸini haiz BaÅŸbakanlığa baÄŸlı Vakıflar Genel MüdürlüÄŸü kurulmuÅŸtur. BaÅŸbakan, Genel MüdürlüÄŸün yönetimi ile ilgili yetkilerini gerekli gördüÄŸü takdirde görevlendireceÄŸi BaÅŸbakan Yardımcısı vasıtasıyla kullanabilir. (1) Vakıflar Genel MüdürlüÄŸü, merkez ve taÅŸra teÅŸkilâtından oluÅŸur. Genel MüdürlüÄŸün merkezi Ankara’dadır. Genel MüdürlüÄŸün görevleri MADDE 36 – Genel MüdürlüÄŸün görevleri ÅŸunlardır: a) Mazbut vakıfların vakfiyelerinde veya vakfiye yerine geçen hüccet, berat, ferman gibi belgelerinde yazılı hayrî, sosyal, kültürel ve ekonomik ÅŸart ve hizmetleri yerine getirmek. b) Vakfiyelerde öngörülen hizmetlerin en iyi ÅŸekilde yerine getirilebilmesini saÄŸlamak amacıyla Genel MüdürlüÄŸe ve mazbut vakıflara ait paralar ile malları deÄŸerlendirmek, daha fazla gelir getirici yatırımlara tahsis etmek. _______________________ (1) 22/8/2011 tarihli ve 651 sayılı KHK’nın 14 üncü maddesi ile bu fıkrada yer alan “Devlet Bakanı” ibaresi “BaÅŸbakan Yardımcısı” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ ve metne iÅŸlenmiÅŸtir. 10248 c) Genel MüdürlüÄŸe ve mazbut vakıflara ait paralar ile iÅŸletmeler kurma, kurulmuÅŸ ÅŸirketlere iÅŸtirak etme, bunların sermaye artışları hususlarında karar vermek. d) Yurt içi ve yurt dışındaki vakıflara ait vakıf kültür varlıklarını ihya etmek. e) Mülhak, cemaat ve yeni vakıflar ile esnaf vakıflarının denetimini yapmak. f) Vakıflarla ilgili konularda; araÅŸtırma, geliÅŸtirme, eÄŸitim, kültür ve yayın faaliyetlerinde bulunmak, ulusal ve uluslararası koordinasyonu saÄŸlamak. g) Vakıf kültür varlıklarından oluÅŸan koleksiyonlar meydana getirmek; müze, kütüphane ve kültür merkezleri kurmak. h) Bu Kanun ve diÄŸer kanunlar ile Genel MüdürlüÄŸe verilen görevleri yapmak. Genel Müdürlük, vakıflara iliÅŸkin görevlerle ilgili olarak diÄŸer kurum ve kuruluÅŸlarla iÅŸbirliÄŸi içerisinde çalışır ve koordinasyonun saÄŸlanması hususunda gerekli tedbirleri alır. Genel Müdürlük gerektiÄŸinde ihtiyaç duyulan konuyla sınırlı olmak üzere 4734 sayılı Kamu Ä°hale Kanununa tâbi olmaksızın uzman kiÅŸi, kurum ve kuruluÅŸlardan danışmanlık ve hukukî mütalaa ÅŸeklinde hizmet satın alabilir. Genel MüdürlüÄŸün denetimi MADDE 37 – Genel MüdürlüÄŸün denetimi, 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu hükümleri çerçevesinde yapılır. Genel MüdürlüÄŸün bütçesi MADDE 38 – Genel MüdürlüÄŸün bütçesi; 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu çerçevesinde hazırlanır. Bütçe, Meclisin uygun görüÅŸünden sonra süresi içerisinde ilgili mercilere sunulur. Gelir fazlaları ertesi yıla devreder. Genel MüdürlüÄŸün gelirleri MADDE 39 – Genel MüdürlüÄŸün gelirleri ÅŸunlardır: a) Kira gelirleri. b) Ä°ÅŸletme kârları. c) Ä°ÅŸtirak gelirleri. d) Yönetim ve temsil payları. e) Mazbut vakıflara ait taşınmazların satışından elde edilecek gelirler. f) Taviz bedelleri. g) Genel MüdürlüÄŸe ait taşınmazların satışından elde edilecek gelirler. h) Åžartlı bağışlar. ı) Åžartsız bağışlar. j) DiÄŸer gelirler. Bazı gelirler ile bağışların harcanması MADDE 40 – 39 uncu maddenin (e) ve (f) bentlerinde yer alan gelirler; ait olduÄŸu vakfa taşınmaz alımında, vakfın taşınmazlarının onarım ve yapımında kullanılır. Ayrıca Meclis kararıyla gelir getirici yatırımlarda, yurt içi ve yurt dışında bulunan ve geliri kalmayan vakıflara ait vakıf kültür varlıklarının bakım ve onarımlarında da kullanılabilir. Genel MüdürlüÄŸe yapılan ÅŸartlı bağışlar, bağış yapanın ÅŸartları doÄŸrultusunda harcanır. 10249 Ä°KÄ°NCÄ° BÖLÜM Vakıflar Meclisi Meclisin oluÅŸumu MADDE 41 – Meclis, Genel MüdürlüÄŸün en üst seviyedeki karar organıdır. Meclis; Genel Müdür, üç Genel Müdür yardımcısı ve I. Hukuk MüÅŸaviri olmak üzere beÅŸ, vakıf konusunda bilgi ve deneyim sahibi yükseköÄŸrenim mezunları arasından BaÅŸbakanın teklifi üzerine ortak kararname ile atanacak beÅŸ, yeni vakıflarca seçilecek üç, mülhak ve cemaat vakıflarınca seçilecek birer üye olmak üzere toplam onbeÅŸ üyeden oluÅŸur. Ayrıca yeni vakıflar üç, mülhak ve cemaat vakıfları ise birer yedek üye seçer. Seçimler; yeni vakıflarda yönetim organının, mülhak vakıflarda vakıf yöneticilerinin, cemaat vakıflarında yönetim kurullarının seçeceÄŸi birer temsilcinin iÅŸtiraki ile Genel MüdürlüÄŸün daveti üzerine ayrı ayrı yapılır. Genel Müdür aynı zamanda Meclisin de baÅŸkanıdır. Genel Müdür alınan kararları yürütmeye yetkili ve görevlidir. Genel Müdürün çeÅŸitli nedenlerle görevinde bulunmadığı durumlarda Genel Müdüre vekâlet eden Meclis BaÅŸkanlığına da vekâlet eder. Meclisin çalışmasına iliÅŸkin usûl ve esaslar yönetmelikle düzenlenir. Meclisin görevleri MADDE 42 – Bu Kanunun diÄŸer maddeleri ile belirlenen görevlerinin yanı sıra, Meclis aÅŸağıdaki görevleri de yerine getirir: a) Genel MüdürlüÄŸe, mazbut ve mülhak vakıflara ait akar ve hayrat taşınmazların tahsis, satış ve trampasına yönelik tasarruflarla, kamulaÅŸtırmalarda kamu yararı kararını vermek. b) Genel Müdürlük ve iÅŸletme müdürlüklerinin bütçelerini onaylamak. c) Genel Müdürlük ve vakıflarla ilgili tüzük ve yönetmelik taslaklarını karara baÄŸlamak. d) Genel Müdürlükçe gerek görülen hususları karara baÄŸlamak. Meclis üyelerinin nitelikleri ve görev süresi MADDE 43 – Meclis üyelerinin; 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile belirlenen Devlet memuru olma ÅŸartlarını taşıması, ortak kararnameyle atanacak üyelerden; en az üçünün kamu kurum ve kuruluÅŸlarında on yıldan fazla görev yapmış olması gerekir. Kamu görevlisi olmayan Meclis üyeleri, görevleri ile ilgili olarak iÅŸledikleri suçlar ve kendilerine karşı iÅŸlenen suçlar yönünden kamu görevlisi sayılır. Meclis üyelerinin görev süresi üç yıldır. Genel Müdür, Genel Müdür yardımcıları ve I. Hukuk MüÅŸavirinin, Meclis üyelikleri görev süreleriyle sınırlıdır. Ancak, göreve engel bir hastalık veya engellilik nedeniyle iÅŸ görememeleri veya üyelik ÅŸartlarını kaybetmeleri durumunda ortak kararnameyle atanmış üyelerin görevleri ortak kararnameyle, diÄŸer üyelerin görevleri ise Genel Müdürün teklifi ve Meclis kararı ile sona erer. (1) Memur veya diÄŸer kamu görevlisi iken ortak kararnameyle Meclis üyeliÄŸine atananların Mecliste görev yaptıkları sürece eski görevleriyle olan iliÅŸikleri kesilir. Bu üyelerin; memuriyete giriÅŸ ÅŸartlarını kaybetme dışındaki herhangi bir nedenle görevlerinin sona ermesi, görevden ayrılma isteÄŸinde bulunması veya görev sürelerinin dolması durumunda otuz gün içinde eski kurumlarına baÅŸvurmaları halinde mükteseplerine uygun bir kadroya atanırlar. Bu durumda Genel Müdürlükte geçirdikleri süreler atandığı kurumda geçmiÅŸ gibi deÄŸerlendirilir. Akademik unvanların kazanılmasına iliÅŸkin hükümler saklı kalmak kaydıyla üniversitelerden gelen personel hakkında da aynı hükümler uygulanır. Meclis üyelerinin yenilenmesi ve huzur hakkı MADDE 44 – Ortak kararnameyle atanan üyeliklerde herhangi bir sebeple boÅŸalma olduÄŸu takdirde otuz gün içerisinde 43 üncü madde doÄŸrultusunda üç yıllığına yenisi atanır. Vakıflar tarafından seçilen üyelerden boÅŸalma olması halinde kalan süreyi tamamlamak üzere sırasıyla yedek üyeler görev alır. ––––––––––––––––– (1) 25/4/2013 tarihli ve 6462 sayılı Kanunun 1 inci maddesiyle, bu fıkrada yer alan “sakatlık” ibaresi “engellilik” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir. 10250 Uhdesinde kamu görevi bulunmayan Meclis üyelerine, ayda dörtten fazla olmamak üzere her toplantı günü için (3000) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak miktarda huzur hakkı ödenir. Meclisin toplantı ÅŸekli ve karar nisabı MADDE 45 – Meclis, Genel Müdürün çaÄŸrısı üzerine ayda en az iki defa, üye tam sayısının üçte ikisi ile toplanır ve Meclis üye tamsayısının salt çoÄŸunluÄŸuyla karar alır. Meclis üyeleri çekimser oy kullanamaz. Meclis üyeleri oy ve kararlarından sorumludur. Meclis üyeleri, kendilerini ve üçüncü dereceye kadar kan ve kayın hısımları ile evlatlıklarını ilgilendiren toplantı ve oylamaya katılamazlar. Vakıflar, kendilerini ilgilendiren toplantılarda, oy hakkı olmaksızın bir yetkili ile temsil edilebilirler. Meclis üyelerince uyulması gereken hususlar MADDE 46 – Meclis üyeleri, görevleri süresince ve görevlerinin sona ermesinden itibaren iki yıl süre ile Genel Müdürlük ve ilgili kuruluÅŸlarına karşı doÄŸrudan doÄŸruya veya dolaylı olarak taahhüde giremez, komisyonculuk ve temsilcilik yapamaz. Meclis üyeleri görevleri süresince edindikleri gizli bilgi ve belgeleri kanunen yetkili kılınan mercilerden baÅŸkasına açıklayamaz, kendilerinin veya üçüncü ÅŸahısların lehine veya aleyhine kullanamazlar. Bu yükümlülük görevden ayrılmalarından sonra da devam eder. Mazereti olmaksızın üst üste üç veya yılda toplam on toplantıya katılmayanların üyeliÄŸi Meclis kararı ile sona erer. ÜÇÜNCÜ BÖLÜM TeÅŸkilât Merkez teÅŸkilâtı MADDE 47 – Genel MüdürlüÄŸün merkez teÅŸkilatı; ana hizmet, danışma ve denetim birimleri ile denetim birimleri ile yardımcı hizmet birimlerinden oluÅŸur. Genel MüdürlüÄŸün merkez teÅŸkilâtı ekli (I) sayılı cetvelde gösterilmiÅŸtir. Genel Müdür MADDE 48 – Genel Müdür, Genel MüdürlüÄŸün en üst amiri olup Genel MüdürlüÄŸü temsil eder. Genel Müdür, Genel Müdürlük faaliyetlerini; vakfiye ÅŸartlarına, kalkınma planlarına, yıllık programlara ve mevzuata uygun olarak, görev alanına giren konularda diÄŸer kurum ve kuruluÅŸlarla iÅŸbirliÄŸi içerisinde BaÅŸbakana karşı sorumlu olarak yürütür. Genel Müdür, merkez ve taÅŸra teÅŸkilâtının faaliyetlerini, iÅŸlemlerini ve hesaplarını denetlemek veya denetletmekle görevli ve yetkilidir. Genel müdür yardımcıları MADDE 49 – Genel Müdürlük ana hizmet birimleri, danışma ve denetim birimleri ile yardımcı hizmet birimlerinin koordinasyonunda Genel Müdüre yardımcı olmak üzere üç Genel Müdür yardımcısı atanabilir. Genel Müdür yardımcısı, Genel Müdür tarafından verilen görevleri yerine getirir. Ana hizmet birimleri MADDE 50 – Genel MüdürlüÄŸün ana hizmet birimleri ÅŸunlardır: a) Vakıf Hizmetleri Daire BaÅŸkanlığı. b) Hayır Hizmetleri Daire BaÅŸkanlığı. c) Sanat Eserleri ve Yapı Ä°ÅŸleri Daire BaÅŸkanlığı. d) Yatırım ve Emlak Daire BaÅŸkanlığı. e) SaÄŸlık Hizmetleri Daire BaÅŸkanlığı. f) Kültür ve Tescil Daire BaÅŸkanlığı. g) Dış Ä°liÅŸkiler Daire BaÅŸkanlığı. 10251 Vakıf Hizmetleri Daire BaÅŸkanlığı MADDE 51 – Vakıf Hizmetleri Daire BaÅŸkanlığının görevleri ÅŸunlardır: a) Mülhak, cemaat, esnaf ve yeni vakıflarla ilgili iÅŸ ve iÅŸlemleri yürütmek. b) Ä°darî para cezası ile ilgili iÅŸlemleri yürütmek. c) Genel Müdür tarafından verilen diÄŸer benzer görevleri yapmak. Hayır Hizmetleri Daire BaÅŸkanlığı (1)(2) MADDE 52 – Hayır Hizmetleri Daire BaÅŸkanlığının görevleri ÅŸunlardır: a) Vakfiyelerde yer alan hayır ÅŸart ve hizmetleri yerine getirmek. b) Hayrat taşınmaz malların tahsis iÅŸlemlerini yürütmek. c) Vakfiyelerde yazılı hayır ÅŸart ve hizmetleri yerine getirmek üzere her seviyeden eÄŸitim-öÄŸretim tesisleri, öÄŸrenci yurtları saÄŸlık ve sosyal yardım kurumları, aÅŸevleri gibi tesisler açmak, yönetimini saÄŸlamak, öÄŸrencilere eÄŸitim yardımı yapmak, ihtiyaç sahibi insanlara sosyal yardımlarda bulunmak, muhtaç ve engellilere aylık baÄŸlamak. d) (Ek: 22/8/2011-KHK-651/15 md. ) Usul ve esasları Genel Müdürlükçe çıkarılan yönetmelikle belirlenmek üzere ihtiyaç sahibi yükseköÄŸrenim öÄŸrencilerine 3/3/2004 tarihli ve 5102 sayılı Yüksek ÖÄŸrenim ÖÄŸrencilerine Burs Kredi Verilmesine Ä°liÅŸkin Kanun hükümlerine tabi olmaksızın burs vermek. e) Sosyal yardım hizmeti veren kurum ve kuruluÅŸlarla iÅŸbirliÄŸi yapmak. f) Uluslararası kuruluÅŸlarla iÅŸbirliÄŸi yaparak sosyal politikalar ve sosyal yardım projeleri üretmek ve yürütmek. g) (Ek: 28/11/2017-7061/95 md.) Vakfiyelerde yer alan hayır ÅŸartlarını gerçekleÅŸtirmek üzere amacı veya faaliyet konuları arasında eÄŸitim, saÄŸlık, kültür veya sosyal yardım bulunan yurt dışında kurulu tüzel kiÅŸilere ilgili BaÅŸbakan Yardımcısının onayı ile ÅŸartlı veya ÅŸartsız yardım yapmak. (2) h) Genel Müdür tarafından verilen diÄŸer benzer görevleri yapmak. (2) Sanat Eserleri ve Yapı Ä°ÅŸleri Daire BaÅŸkanlığı MADDE 53 – Sanat Eserleri ve Yapı Ä°ÅŸleri Daire BaÅŸkanlığının görevleri ÅŸunlardır: a) Vakıf kültür varlıklarının tespit ve envanterini yapmak ve belgelerini arÅŸivlemek. b) Genel MüdürlüÄŸe ve mazbut vakıflara ait vakıf kültür varlıklarının röleve, restitüsyon, restorasyon ve diÄŸer projeleri ile yıllık ve beÅŸ yıllık onarım programlarını hazırlayarak veya hazırlatarak onarım ve restorasyonlarını yapmak veya yaptırmak, talep halinde kontrollük görevi Genel Müdürlükçe yürütülmek kaydıyla düzenlenecek protokol esasları dahilinde kamu kurum ve kuruluÅŸları ile gerçek ve tüzel kiÅŸilere yaptırmak. c) Vakıf kültür varlıkları birim fiyat analizlerini hazırlamak, Genel Müdürce onaylandıktan sonra yayınlanmasını saÄŸlamak. d) Genel MüdürlüÄŸe ve mazbut vakıflara ait vakıf kültür varlıklarının onarım ve restorasyon projeleri ile ilgili gerekli iÅŸlemleri yapmak ve hali hazır durumlarını röleve ve fotoÄŸraflarla tespit etmek, gerektiÄŸinde eser ile koruma alanlarının kamulaÅŸtırma iÅŸlemlerini yürütmek, ______________________ (1) 22/8/2011 tarihli ve 651 sayılı KHK’nın 15 inci maddesi ile bu maddenin birinci fıkrasına (c) bendinden sonra gelmek üzere (d) bendi eklenmiÅŸ ve mevcut bentler buna göre teselsül ettirilmiÅŸtir. (2) 28/11/2017 tarihli ve 7061 sayılı Kanunun 95 inci maddesiyle, bu maddenin birinci fıkrasına (f) bendinden sonra gelmek üzere (g) bendi eklenmiÅŸ ve mevcut (g) bendi (h) bendi olarak teselsül ettirilmiÅŸtir. 10252 e) Genel MüdürlüÄŸe ve mazbut vakıflara ait vakıf kültür varlıklarının onarımı ile yeni yapıların inÅŸa, onarım ve ihale iÅŸlemlerini yürütmek. f) Vakıf kültür varlıklarının ve yeni yapıların onarımı için gerekli görülen malzemeleri satın almak, ÅŸantiye kurmak ve ÅŸantiyeleri kontrol etmek. g) 21/7/1983 tarihli ve 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu ile ilgili iÅŸlemleri yürütmek. h) Genel Müdür tarafından verilen diÄŸer benzer görevleri yapmak. Yatırım ve Emlak Daire BaÅŸkanlığı MADDE 54 – Yatırım ve Emlak Daire BaÅŸkanlığının görevleri ÅŸunlardır: a) Genel MüdürlüÄŸe, mazbut, mülhak ve cemaat vakıflarına ait taşınmaz malların envanterini çıkarmak, kütük kayıtlarını tutmak. b) Bu Kanun ve ilgili kanunlar uyarınca vakfına intikali gereken taşınmaz malların tespitini yaparak vakfı adına tapuya tescilini saÄŸlamak, vakıf kültür varlıklarının mülkiyet ve tasarruf iÅŸlemlerini yürütmek. c) Genel MüdürlüÄŸe ve mazbut vakıflara ait taşınmazların; imar uygulama ve kadastro çalışmalarını takip etmek; kamulaÅŸtırma, kiralama, vakıf konut veya hizmet statüsüne alma, çıkarma iÅŸlemlerini yürütmek; kiralama usûl ve esaslarını belirlemek; kat karşılığı, yapım veya onarım karşılığı kiralama modelleri ile deÄŸerlendirilmelerini saÄŸlamak; her türlü tecavüzden korunmaları ile ilgili tedbirleri almak; elde tutulmasında fayda görülmeyenlerin deÄŸiÅŸtirilmesi, satılması ve gerekli görülen taşınmazların satın alınması iÅŸlemlerini yürütmek. d) Genel MüdürlüÄŸe yapılacak taşınmaz mal bağış iÅŸlemlerini yürütmek. e) Tavize tâbi olan taşınmaz malların tespiti ile taviz bedellerinin tahsilini saÄŸlamak. f) Görev ve faaliyetlerinin gerektirdiÄŸi alt yapı çalışmalarını yapmak veya yaptırmak. g) Genel Müdür tarafından verilen diÄŸer benzer görevleri yapmak. SaÄŸlık Hizmetleri Daire BaÅŸkanlığı MADDE 55 – SaÄŸlık Hizmetleri Daire BaÅŸkanlığının görevleri ÅŸunlardır: a) Mazbut vakıfların vakfiyelerinde yer alan saÄŸlık hayır ÅŸartlarının gerçekleÅŸtirilmesi amacıyla; yataklı, ayakta, gezici saÄŸlık hizmeti vermek ve bu konuyla ilgili iÅŸ ve iÅŸlemleri yürütmek. b) SaÄŸlık tesislerinin etkin ve verimli hizmet vermesine yönelik tedbirler almak. c) SaÄŸlık hizmeti veren kurum ve kuruluÅŸlarla iÅŸbirliÄŸi yapmak. d) GerektiÄŸinde kamu kurum ve kuruluÅŸları, sosyal güvenlik kurumları ve saÄŸlık branşında hizmet veren özel sigorta ÅŸirketleri ile anlaÅŸma yapılmasını saÄŸlamak. e) Bezm-i Alem Valide Sultan Vakıf Gureba Hastanesinin vakfiye ÅŸartlarına uygun, eÄŸitim hastanesi olarak etkin ve verimli çalışmasını saÄŸlamak. f) Genel Müdür tarafından verilen diÄŸer benzer görevleri yapmak. Kültür ve Tescil Daire BaÅŸkanlığı MADDE 56 – Kültür ve Tescil Daire BaÅŸkanlığının görevleri ÅŸunlardır: a) Genel Müdürlük arÅŸivinde bulunan vakfiye, ferman, berat, hüccet ve benzeri belgelerin tercüme ve transkripsiyonunu yapmak, tasnif etmek ve arÅŸivlemek. b) Vakıfların merkezî sicil kayıtlarını tutmak, kurulacak yeni vakıfların merkezî sicile tescilini yapmak. 10252-1 c) Devlet arÅŸiv, kütüphane ve müzeleri ile gerçek ve tüzel kiÅŸilerin elinde bulunan vakfiye ve benzeri belgeleri tespit ederek bunların Genel Müdürlük arÅŸivine intikalini saÄŸlamak. d) Tevliyet, intifa hakkı, mazbutiyet, ÅŸart tebdili ile hayır ÅŸartlarının güncelleÅŸtirilmesi gibi belgeleri sicile kaydederek arÅŸivlemek. e) Ä°lmi araÅŸtırmaların güvenlik içinde yürütülmesini saÄŸlamak. f) Teberrukat eÅŸyanın en geç beÅŸ yılda bir sayımını yaptırarak demirbaÅŸ kayıtları ile mutabakatını saÄŸlamak. g) Vakıflarla ilgili yayın faaliyetlerinde bulunmak. h) Vakıf müze, kütüphane ve kültür merkezlerini açmak, denetlemek. ı) Yurt içi ve yurt dışındaki vakıf ve üst kuruluÅŸlarıyla iÅŸbirliÄŸi içerisinde bilimsel, kültürel ve sosyal etkinlikler düzenlemek, projeler üretmek. j) ArÅŸivlerin kullanılmasını kolaylaÅŸtıracak ve her tür ilmi çalışmalar için fayda saÄŸlayacak ÅŸekilde bir arÅŸiv yönetim sistemi kurmak ve bu sistemin çalışmasını saÄŸlamak. k) Ulusal ve uluslararası toplantılar, konferans, panel, sempozyum, açık oturum, sergi, fuar gibi etkinlikler düzenlemek. l) Vakıflara ait taşınır kültür varlıklarının korunması ve kaçakçılığın önlenmesi için gerekli tedbirleri almak ve kaçırılan eserlerin iadesi ile ilgili iÅŸlemleri yürütmek. m) Genel Müdür tarafından verilen diÄŸer benzer görevleri yapmak. Dış Ä°liÅŸkiler Daire BaÅŸkanlığı MADDE 57 – Dış Ä°liÅŸkiler Daire BaÅŸkanlığının görevleri ÅŸunlardır: a) Genel MüdürlüÄŸün uluslararası kuruluÅŸlarla iliÅŸki ve iÅŸlemlerini yürütmek. b) Vakıflarla ilgili uluslararası alandaki geliÅŸmeleri takip etmek. c) Yurt dışı vakıf emlak konuları ile ilgili iÅŸlemleri yürütmek. d) Genel MüdürlüÄŸün Avrupa BirliÄŸi ile ilgili yapacağı çalışmaları, diÄŸer birimlerle koordinasyon saÄŸlayarak yürütmek. e) Genel MüdürlüÄŸün görev alanına giren konularda Türkiye'de düzenlenecek uluslararası toplantıların organizasyonunu yapmak ve buna iliÅŸkin iÅŸlemleri yürütmek. f) Genel Müdür tarafından verilen diÄŸer benzer görevleri yapmak. Danışma ve denetim birimleri MADDE 58 – Genel MüdürlüÄŸün danışma ve denetim birimleri ÅŸunlardır: a) Hukuk MüÅŸavirliÄŸi. b) Rehberlik ve TeftiÅŸ BaÅŸkanlığı. c) Strateji GeliÅŸtirme Daire BaÅŸkanlığı. d) Basın ve Halkla Ä°liÅŸkiler MüÅŸavirliÄŸi. 10253 Hukuk MüÅŸavirliÄŸi MADDE 59 – Hukuk MüÅŸavirliÄŸinin görevleri ÅŸunlardır: a) Hukukî konular ile hukukî, malî ve cezaî sonuçlar doÄŸuracak iÅŸlemler hakkında görüÅŸ bildirmek. b) BaÅŸbakanlıktan veya diÄŸer kuruluÅŸlardan gönderilen kanun, tüzük ve yönetmelik tasarılarını hukukî açıdan inceleyerek Genel MüdürlüÄŸün görüÅŸlerini belirlemek. c) Genel MüdürlüÄŸün menfaatlerini koruyucu, anlaÅŸmazlıkları önleyici hukukî tedbirleri zamanında almak, anlaÅŸma ve sözleÅŸmelerin bu esaslara uygun olarak yapılmasına yardımcı olmak. d) Genel MüdürlüÄŸün taraf olduÄŸu davalarda; gerekli bilgileri hazırlamak ve Genel MüdürlüÄŸü temsil etmek veya Genel Müdürlükçe hizmet satın alma yoluyla temsil ettirilen davaları takip ve koordine etmek. e) Genel Müdürlük ile ilgili kanun, tüzük ve yönetmelikleri hukukî açıdan incelemek, gerektiÄŸinde hazırlamak ve gerekli görülecek deÄŸiÅŸiklikleri teklif etmek. f) Genel Müdür tarafından verilen diÄŸer benzer görevleri yapmak. Rehberlik ve TeftiÅŸ BaÅŸkanlığı MADDE 60 – Rehberlik ve TeftiÅŸ BaÅŸkanlığı, Genel Müdürün emri veya onayı üzerine, Genel MüdürlüÄŸün merkez ve taÅŸra kuruluÅŸları ile ilgili olarak Genel Müdür adına teftiÅŸ, inceleme ve soruÅŸturma iÅŸlerini yürütür, ayrıca aÅŸağıdaki görevleri yapar: a) Mülhak, cemaat, esnaf vakıfları ile yeni vakıfların, vakfiye ve vakıf senedinde yazılı ÅŸartlara, yürürlükteki mevzuata uygun yönetilip yönetilmediÄŸi, amacı doÄŸrultusunda faaliyette bulunup bulunmadığı, mallarının ve gelirlerinin vakfiye, 1936 Beyannamesi ve vakıf senedindeki ÅŸartlara uygun kullanılıp kullanılmadığı hususlarını incelemek, denetlemek ve rehberlik yapmak. b) Vakıf ve iktisadî iÅŸletmelerinin ve iÅŸtiraklerinin denetleme ve inceleme iÅŸlerini yürütmek. c) MüfettiÅŸlerin araÅŸtırma, inceleme ve denetim sonucu düzenleyecekleri raporları BaÅŸkanlık görüÅŸü ile birlikte Genel Müdürlük makamına sunmak. d) Mülhak, cemaat, esnaf vakıfları ile yeni vakıfların iç denetim raporları ile sonuçlarını deÄŸerlendirmek ve gerekli iÅŸlemleri yürütmek. e) Genel Müdür tarafından verilen diÄŸer benzer görevleri yapmak. Rehberlik ve TeftiÅŸ BaÅŸkanlığı hizmetlerinin yürütülmesinde ihtiyaç duyulması durumunda Genel Müdürün onayı ile taÅŸrada çalışma grupları oluÅŸturulabilir. Rehberlik ve TeftiÅŸ BaÅŸkanlığı ile çalışma gruplarının çalışma usûl ve esasları yönetmelikle düzenlenir. Strateji GeliÅŸtirme Daire BaÅŸkanlığı MADDE 61 – Strateji GeliÅŸtirme Daire BaÅŸkanlığının görevleri ÅŸunlardır: a) Ulusal kalkınma strateji ve politikaları, yıllık program ve hükümet programı çerçevesinde Genel MüdürlüÄŸün orta ve uzun vadeli strateji ve politikalarını belirlemek, amaçlarını oluÅŸturmak üzere gerekli çalışmaları yapmak. b) Genel MüdürlüÄŸün görev alanına giren konularda, performans ve kalite ölçütleri geliÅŸtirmek ve bu kapsamda verilecek diÄŸer görevleri yerine getirmek. c) Genel MüdürlüÄŸün yönetimi ile hizmetlerin geliÅŸtirilmesi ve performansla ilgili bilgi ve verileri toplamak, analiz etmek, yorumlamak. 10254 d) Genel MüdürlüÄŸün görev alanına giren konularda, hizmetleri etkileyecek dış faktörleri incelemek, kurum içi kapasite araÅŸtırması yapmak, hizmetlerin etkinliÄŸini ve tatmin düzeyini analiz etmek ve genel araÅŸtırmalar yapmak. e) Yönetim bilgi sistemlerine iliÅŸkin hizmetleri yerine getirmek. f) 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunuyla malî hizmetler birimine verilen görevleri yürütmek. g) Genel MüdürlüÄŸün kefalet sandığı iÅŸlemlerini yürütmek. h) Genel MüdürlüÄŸün sınai, ticari, zirai, turizm, saÄŸlık, eÄŸitim, kültür, sosyal yardım ve diÄŸer alanlarda giriÅŸeceÄŸi yatırımları planlamak, gerekli etüt ve projeleri hazırlamak veya hazırlatmak. ı) Ä°ÅŸletmelerin ekonomik kurallar içinde üretimlerini artırıcı malî ve teknik etütler yapmak, iÅŸletme ve iÅŸtiraklere ait iÅŸ ve iÅŸlemleri yürütmek. j) Mazbut vakıflara ait hesapları tutmak, intifa hakkı iÅŸlemlerini yürütmek. k) Mülhak vakıfların yıllık kesin hesaplarını incelemek ve tasdik etmek. l) Dış kaynaklı fonlara ulaÅŸabilecek projelerin üretilmesini ve uygulamaya geçirilmesini saÄŸlamak. m) Genel Müdür tarafından verilecek diÄŸer benzer görevleri yapmak. Basın ve Halkla Ä°liÅŸkiler MüÅŸavirliÄŸi MADDE 62 – Basın ve Halkla Ä°liÅŸkiler MüÅŸavirliÄŸinin görevleri ÅŸunlardır: a) Genel MüdürlüÄŸün saydam bir yapıya kavuÅŸturulması amacıyla, Genel MüdürlüÄŸün kimliÄŸi, misyonu, vizyonu, çalışma alanı ve faaliyetleri konusunda kamuoyunu bilgilendirmek. b) Genel MüdürlüÄŸün çalışmalarına ve yürüttüÄŸü projeler ile faaliyetlerine iliÅŸkin kamuoyunun bilgilendirilmesi amacıyla, görsel ve yazılı basın organlarıyla iletiÅŸim kurmak, Genel MüdürlüÄŸe iliÅŸkin enformasyon niteliÄŸindeki bilgileri derlemek, bunları Genel Müdürlük adına haberleÅŸtirerek kitle iletiÅŸim araçları kanalıyla kamuoyuna duyurulmasını saÄŸlamak. c) Genel Müdürlük ile ilgili duyuru, bülten, bildiri, açıklama ÅŸeklinde derlenmiÅŸ her türlü haberin medya planını hazırlayarak, bu planı uygulamak. d) Genel MüdürlüÄŸün kamuoyu nezdinde tanıtımının yapılabilmesi amacıyla, çalışmalarının ve kurumsal kimliÄŸin tanınması ve hatırlanır olmasına yönelik reklam ve tanıtım stratejilerini belirlemek, bunların uygulamaya geçirilmesini saÄŸlamak. e) Genel Müdürlük adına, tanıtım amacıyla, kamu kurum ve kuruluÅŸları, sivil toplum örgütleri ve üniversiteler ile ortak organizasyonlar planlamak, yayın faaliyetlerinde bulunmak, tanıtıcı broÅŸür, afiÅŸ gibi görsel tanıtım araçları oluÅŸturarak, bunların hedeflenen kitlelere ulaÅŸmasını saÄŸlamak. f) 9/10/2003 tarihli ve 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu çerçevesinde bilgi edinme hakkını kullanmak isteyen vatandaÅŸların bilgi almasını kolaylaÅŸtıracak ÅŸekilde organize olmak, bu kapsamda, ilgili birimler ile bilgi edinme hakkını kullanan vatandaÅŸ arasında koordinasyon görevini yürütmek. g) Genel Müdür tarafından verilen diÄŸer benzer görevleri yapmak. Yardımcı hizmet birimleri MADDE 63 – Genel MüdürlüÄŸün yardımcı hizmet birimleri ÅŸunlardır: a) Ä°nsan Kaynakları Daire BaÅŸkanlığı. b) Destek Hizmetleri Daire BaÅŸkanlığı. Ä°nsan Kaynakları Daire BaÅŸkanlığı MADDE 64 – Ä°nsan Kaynakları Daire BaÅŸkanlığının görevleri ÅŸunlardır: a) Genel MüdürlüÄŸün insan gücü politikası ve planlaması konusunda çalışmalar yapmak ve tekliflerde bulunmak. b) Genel Müdürlük personelinin atama, sicil, disiplin, emeklilik, nakil, terfi, ücret, sendika ve benzeri özlük hakları iÅŸlemlerini yürütmek. c) Genel Müdürlük personelinin hizmet içi eÄŸitim programını hazırlamak, uygulamak ve deÄŸerlendirmek. 10255 d) Ä°ç denetimle ilgili hizmetleri yürütmek. e) Genel Müdür tarafından verilen diÄŸer benzer görevleri yapmak. Destek Hizmetleri Daire BaÅŸkanlığı MADDE 65 – Destek Hizmetleri Daire BaÅŸkanlığının görevleri ÅŸunlardır: a) Genel Müdürlük için gerekli araç, gereç, kırtasiye ve malzemeleri temin etmek, dağıtımını saÄŸlamak, onarım hizmetlerini yürütmek, kayıtlarını tutmak ve harcamalara iliÅŸkin tahakkuk iÅŸlemlerini yapmak. b) Genel Müdürlük hizmetleri için ihtiyaç duyulan taşınır ve taşınmazların kiralanması iÅŸlemlerini yürütmek. c) Genel Müdürlük hizmet binalarının temizlik, aydınlatma, ısıtma, bakım, onarım ve taşıma iÅŸlemlerini yürütmek. d) Konut tahsisi, saÄŸlık ve sosyal tesislerin kurulması ve yönetilmesi ile ilgili hizmetleri yürütmek. e) Genel evrak ve arÅŸiv faaliyetlerini düzenlemek. f) Genel MüdürlüÄŸün sivil savunma ve seferberlik hizmetlerini planlamak ve yürütmek. g) Genel Müdür tarafından verilen diÄŸer benzer görevleri yapmak. TaÅŸra teÅŸkilâtı MADDE 66 – Genel MüdürlüÄŸün taÅŸra teÅŸkilâtı ekli (II) sayılı cetvelde gösterilmiÅŸtir. Bu cetvelde yer alan birimlerin kurulup kaldırılmasına, yer ve baÄŸlantı deÄŸiÅŸikliklerinin yapılmasına Genel MüdürlüÄŸün önerisi üzerine Bakanlar Kurulu yetkilidir. TaÅŸra teÅŸkilâtının çalışma usûl ve esasları yönetmelikle belirlenir. DÖRDÜNCÜ BÖLÜM Ä°stihdam Personel rejimi MADDE 67 – Genel Müdürlük personeli 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tâbidir. (Mülga ikinci fıkra: 11/10/2011-KHK-666/1 md.) (Mülga üçüncü fıkra: 11/10/2011-KHK-666/1 md.) (Mülga son fıkra: 11/10/2011-KHK-666/1 md.) (3) Atamalar(1)(2) MADDE 68 – Genel Müdür, Genel Müdür Yardımcısı, I. Hukuk MüÅŸaviri, Rehberlik ve TeftiÅŸ BaÅŸkanı ile Bölge Müdürü ortak kararnameyle, (…)(1) Daire BaÅŸkanı, Genel Müdürün teklifi BaÅŸbakanın veya görevlendirdiÄŸi BaÅŸbakan Yardımcısının onayıyla, diÄŸer personel ise Genel Müdür tarafından atanır. ______________________ (1) Bu maddede yer alan “… Rehberlik ve TeftiÅŸ BaÅŸkanı ile …” ibaresi Anayasa Mahkemesi’nin 17/6/2010 tarihli E.:2008/22 K.: 2010/82 sayılı Kararı ile iptal edilmiÅŸtir. (2) 22/8/2011 tarihli ve 651 sayılı KHK’nın 16 ncı maddesi ile bu maddenin birinci fıkrasına “I. Hukuk MüÅŸaviri” ibaresinden sonra gelmek üzere “, Rehberlik ve TeftiÅŸ BaÅŸkanı” ibaresi eklenmiÅŸ ve aynı fıkrada yer alan “Devlet Bakanının” ibaresi “BaÅŸbakan Yardımcısının” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ ve metne iÅŸlenmiÅŸtir. (3) 11/10/2011 tarihli ve 666 sayılı KHK ile bu fıkrada yapılan düzenleme; 10/10/2013 tarihli ve 28791 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Anayasa Mahkemesi’nin 27/12/2012 tarihli ve E.: 2011/139, K.: 2012/205 sayılı Kararı ile iptal edilmiÅŸtir. 10256 Vakıf Uzmanı ve Vakıf Uzman Yardımcısı MADDE 69 – Genel Müdürlük görevlerinin gerektirdiÄŸi uzmanlık hizmetleri, Vakıf Uzmanı ve Uzman yardımcılarından oluÅŸan meslek personeli eliyle yürütülür. Vakıf Uzman Yardımcılığına atanabilmek için 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinde sayılanlara ek olarak aÅŸağıdaki ÅŸartlar aranır: a) En az dört yıllık eÄŸitim veren yurt içi veya bunlara denkliÄŸi YükseköÄŸretim Kurulu tarafından onaylanmış yurt dışındaki fakülte veya yüksek okullardan mezun olmak. b) Merkezî sistemle yapılacak memur seçme sınavında baÅŸarılı olmak. c) Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavında en az (B) düzeyinde baÅŸarılı olmak. d) Genel Müdürlükçe yapılacak sınavda baÅŸarılı olmak. e) Genel Müdürlükçe yapılacak sınavın yapıldığı tarihte otuz yaşını doldurmamış olmak. Vakıf Uzman Yardımcılığına atananlar, üç yıl çalışmak, olumlu sicil almak ve hazırlayacağı tezin kabul edilmesi kaydıyla açılacak Vakıf Uzmanı meslekî yeterlilik sınavına girme hakkını kazanırlar. Sınavda baÅŸarılı olanlar Vakıf Uzmanı olarak atanırlar. Ä°kinci sınavda da baÅŸarılı olamayanlar durumlarına uygun memur kadrolarına atanırlar. Vakıf Uzman Yardımcılığı sınavı, eÄŸitim programları ve süresi, tez hazırlama, meslekî yeterlik sınavı ile çalışma usûl ve esasları yönetmelikle düzenlenir. MüfettiÅŸ ve MüfettiÅŸ Yardımcısı MADDE 70 – MüfettiÅŸ Yardımcısı olabilmek için: a) 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinde sayılan ÅŸartlara sahip olmak. b) Üniversitelerin dört yıllık eÄŸitim veren hukuk, siyasal bilgiler, iktisat, iÅŸletme, iktisadî ve idarî bilimler, mimarlık, mühendislik fakülteleri mezunu olmak veya bunlara denkliÄŸi YükseköÄŸretim Kurulu tarafından kabul edilmiÅŸ yurt içi ve yurt dışındaki yükseköÄŸretim kurumlarından mezun olmak. c) SaÄŸlık durumunun, her türlü iklim ve yolculuk koÅŸullarına elveriÅŸli olduÄŸunu saÄŸlık kurulu raporu ile belgelemek. d) Merkezî sistemle yapılacak memur seçme sınavında baÅŸarılı olmak. e) Genel Müdürlük tarafından yapılacak yarışma sınavında baÅŸarılı olmak. f) Yarışma sınavının yapıldığı tarihte otuz yaşını doldurmamış olmak, gerekir. MüfettiÅŸ Yardımcılığında en az üç yıl çalışmak ve olumlu sicil almak ÅŸartıyla açılan meslekî yeterlik sınavında baÅŸarılı olanlar MüfettiÅŸ kadrosuna atanırlar. Yapılacak yarışma ve yeterlik sınavının ÅŸekli ve uygulama esasları yönetmelikle belirlenir. Yapılacak meslekî yeterlik sınavına girmeye hak kazandığı halde geçerli mazereti olmaksızın sınava girmeyenler, yapılan iki sınavda da baÅŸarılı olamayanlar veya MüfettiÅŸ Yardımcılığı süresi içerisinde olumsuz sicil alanlar bu unvanlarını kaybederler ve durumlarına uygun memur kadrolarına atanırlar. 10257 Kadro iptal ve ihdasları(1) MADDE 71 – Vakıflar Genel MüdürlüÄŸünün 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararname eki (I) sayılı cetvelde yer alan kadroları iptal edilerek bu cetvelden çıkarılmış, ekli (I) sayılı listede yer alan kadrolar ihdas edilerek aynı Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (I) sayılı cetvele Vakıflar Genel MüdürlüÄŸü olarak eklenmiÅŸtir. Performans ve vekalet ücreti MADDE 72 – (Mülga birinci fıkra: 11/10/2011-KHK-666/1 md.) (2) (Mülga ikinci fıkra: 11/10/2011-KHK-666/1 md.) (2) Genel Müdürlük lehine sonuçlanan dava ve icra takipleri nedeniyle hükme baÄŸlanarak karşı taraftan tahsil olunan vekalet ücretlerinin; avukatlara ve hukuk servislerinde fiilen görev yapan memurlara dağıtımı hakkında 2/2/1929 tarihli ve 1389 sayılı Devlet Davalarını Ä°ntaç Eden Avukat ve Saireye Verilecek Ücreti Vekalet Hakkında Kanun hükümleri kıyas yoluyla uygulanır. DÖRDÜNCÜ KISIM ÇeÅŸitli Hükümler Görev ve yetki MADDE 73 – Genel MüdürlüÄŸün merkez ve taÅŸra teÅŸkilâtının her kademedeki yöneticileri; yapmakla yükümlü bulundukları hizmet ve görevleri Genel Müdürün emir ve direktifleri doÄŸrultusunda mevzuata, plan ve programlara uygun yürütmekten sorumludur. Yetki devri MADDE 74 – Genel Müdür ve her kademedeki yöneticiler sınırlarını açıkça belirlemek ÅŸartıyla yetkilerinden bir kısmını astlarına devredebilirler. Yetki devri uygun araçlarla ilgililere duyurulur. Ä°ntifa hakkı MADDE 75 – Mazbut ve mülhak vakıfların vakfiyelerindeki ÅŸartlar doÄŸrultusunda, ilgililerin hakları saklıdır. Bu hakların kullanılmasına iliÅŸkin usûl ve esaslar yönetmelikle düzenlenir. Mülhak vakıflarda hasım gösterilme MADDE 76 – Mülhak vakıflarda vakıf yönetimine, mülkiyet ve intifa hakkı iddiasına ait davalarda vakıf yönetimi ile Genel Müdürlük birlikte hasım gösterilir. Muafiyet ve istisnalar MADDE 77 – Genel MüdürlüÄŸe ve mazbut vakıflara ait taşınmazlar Devlet malı imtiyazından yararlanır, haczedilemez, rehnedilemezler. Tüm iÅŸ ve iÅŸlemleri, her türlü vergi, resim, harç ve katılım payından istisnadır. Genel Müdürlük tarafından açılacak davalarda teminat aranmaz. Genel MüdürlüÄŸün ve mazbut vakıfların tahsil edilemeyen gelirleri, 21/7/1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre Genel Müdürlükçe tahsil edilir. ––––––––––––––––––– (1) Bu Kanunla iptal ve ihdas edilen kadrolar için 27/2/2008 tarihli ve 26800 sayılı Resmi Gazete’ye bakınız. (2) 11/10/2011 tarihli ve 666 sayılı KHK ile bu fıkrada yapılan düzenleme; 10/10/2013 tarihli ve 28791 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Anayasa Mahkemesi’nin 27/12/2012 tarihli ve E.: 2011/139, K.: 2012/205 sayılı Kararı ile iptal edilmiÅŸtir. 10258 Vakıf kültür varlıklarının onarımları ve restorasyonları ile çevre düzenlemesi ve kamulaÅŸtırma iÅŸlemleri, 180 sayılı Bayındırlık ve Ä°skan Bakanlığının TeÅŸkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname hükümlerine tâbi deÄŸildir. Vakıf kültür varlıklarının, restorasyon veya onarım karşılığı kiralama iÅŸlemleri, 2886 sayılı Devlet Ä°hale Kanunu hükümlerine tâbi deÄŸildir. Bu harcama ve kiralamalara iliÅŸkin usûl ve esaslar yönetmelikle düzenlenir. Yurt içi veya yurt dışında vakıf kültürünü araÅŸtırmak, geliÅŸtirmek ve desteklemek amacıyla gerçek ve tüzel kiÅŸiler; Genel MüdürlüÄŸün görev alanı ile ilgili faaliyet ve yatırım programlarında yer alan her türlü ilmi organizasyon, stratejik araÅŸtırma, konferans, sempozyum ve benzeri kültürel faaliyetlerin yürütülmesi kapsamında sponsorluk yapabilirler. Bu faaliyetlerle ilgili sponsor kiÅŸi veya ÅŸirketler Genel MüdürlüÄŸün belirleyeceÄŸi esaslar dahilinde reklam alabilirler. Vakıflar adına kayıtlı taşınır ve taşınmaz vakıf kültür varlıklarının; bakım, onarım ve restore edilmesi, yaÅŸatılması, çevre düzenleme si ve kamulaÅŸtırılması dahil Genel MüdürlüÄŸün kontrolünde gerçek ve tüzel kiÅŸilerin kendileri tarafından yapılacak harcamalar, bağış ve yardımlar ile sponsorluk harcamalarının tamamı Gelir ve Kurumlar Vergisi matrahından düÅŸülür. KuruluÅŸunda veya kurulduktan sonra vakıflara bağışlanan taşınır ve taşınmaz mallar Veraset ve Ä°ntikal Vergisinden istisnadır. Dava ve icra takibi ile alacaklardan vazgeçme MADDE 78 – Bir sözleÅŸme mevcut olmasa dahi, Genel Müdürlük menfaatinin olması kaydıyla hangi aÅŸamada olursa olsun; a) Genel Müdürlük ile diÄŸer kamu kurum, kuruluÅŸ, gerçek ve tüzel kiÅŸiler arasında çıkan hukukî ihtilafların anlaÅŸma veya sözleÅŸme deÄŸiÅŸikliÄŸi ile neticelendirilmesinde Meclis, b) Maddî ve hukukî sebeplerle takibinde veya yüksek dereceli mahkemelerce incelenmesini istemekte fayda umulmayan dava ve icra takiplerinden vazgeçilmesi, bir hakkın tanınması, menfaatin terkininde ellibin Türk Lirasına kadar Genel Müdür, bu miktarı aÅŸanlarda Meclis, yetkilidir. Genel Müdür bu yetkisini kısmen veya tamamen Genel Müdür yardımcılarına, I. Hukuk MüÅŸavirine veya bölge müdürlerine devredebilir. Bu maddenin uygulanmasına ve miktarların tespitine iliÅŸkin hususlar Meclisçe belirlenir. 10259 DeÄŸiÅŸtirilen hükümler MADDE 79 – a) (27/1/1954 tarihli ve 6237 sayılı Limanlar Ä°nÅŸaatı Hakkında Kanun ile ilgili olup yerine iÅŸlenmiÅŸtir.) b) (14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile ilgili olup yerine iÅŸlenmiÅŸtir.) c) (8/9/1983 tarihli ve 2886 sayılı Devlet Ä°hale Kanunu ile ilgili olup yerine iÅŸlenmiÅŸtir.) d) (4/1/2002 tarihli ve 4734 sayılı Kamu Ä°hale Kanunu ile ilgili olup yerine iÅŸlenmiÅŸtir.) Yürürlükten kaldırılan hükümler MADDE 80 – 5/6/1935 tarihli ve 2762 sayılı Vakıflar Kanunu, 27/6/1956 tarihli ve 6760 sayılı Vakıflar Umum MüdürlüÄŸü Vazife ve TeÅŸkilâtı Hakkında Kanunun 16 ncı maddesi hariç diÄŸer maddeleri, 20/4/1936 tarihli ve 2950 sayılı Vakıf Malların Taksitle Satılması ve Kiraya Verilmesi ve Satış Paralarının Kullanılması ve Emaneten Ä°dare Edilen Mülhak Vakıflardan Ä°dare ve Tahsil Masrafı Alınması Hakkında Kanun, 10/9/1957 tarihli ve 7044 sayılı Aslında Vakıf Olan Tarihi ve Mimari Kıymeti Haiz Eski Eserlerin Vakıflar Umum MüdürlüÄŸüne Devrine Dair Kanun, 22/2/1926 tarihli ve 748 sayılı Emvalı Milliye ve Metrukeden veya Mazbut Vakıflardan, Bazı Müessesat ile Belediyelere Satılabilecek Arazi ve Arsalar Hakkında Kanun, 1/7/1953 tarihli ve 6092 sayılı Vakıf Zeytinlik, Ä°ncirlik, Fındıklık, Narenciye ve Meyvalıkların Satış Åžekli Hakkında Kanun, 8/6/1984 tarihli ve 227 sayılı Vakıflar Genel MüdürlüÄŸünün TeÅŸkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ve bu kanunların ek ve deÄŸiÅŸiklikleri ile 22/11/2001 tarihli ve 4721 sayılı Türk Medenî Kanununun 111 inci maddesinin ikinci fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır. 23/2/1995 tarihli ve 547 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 20 nci maddesinde ve 27/6/1989 tarihli ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 3 üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan "Vakıflar Genel MüdürlüÄŸü" ibareleri madde metinlerinden çıkarılmıştır. GEÇÄ°CÄ° MADDE 1 – Genel Müdürlük teÅŸkilâtı, bu Kanun esaslarına göre yeniden düzenleninceye kadar bu Kanunun yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihte uygulanmakta olan mevcut kadroların kullanımına devam olunur. Bu Kanunla yapılan düzenleme sonucu kadro ve görev unvanları deÄŸiÅŸmeyenler yeni kadrolarına atanmış sayılırlar. Bu Kanuna göre kadro ve görev unvanları deÄŸiÅŸen yahut kaldırılan personel, en geç altı ay içinde derece ve kademelerine uygun olmak kaydıyla Genel Müdürlükte ihtiyaç duyulan diÄŸer kadrolara atanırlar. Bunlar, yeni bir kadroya atanıncaya kadar, eski kadrolarına ait aylık, ek gösterge ve her türlü zam ve tazminatlar ile diÄŸer malî haklarını almaya devam ederler. Söz konusu personelin atandıkları yeni kadroların aylık, ek gösterge, ikramiye (bir aya isabet eden tutar), her türlü zam ve tazminatlar ile diÄŸer malî hakları toplamının net tutarı, eski kadrolarına baÄŸlı olarak en son ayda almakta oldukları aylık, ek gösterge, ikramiye (bir aya isabet eden tutar), her türlü zam ve tazminatlar ile diÄŸer malî hakları toplamı net tutarından az olması halinde, aradaki fark atandıkları kadroda kaldıkları sürece herhangi bir vergi ve kesintiye tâbi tutulmaksızın tazminat olarak ödenir. 10260 Ayrıca, Genel Müdürlükte 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tâbi olarak çalışanlar, bu Kanunun 69 uncu maddesinin ikinci fıkrasının (b), (c) ve (e) bentlerindeki ÅŸartlar aranmaksızın, bu Kanunun yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten itibaren altı ay içinde baÅŸvurmaları halinde, Genel Müdürlük tarafından açılacak yeterlik sınavına girmeye hak kazanırlar. Yapılan sınavda baÅŸarılı olanlar Vakıf Uzmanlığı kadrosuna atanırlar. GEÇÄ°CÄ° MADDE 2 – Bu Kanunun ilgili maddelerinde düzenlenmesi öngörülen yönetmelikler en geç altı ay içinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüÄŸe konulur. Bu yönetmelikler çıkarılıncaya kadar mevcut düzenlemelerin bu Kanuna aykırı olmayan hükümlerinin uygulanmasına devam olunur. GEÇÄ°CÄ° MADDE 3 – Bu Kanuna göre yeniden düzenleme yapılıncaya kadar deÄŸiÅŸen veya yeniden kurulan birimlere verilen görevler daha önce bu görevleri yapmakta olan birimler tarafından yapılmaya devam olunur. GEÇÄ°CÄ° MADDE 4 – Genel MüdürlüÄŸün taÅŸra teÅŸkilâtı, bu Kanunun esaslarına göre yeniden düzenleninceye kadar görev ve hizmetleri mevcut taÅŸra teÅŸkilâtı tarafından yürütülmeye devam olunur. GEÇÄ°CÄ° MADDE 5 – Vakıf ÅŸerhleri ile ilgili devam etmekte olan davalarda; diÄŸer kanunlarda yer alan zamanaşımı ve hak düÅŸürücü sürelere iliÅŸkin hükümler bu Kanun açısından uygulanmaz. GEÇÄ°CÄ° MADDE 6 – Mülhak vakıfların vakfiyelerinde; intifa hakları hayır ÅŸartlarından fazla olanlar, vakıf yöneticisi ve ilgililerinin istekleri halinde, Meclis kararı alınarak, mahkemesince, 4721 sayılı Türk Medenî Kanununun 372 nci maddesinde belirtilen aile vakfına dönüÅŸtürülür. GEÇÄ°CÄ° MADDE 7 – Cemaat vakıflarının; a) 1936 Beyannamelerinde kayıtlı olup, halen tasarruflarında bulunan nam-ı müstear veya nam-ı mevhumlar adına tapuda kayıtlı olan taşınmazlar, b) 1936 Beyannamesinden sonra cemaat vakıfları tarafından satın alınmış veya cemaat vakıflarına vasiyet edildiÄŸi veya bağışlandığı halde, mal edinememe gerekçesiyle halen; Hazine veya Genel Müdürlük ya da vasiyet edenler veya bağışlayanlar adına tapuda kayıtlı olan taşınmazlar, tapu kayıtlarındaki hak ve mükellefiyetleri ile birlikte bu Kanunun yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten itibaren onsekiz ay içinde müracaat edilmesi halinde, Meclisin olumlu kararından sonra, ilgili tapu sicil müdürlüklerince cemaat vakıfları adına tescilleri yapılır. 10261 GEÇÄ°CÄ° MADDE 8 – 4046 sayılı ÖzelleÅŸtirme Uygulamaları Hakkında Kanun uyarınca Vakıflar Genel MüdürlüÄŸüne tahsis edilmiÅŸ olan kadroların kullanılmasına devam olunur. GEÇÄ°CÄ° MADDE 9 – SaÄŸlık Bakanlığı kadrolarında bulunarak Bezm-i Alem Valide Sultan Vakıf Gureba Hastanesinde çalışırken Genel Müdürlük kadrolarına nakledilen personelin, 6/1/2005 tarihli ve 5283 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin altıncı fıkrasında yer alan hükümlerden yararlandırılmasına devam olunur. Genel MüdürlüÄŸe baÄŸlı olarak faaliyette bulunan Ayvalık Vakıf Zeytinlikleri, Vakıf Memba Suları ve Bezm-i Alem Valide Sultan Vakıf Gureba Hastanesi iÅŸletmeleri; 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununun geçici 11 inci maddesi hükmüne göre, döner sermayeli iÅŸletmelerin yeniden yapılandırılması ile ilgili düzenleme yapılıncaya kadar faaliyetlerini döner sermaye iÅŸletmesi olarak yürütmeye devam ederler. GEÇÄ°CÄ° MADDE 10- (Ek:13/2/2011-6111/209 md.) Bu maddenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarih itibarıyla bu Kanunun 7 nci maddesine eklenen hükümler, bu maddenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten önce açılmış ve halen devam eden intifa haklarının ödenmesi, malvarlığı ve gelirlerinin tespitine iliÅŸkin davalarda da uygulanır. GEÇÄ°CÄ° MADDE 11 – (Ek: 22/8/2011-KHK-651/17 md. ) Cemaat vakıflarının; a) 1936 Beyannamesinde kayıtlı olup malik hanesi açık olan taşınmazları, b) 1936 Beyannamesinde kayıtlı olup kamulaÅŸtırma, satış ve trampa dışındaki nedenlerle Hazine, Vakıflar Genel MüdürlüÄŸü, belediye ve il özel idaresi adına kayıtlı taşınmazları, c) 1936 Beyannamesinde kayıtlı olup kamu kurumları adına tescilli olan mezarlıkları ve çeÅŸmeleri, tapu kayıtlarındaki hak ve mükellefiyetleri ile birlikte bu maddenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten itibaren oniki ay içinde müracaat edilmesi halinde, Meclisin olumlu kararından sonra, ilgili tapu sicil müdürlüklerince cemaat vakıfları adına tescil edilir. Cemaat vakıfları tarafından satın alınmış veya cemaat vakıflarına vasiyet edildiÄŸi veya bağışlandığı halde, mal edinememe gerekçesiyle Hazine veya Genel Müdürlük adına tapuda kayıt edilen taşınmazlardan üçüncü ÅŸahıslar adına kayıtlı olanların Maliye Bakanlığınca tespit edilen rayiç deÄŸeri Hazine veya Genel Müdürlük tarafından ödenir. Bu maddenin uygulanmasına iliÅŸkin usul ve esaslar yönetmelikle düzenlenir. GEÇÄ°CÄ° MADDE 12- (Ek: 12/7/2013-6495/50 md.) 1/1/1990 tarihinden bu maddenin yayımı tarihine kadar Genel MüdürlüÄŸün dağıtılma talebiyle açtığı dava sonucunda dağılmasına veya dağıtılmasına karar verilen yeni vakıfların hayatta bulunan kurucularının birlikte baÅŸvurusu üzerine vakfın adı ve amacı aynı olmak kaydıyla bin lira kuruluÅŸ malvarlığı tahsis edilerek Türk Medeni Kanunu hükümlerine göre yeni bir vakıf kurulabilir. Kurulan bu vakıflar 4721 sayılı Kanun ve bu Kanun hükümlerine göre faaliyette bulunurlar, ancak kanunla kurulan vakıf statüsünde sayılmazlar. Dağıtılan vakfın Genel MüdürlüÄŸe intikal eden ve hâlihazırda Genel Müdürlük tarafından tasarruf edilen taşınmazları, yeni kurulan vakfa mahkeme siciline tescilinden itibaren üç ay içinde devredilir. Devredilen mallarla ilgili baÅŸkaca bir talepte bulunulamaz. Yürürlük MADDE 81 – Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüÄŸe girer. Yürütme MADDE 82 – Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür. 10262 (I) SAYILI CETVEL VAKIFLAR GENEL MÜDÜRLÜÄžÜ MERKEZ TEÅžKÄ°LATI Genel Müdür Vakıflar Meclisi (15) Genel Müdür Yardımcısı Ana Hizmet Birimleri Danışma ve Denetim Birimleri Yardımcı Hizmet Birimleri Genel Müdür Genel Müdür Yardımcısı 1- Vakıf Hizmetleri Daire BaÅŸkanlığı 1- Hukuk MüÅŸavirliÄŸi 1- Ä°nsan Kaynakları Daire BaÅŸkanlığı Genel Müdür Yardımcısı 2- Hayır Hizmetleri Daire BaÅŸkanlığı 2- Rehberlik ve TeftiÅŸ BaÅŸkanlığı 2- Destek Hizmetleri Daire BaÅŸkanlığı Genel Müdür Yardımcısı 3- Sanat Eserleri ve Yapı Ä°ÅŸleri Daire BaÅŸkanlığı 3- Strateji GeliÅŸtirme Daire BaÅŸkanlığı 4- Yatırım ve Emlak Daire BaÅŸkanlığı 4- Basın ve Halkla Ä°liÅŸkiler MüÅŸavirliÄŸi 5- SaÄŸlık Hizmetleri Daire BaÅŸkanlığı 6- Kültür ve Tescil Daire BaÅŸkanlığı 7- Dış Ä°liÅŸkiler Daire BaÅŸkanlığı 10263 (II) SAYILI CETVEL VAKIFLAR GENEL MÜDÜRLÜÄžÜ (TAÅžRA TEÅžKÄ°LATI) BÖLGE MÜDÜRLÜKLERÄ° SIRA NO BÖLGE ADI BAÄžLI Ä°LLER 1 ADANA Adana, Mersin, Osmaniye 2 ANKARA Ankara, Bolu, Çankırı, Düzce, Kırıkkale 3 ANTALYA Antalya, Burdur, Isparta 4 AYDIN Aydın, Denizli, MuÄŸla 5 BALIKESÄ°R Balıkesir, Çanakkale 6 BÄ°TLÄ°S Bitlis, Hakkari, MuÅŸ, Şırnak, Siirt, Van 7 BURSA Bursa, Bilecik, Sakarya, Yalova 8 DÄ°YARBAKIR Diyarbakır, Batman, Bingöl, Mardin 9 EDÄ°RNE Edirne, Kırklareli 10 ERZURUM Erzurum, Kars, Ardahan, Bayburt, Erzincan, IÄŸdır, AÄŸrı 11 GAZÄ°ANTEP Gaziantep, Kilis 12 HATAY Hatay, KahramanmaraÅŸ 13 Ä°STANBUL I. BÖLGE Avrupa Yakası, TekirdaÄŸ 14 Ä°STANBUL II. BÖLGE Anadolu Yakası, Kocaeli 15 Ä°ZMÄ°R Ä°zmir, Manisa 16 KASTAMONU Kastamonu, Bartın, Karabük, Zonguldak 17 KAYSERÄ° Kayseri, NiÄŸde, NevÅŸehir, KırÅŸehir 18 KONYA Konya, Aksaray, Karaman 19 KÜTAHYA Kütahya, Afyonkarahisar, EskiÅŸehir, UÅŸak 20 MALATYA Malatya, Elazığ, Tunceli 21 SAMSUN Samsun, Ordu, Sinop 22 SÄ°VAS Sivas, Yozgat 23 ÅžANLIURFA Åžanlıurfa, Adıyaman 24 TOKAT Tokat, Amasya, Çorum 25 TRABZON Trabzon, Artvin, Giresun, GümüÅŸhane, Rize 10264 (III) SAYILI CETVEL (Mülga: 11/10/2011-KHK-666/1 md.) 5737 SAYILI KANUNA EK VE DEĞİŞİKLÄ°K GETÄ°REN MEVZUATIN VEYA ANAYASA MAHKEMESÄ° TARAFINDAN Ä°PTAL EDÄ°LEN HÜKÜMLERÄ°N YÜRÜRLÜÄžE GÄ°RÄ°Åž TARÄ°HÄ°NÄ° GÖSTERÄ°R LÄ°STE DeÄŸiÅŸtiren Kanunun/ Ä°ptal Eden Anayasa Mahkemesinin Kararının Numarası 5737 sayılı Kanunun deÄŸiÅŸen veya iptal edilen maddeleri YürürlüÄŸe GiriÅŸ Tarihi 5917 III Sayılı Cetvel 1/7/2009 tarihinden geçerli olmak üzere 10/7/2009 6111 7 ve Geçici madde 10 25/2/2011 Anayasa Mahkemesi’nin 17/6/2010 tarihli ve E.: 2008/22, K.: 2010/82 sayılı Kararı 68 11/7/2011 KHK/651 35, 52, 68, Geçici Madde 11 27/8/2011 KHK/666 67, 72, III Sayılı Cetvel 14/1/2012 tarihinden geçerli olmak üzere 2/11/2011 6456 28 27/2/2008 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 18/4/2013 tarihinde 6462 43 3/5/2013 6495 10, 24, GEÇÄ°CÄ° MADDE 12 2/8/2013 Anayasa Mahkemesi’nin 27/12/2012 tarihli ve E.: 2011/139, K.: 2012/205 sayılı Kararı 67, 72 10/10/2013 7061 20, 52 5/12/2017

VAKIFLAR YÖNETMELİĞİ

 

BÄ°RÄ°NCÄ° KISIM

Genel Hükümler

BÄ°RÄ°NCÄ° BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

             Amaç ve kapsam

             MADDE 1 – (1) Bu Yönetmelik; yeni vakıfların kuruluÅŸu, vakıfların yönetimi, faaliyetleri, denetimlerine iliÅŸkin usûlve esaslar ile Vakıflar Meclisi, Rehberlik ve TeftiÅŸ BaÅŸkanlığı, Vakıf Uzmanlığı ve Uzman Yardımcılığı ile ilgili görev, yetki ve sorumlulukların düzenlenmesi amacıyla hazırlanmıştır.

             Dayanak  

             MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik 20/2/2008 tarihli ve 5737 sayılı Vakıflar Kanununa dayanılarak hazırlanmıştır.

             Tanımlar

             MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

             a) Akar: Vakıf amaç ve faaliyetlerinin yerine getirilmesi için gelir getirici ÅŸekilde deÄŸerlendirilmesi zorunlu olan taşınır ve taşınmazları,

             b) BaÅŸtabiplik: Bezm-i Âlem Valide Sultan Vakıf Gureba Hastanesi BaÅŸtabipliÄŸini,

             c) 1936 Beyannamesi: Cemaat vakıflarının mülga 2762 sayılı Vakıflar Kanunu gereÄŸince verdikleri beyannameyi,

             ç) Bölge MüdürlüÄŸü: Vakıflar Bölge Müdürlüklerini,

             d) Cemaat vakfı: Vakfiyeleri olup olmadığına bakılmaksızın mülga 2762 sayılı Vakıflar Kanunu gereÄŸince tüzel kiÅŸilik kazanmış, mensupları Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan Türkiye’deki gayrimüslim cemaatlere ait vakıfları,

             e) Esnaf vakfı: Mülga 2762 sayılı Vakıflar Kanununun yürürlüÄŸünden önce kurulmuÅŸ ve esnafın seçtiÄŸi yönetim kurulu tarafından yönetilen vakıfları,

             f) Galle fazlası: Mazbut ve mülhak vakıflarda, hayrat ve akarlarının onarımından ve vakfiyelerindeki hayrat hizmetlerin ifasından sonra kalan miktarı,

             g) Garip: Hayatta kimsesi olmayan ve aynı zamanda fakir olan kiÅŸiyi,

             ÄŸ) Genel Müdür: Vakıflar Genel Müdürünü,

             h) Genel Müdürlük veya Denetim Makamı: Vakıflar Genel MüdürlüÄŸünü,

             Ä±) Hastane: Vakıflar Genel MüdürlüÄŸüne baÄŸlı saÄŸlık kuruluÅŸlarını,

             i) Hayrat: Mazbut, mülhak, cemaat ve esnaf vakıfları ile yeni vakıfların, doÄŸrudan toplumun istifadesine bedelsiz olarak sundukları mal veya hizmetleri,

             j) Ä°careteynli vakıf: DeÄŸerine yakın peÅŸin ücret ve ayrıca yıllık kira alınmak suretiyle süresiz olarak kiralanan vakıf taşınmazlarını,

             k) Ä°htiyat akçesi: Vakfın akar ve hayratlarının onarımı için brüt gelirinden ayrılan payı,

             l) Ä°ntifa hakkı: Mazbut ve mülhak vakıflarda, vakfiyelerindeki ÅŸartlara göre ilgililere bırakılmış galle fazlaları ve hakları,

             m) Kanun: 20/2/2008 tarihli ve 5737 sayılı Vakıflar Kanununu,

             n) Mazbut vakıf: Kanun uyarınca Genel Müdürlükçe yönetilecek ve temsil edilecek vakıflar ile mülga 743 sayılı Türk Kanunu Medenisinin yürürlük tarihinden önce kurulmuÅŸ ve mülga 2762 sayılı Vakıflar Kanunu gereÄŸince Vakıflar Genel MüdürlüÄŸünce yönetilen vakıfları,

             o) Meclis: Vakıflar Meclisini,

             ö) Mukataalı vakıf: Zemini vakfa, üzerindeki yapı ve aÄŸaçlar tasarruf edene ait olan ve kirası yıllık olarak alınan vakıf taşınmazlarını,

             p) MüfettiÅŸ: Vakıflar Genel MüdürlüÄŸünde görev yapan baÅŸmüfettiÅŸ, müfettiÅŸ ve yetkili müfettiÅŸ yardımcılarını,

             r) Mülhak vakıf: Mülga 743 sayılı Türk Kanunu Medenisinin yürürlük tarihinden önce kurulmuÅŸ ve yönetimi vakfedenlerin soyundan gelenlere ÅŸart edilmiÅŸ vakıfları,

             s) Åžube: Vakıf faaliyetlerinin yürütülebilmesi için yeni vakfa baÄŸlı olarak açılan, tüzel kiÅŸiliÄŸi olmayan ve bünyesinde organları bulunan alt birimi,

             ÅŸ) Taviz bedeli: Mukataalı ve icareteynli taşınmazların serbest tasarrufa terki için alınan bedeli,

             t) Temsilcilik: Vakıf faaliyetlerinin yürütülebilmesi için yeni vakfa baÄŸlı olarak açılan, tüzel kiÅŸiliÄŸi ve bünyesinde organları bulunmayan alt birimi,

             u) Vakfiye: Mazbut, mülhak ve cemaat vakıflarının malvarlığını, vakıf ÅŸartlarını ve vakfedenin isteklerini içeren belgeleri,

             ü) Vakıflar: Mazbut, mülhak, cemaat ve esnaf vakıfları ile yeni vakıfları,

             v) Vakıf kültür varlığı: 21/7/1983 tarihli ve 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununun 3 üncü maddesinde kültür varlıkları olarak tanımlanan varlıklardan Vakıflar Genel MüdürlüÄŸü ile idare ve temsil ettiÄŸi vakıflara ait olanları,

             y) Vakıf senedi: Mülga 743 sayılı Türk Kanunu Medenisi ile 22/11/2001 tarihli ve 4721 sayılı Türk Medenî Kanunu hükümlerine göre kurulan vakıfların, adını, amacını, bu amaca özgülenen mal ve hakları, vakfın örgütlenme ve yönetim ÅŸekli ile yerleÅŸim yerini içeren belgeyi,

             z) Vakıf yöneticisi: Mülhak, cemaat ve esnaf vakıfları ile yeni vakıflarda; vakfiye, 1936 Beyannamesi, vakıf senedi, 4721 sayılı Türk Medenî Kanunu ve Kanuna göre vakfı yönetmeye ve temsile yetkili kiÅŸi veya yetkili organlarda görev alan kiÅŸileri,

             aa) Vakıf yönetimi: Mülhak, cemaat ve esnaf vakıfları ile yeni vakıflarda; vakfiye, 1936 Beyannamesi, vakıf senedi, 4721 sayılı Türk Medenî Kanunu ve Kanuna göre vakfı yönetmeye ve temsile yetkili organı,

             bb) Yeni vakıf: Mülga 743 sayılı Türk Kanunu Medenisi ile 4721 sayılı Türk Medenî Kanunu hükümlerine göre kurulan vakıfları,

             ifade eder.

 

Ä°KÄ°NCÄ° KISIM

Vakıflarla Ä°lgili Düzenlemeler

BÄ°RÄ°NCÄ° BÖLÜM

Yeni Vakıfların KuruluÅŸu, Yönetimi ve DiÄŸer Düzenlemeler

             Yeni vakıfların kuruluÅŸu

             MADDE 4 – (1) Yeni vakıf kurma iradesi, noterde düzenleme ÅŸeklinde hazırlanan resmi senetle veya ölüme baÄŸlı tasarrufla açıklanır. Vakıf, yerleÅŸim yeri mahkemesi nezdinde tutulan sicile tescil ile tüzel kiÅŸilik kazanır.

             Resmi senetle kuruluÅŸ

             MADDE 5 – (1) Gerçek veya tüzel kiÅŸilerin vakıf kurma iradesi, noterde düzenleme ÅŸeklinde hazırlanan resmi senetle açıklanır. Noter, resmi senedin bir örneÄŸini yedi gün içinde Genel MüdürlüÄŸe gönderir.

             (2) Mahkemeye baÅŸvurma, resmi senedin düzenlenmesinden sonra vakfeden tarafından yapılır. Resmi senetle vakıf kurma iÅŸleminin temsilci aracılığıyla yapılması halinde, temsil yetkisinin noter tarafından düzenlenmiÅŸ temsilcilik belgesi ile verilmiÅŸ olması, bu belgede vakfın amacı ile özgülenecek mal ve hakların belirlenmesi zorunludur. Kurucular arasında tüzel kiÅŸi bulunması halinde; bu tüzel kiÅŸinin vakıf kurabileceÄŸine ve vakfa mal varlığı tahsis edebileceÄŸine dair hüküm bulunan kuruluÅŸ statüsünü veya yetkili organ kararını da vakıf senedi ile mahkemeye verirler.

             (3) Resmi senetle kurulan vakıflarda vakfedenin ölmesi halinde mirasçılardan birisi tarafından tescil talebinde bulunulabilir. Vakıf senedinin düzenlenmesini takip eden üç ay içinde vakfedenin veya ölümü halinde mirasçılardan birisi tarafından tescil talebinde bulunulmamış veya vakfeden tüzel kiÅŸiliÄŸi haiz olup ta bu süre içinde sona ermiÅŸ ise vakfın tescili hususundaki baÅŸvurma Genel Müdürlük tarafından yapılır. Yetkili mahkemeye baÅŸvurulması üzerine, yapılacak harcamalar, ilgili vakıftan alınmak kaydıyla Genel Müdürlükçe karşılanır.

             Ölüme baÄŸlı tasarruf ile kuruluÅŸ

             MADDE 6 – (1) Ölüme baÄŸlı tasarruf yoluyla vakıf, vakfedenin ölümünden sonra tescil edilmek üzere kurulabilir. Bu yolla kurulan vakıflarda sulh hâkimi vakıf kurulmasına esas belgenin bir örneÄŸini yedi gün içinde Genel MüdürlüÄŸe gönderir.

             (2) Ölüme baÄŸlı tasarrufla kurulan vakıflarda mahkemeye baÅŸvuru, ilgililerin veya sulh hâkiminin bildirimi üzerine ya da Genel Müdürlükçe resen yapılır. Yetkili mahkemeye baÅŸvurulması üzerine, yapılacak harcamalar ilgili vakıftan alınmak kaydıyla Genel Müdürlükçe karşılanır.

             (3) Ölüme baÄŸlı tasarrufla kurulan vakfın miras bırakanın borçlarından sorumluluÄŸu, özgülenen mal ve haklarla sınırlıdır. Vakfedenin mirasçıları ile alacaklılarının, bağışlamaya ve ölüme baÄŸlı tasarruflara iliÅŸkin hükümler uyarınca dava hakları saklıdır.

             Tescil ve mahkeme iÅŸlemleri

             MADDE 7 – (1) Mahkeme, dosya üzerinde Genel MüdürlüÄŸün görüÅŸünü almak, gerekirse vakfedeni dinlemek ve bilirkiÅŸi incelemesi yaptırmak suretiyle vakfın tesciline karar verir.

             (2) Mahkeme, mal ve hakların korunması için gerekli önlemleri resen alır.

             (3) Mahkeme, tescile veya tescil isteminin reddine iliÅŸkin olarak verdiÄŸi kararı, resmi senetle birlikte Genel MüdürlüÄŸe resen tebliÄŸ eder.

             (4) Tüzel kiÅŸilik kazanan vakıf, yerleÅŸim yeri mahkemesi nezdinde tutulan, vakfeden ile vakıf adının, yerleÅŸim yerinin, organlarının, amaç ve bu amaca özgülenen mal ve haklarının gösterildiÄŸi sicil defterine tescil edilir.

             (5) Tescil kararı, baÅŸka bir mahkemece verilmiÅŸ ise ilgili belgelerle birlikte tescil için vakfın yerleÅŸim yeri mahkemesine gönderilir.

             Temyiz ve iptal

             MADDE 8 – (1) Mahkemenin vakfın tesciline veya tescil isteminin reddine iliÅŸkin kararlarına karşı, tebliÄŸ tarihinden baÅŸlayarak bir ay içinde, baÅŸvuran ya da Genel Müdürlük tarafından temyiz yoluna gidilebilir.

             (2) Genel Müdürlük veya ilgililer, vakfın kurulmasını engelleyen sebeplerin varlığı halinde iptal davası açabilirler.

             Merkezi sicile tescil ve ilan

             MADDE 9 – (1) Vakıf, yerleÅŸim yeri mahkemesinin yapacağı bildirim üzerine Genel Müdürlükte tutulan merkezi sicile kaydolunur.

             (2) Merkezi sicile kaydedilen vakıf, Resmî Gazete’de ilan edilir. Ä°landa; vakfedenin ve vakfın adı, yerleÅŸim yeri, amacı, mal ve haklarının neler olduÄŸu, varsa taşınmazlarının tapu bilgileri, vakfın organları ile kuruluÅŸ senedinin tarih ve sayısı, tescil kararının tarih ve sayısı ile hangi mahkemece verildiÄŸi belirtilir. Ä°lan için yapılacak harcamalar vakıftan alınmak üzere Genel Müdürlük tarafından karşılanır.

             Noksanlıklar

             MADDE 10 – (1) Vakıf senedinde vakfın amacı ile bu amaca özgülenen mal ve haklar yeterince belirlenmiÅŸ ise, diÄŸer noksanlıklar vakfın tüzel kiÅŸilik kazanması için yapılan baÅŸvurunun reddini gerektirmez.

             (2) Bu tür noksanlıklar, tescil kararı verilmeden önce mahkemece tamamlattırılabileceÄŸi gibi kuruluÅŸtan sonra denetim makamının baÅŸvurusu üzerine, imkan varsa vakfedenin görüÅŸü de alınarak, vakfın yerleÅŸim yeri mahkemesi tarafından tamamlattırılır.

             (3) Tescili istenen vakfa ölüme baÄŸlı tasarrufla özgülenen mal ve haklar amacın gerçekleÅŸmesine yeterli deÄŸilse; vakfeden aksine bir irade açıklamasında bulunmuÅŸ olmadıkça bu mal ve haklar, denetim makamının görüÅŸü alınarak hakimtarafından benzer amaçlı bir vakfa özgülenir.

             Özgülenen mal ve hakların vakfa geçmesi

             MADDE 11 – (1) Vakfa özgülenen malların mülkiyeti ile haklar tüzel kiÅŸiliÄŸin kazanılmasıyla vakfa geçer.

             Taşınmazların tapuya tescili

             MADDE 12 – (1) Tescile karar veren mahkeme, vakıf senedinin bir örneÄŸini de ekleyerek vakfedilen taşınmazın vakıf tüzel kiÅŸiliÄŸi adına tescil edilmesini tapu idaresine bildirir.

             (2) Tapu idaresi bu bildirim üzerine, vakıf adına tescili yapar. Bu tescil iÅŸleminden de vakıf yöneticileri sorumludur.

             Yeni vakıfların yönetimi

             MADDE 13 – (1) Yeni vakıfların yönetim organı vakıf senedine göre oluÅŸturulur. Yöneticilerin çoÄŸunluÄŸunun Türkiye’de yerleÅŸik bulunması zorunludur.

             (2) Bu vakıfların organlarında ölüm, istifa ya da herhangi bir nedenle eksilme olduÄŸu takdirde vakıf senedindeki hükümlere göre eksiklik tamamlanır. Vakıf senedinde hüküm bulunmaması halinde; öncelikle senet deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılmak suretiyle eksiklik giderilir. Ancak;

             a) Vakıf senedi deÄŸiÅŸikliÄŸine yetkili organında eksilmeler nedeniyle karar yeter sayısının saÄŸlanamaması halinde vakıf senedi deÄŸiÅŸikliÄŸine yetkili organın karar yeter sayısı gözetilmeden aldığı karar,

             b) Vakıf senedi deÄŸiÅŸikliÄŸine yetkili organın bulunmaması veya hiçbir üyesinin kalmaması halinde ise icraya yetkili organın kararı,

             c) Ä°craya yetkili organdaki eksilmeler nedeniyle karar yeter sayısının saÄŸlanamaması halinde ise karar yeter sayısı gözetilmeden alınan karar,

             ile mahkemeye baÅŸvurulur. Mahkemece, Genel MüdürlüÄŸün yazılı görüÅŸü alınarak organlardaki eksiklik tamamlanır.

             (3) Mahkeme kararını müteakip, organlardaki eksilmelerin tamamlanması hususunda gerekli senet deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılır.

             Ä°dare ÅŸeklinin deÄŸiÅŸtirilmesi

             MADDE 14 – (1) Haklı sebepler varsa mahkeme, vakfın yönetim organı veya Genel MüdürlüÄŸün istemi üzerine diÄŸerinin yazılı görüÅŸünü aldıktan sonra vakfın örgütünü, yönetimini ve iÅŸleyiÅŸini deÄŸiÅŸtirebilir.

             (2) Ä°stihdam edilenlere ve iÅŸçilere yardım vakıflarında, vakıf senedinin, faydalananların vakıftan faydalanma ÅŸartlarına ve idareye iÅŸtiraklerine dair hükümlerinde yapılacak deÄŸiÅŸikliklerin vakıf senedinde bu hususta yetkili olduÄŸu belirtilen organın kararı üzerine, Genel MüdürlüÄŸün yazılı düÅŸüncesi alındıktan sonra mahkeme tarafından kararlaÅŸtırılır.

             (3) Türk Ticaret Kanununun 468 inci maddesi gereÄŸince kurulan vakıflardan 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun geçici 20 nci maddesi hükümlerine tabi olanların vakıf senetlerinde yapılacak deÄŸiÅŸiklik, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının uygun görüÅŸünden sonra, Genel MüdürlüÄŸün yazılı görüÅŸü alınarak yerleÅŸim yeri mahkemesi tarafından kararlaÅŸtırılır.

             Adres ve vakıf yöneticilerinin deÄŸiÅŸikliÄŸi

             MADDE 15 – (1) Senet deÄŸiÅŸikliÄŸini gerektirmeyen aynı yerleÅŸim yeri içerisinde yapılacak adres deÄŸiÅŸikliÄŸinin deÄŸiÅŸiklik tarihinden itibaren; yönetim organına seçilenlerin isimleri ile tebligata esas adreslerinin ise seçim tarihinden itibaren 15 gün içinde ilgili bölge müdürlüÄŸüne bildirilmesi gerekir.

             Vakıf varlıklarının deÄŸerlendirilmesi

             MADDE 16 – (1) Vakıflar, varlıklarını, ekonomik kural ve riskleri gözetmek suretiyle deÄŸerlendirirler, paralarını Türkiye'de kurulu bankalara yatırırlar.

             Yeni vakıfların ÅŸube ve temsilcilik açması

             MADDE 17 – (1) Yeni vakıflar, vakıf senedinde hüküm bulunmak kaydıyla amaçlarını gerçekleÅŸtirmek üzere ÅŸube veya temsilcilik açabilirler. Bu vakıflar, yetkili organlarınca alınacak kararı müteakip ÅŸube ve temsilciliÄŸi açmadan önce Ek-1’deki beyannameyi vakıf merkezinin bulunduÄŸu bölge müdürlüÄŸüne vermek ve elektronik ortamda göndermek zorundadırlar. Vakıf tarafından ÅŸube veya temsilciliÄŸin kapatılması durumunda da 30 gün içinde aynı usulle bölge müdürlüÄŸüne beyanda bulunulur.

             (2) Åžube ve temsilciliklerde görev alan yöneticilerin, Kanunun 9 uncu maddesinde belirtilen suçlardan mahkûm olmaması ve çoÄŸunluÄŸunun Türkiye’de yerleÅŸik bulunması zorunludur.

             Åžube ve temsilciliklerin vakfı temsili ve çalışma usulleri

             MADDE 18 – (1) Åžube ve temsilcilikler, faaliyetlerini vakıf adına yürütürler ve bulundukları yerde vakfı temsil ederler.

             (2) Åžube ve temsilciliklerin çalışma usul ve esasları vakıf merkezince düzenlenir.

             (3) Åžube ve temsilcilikler;

             a) Vakfın amacına katkı saÄŸlamak üzere vakıf senedine ve mevzuata uygun faaliyette bulunurlar.

             b) Genel Müdürlük ile yazışmalarını merkezleri aracılığıyla yaparlar.

             Vakfın sona ermesi

             MADDE 19 – (1) Amacının gerçekleÅŸmesi imkânsız hale gelen ve deÄŸiÅŸtirilmesinde de olanak bulunmadığı takdirde, vakıf kendiliÄŸinden sona erer. Vakfın yönetim organı veya Genel Müdürlük vakfın amacının gerçekleÅŸmesinin imkânsız hale geldiÄŸi kanısına varırsa dilekçe ile mahkemeye baÅŸvurarak durumun mahkeme siciline tescilini ister. Mahkeme, gereÄŸine göre Genel MüdürlüÄŸün veya vakfın yönetim organının yazılı düÅŸüncesini alarak vakfın dağılması ve tasfiye kurulu oluÅŸumu istemini karara baÄŸlar ve mahkeme dağılma kararını sicile tescil eder. Sona eren vakfın kiÅŸiliÄŸi, ehliyeti tasfiye amacıyla sınırlı olmak üzere tasfiye sırasında da devam eder.

             Vakfın dağıtılması

             MADDE 20 – (1) Vakfın amacı, Türk Medeni Kanununun 101 inci maddesinin son fıkrası hükmüne girdiÄŸi takdirde Genel Müdürlükçe vakfın dağıtılması için yetkili asliye hukuk mahkemesine baÅŸvurulur.

             Vakfın sona ermesinin ilanı

             MADDE 21 – (1) Vakfın sona ermesi merkezi sicile kaydedilir ve Genel Müdürlük tarafından Resmî Gazete’de ilan olunur.

             Sona eren veya dağıtılan yeni vakıfların mal ve hakları

             MADDE 22 – (1) Sona eren yeni vakıfların borçlarının tasfiyesinden arta kalan mal ve haklar, vakıf senedinde yazılı hükümlere göre, senetlerinde özel bir hüküm bulunmayanlarda ise Genel MüdürlüÄŸün ve devredilecek vakfın görüÅŸü alınarak mahkeme kararıyla benzer amaçlı bir vakfa; dağıtılan yeni vakıfların borçlarının tasfiyesinden arta kalan mal ve haklar ise Genel MüdürlüÄŸe devredilir.

 

Ä°KÄ°NCÄ° BÖLÜM

Mülhak Vakıf YöneticiliÄŸi ve Sorumlulukları

             Mülhak vakıf yöneticiliÄŸi

             MADDE 23 – (1) Mülhak vakıflar, vakfiye ÅŸartlarına göre Meclis tarafından atanacak yönetici eliyle yönetilir ve temsil edilir. Vakfiyedeki ÅŸartları taşımamaları nedeniyle kendilerine yöneticilik verilemeyenler bu ÅŸartları elde edinceye, küçükler ile kısıtlılar fiil ehliyetlerini kazanıncaya veya boÅŸ kalan yöneticilik yenisine verilinceye kadar, vakıf iÅŸleri Genel Müdürlükçe temsilen yürütülür.

             Yöneticide aranacak ÅŸartlar

             MADDE 24 – (1) Yönetici olarak atanacak kiÅŸide aÅŸağıdaki ÅŸartlar aranır:

             a) Medeni hakları kullanma ehliyetine sahip olmak,

             b) En az ilkokulu mezunu olmak,

             c) Kanunun 9 uncu maddesinde belirtilen suçlardan birinden mahkûm olmamak.

             Yönetici atamasında istenen belgeler ve baÅŸvuru

             MADDE 25 – (1) YöneticiliÄŸe atanmak isteyenler, dilekçe ekinde aÅŸağıda belirtilen belgelerle birlikte ilgili bölge müdürlüÄŸüne baÅŸvurur.

             a) Vakfiye ÅŸartlarına göre yönetici olabileceÄŸine dair yetkili asliye hukuk mahkemesinden alınan kesinleÅŸmiÅŸ mahkeme kararı,

             b) ÖÄŸrenim belgesi,

             c) Adli sicil belgesi,

             ç) SaÄŸlık raporu.

             (2) Bölge müdürlüÄŸü, baÅŸvuru dilekçesi ve eklerini Genel MüdürlüÄŸe gönderir. Genel Müdürlükçe gerekli inceleme yapılarak oluÅŸturulan dosya, atama yapılmak üzere Meclise sunulur.

             (3) Birden çok yöneticilik talebi olması halinde Meclis; öncelikle vakfiye ÅŸartlarını dikkate alarak, batın tertibi, vakfın iÅŸ ve iÅŸlem kapasitesi, atanacak kiÅŸinin öÄŸrenim durumu, adayların yerleÅŸim yeri gibi hususları dikkate alarak karar verir.

             Yönetici yardımcısında aranacak ÅŸartlar

             MADDE 26 – (1) Yöneticiler, kendilerine aÅŸağıdaki ÅŸartları haiz yardımcı tayin edebilirler ve Genel MüdürlüÄŸe iletilmek üzere bölge müdürlüÄŸüne bildirirler.

             a) Türkiye’de yerleÅŸik olmak,

             b) Medeni hakları kullanma ehliyetine sahip olmak,

             c) En az lise mezunu olmak,

             ç) Kanunun 9 uncu maddesinde belirtilen suçlardan birinden mahkûm olmamak.

             Yöneticilerin görev ve sorumlulukları

             MADDE 27 – (1) Yöneticiler; Kanunun 10 uncu maddesinde belirtilen sorumluluklarının yanında;

             a) Öncelikle vakıf kültür varlıkları olmak üzere vakfa ait akar ve hayratı gözetmek, onarılması gerekenleri onarmak,

             b) Fiilen ve hukuken yerine getirilmesine imkân kalmayan vakfiye ÅŸartlarının deÄŸiÅŸtirilmesi teklifinde bulunmak,

             c) Vakfın gelirlerinde deÄŸiÅŸiklik olması durumunda hayır ÅŸartlarındaki parasal deÄŸerleri güncel vakıf gelirlerine uyarlamak için teklifte bulunmak,

             zorundadır.

             Mülhak vakıflarda hasım gösterilme

             MADDE 28 – (1) Mülhak vakıflarda mülkiyet ve intifa hakkı iddiasına ait vakfa karşı açılan davalarda, vakıf yönetimi ile Genel Müdürlük birlikte hasım gösterilir.

             (2) Bu tür davalarda yargılama giderleri vakıf tarafından karşılanır.

 

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Cemaat Vakfı Yöneticilerinin Seçimi

             Seçim çevresi

             MADDE 29 – (1) Cemaat vakfı hayratının bulunduÄŸu ilçe, o vakfın seçim çevresidir. Ancak, vakfın müracaatı üzerine bölge müdürlüÄŸünce yapılan araÅŸtırma sonucuna göre; cemaat vakfının bulunduÄŸu ilçede yeterli cemaatin bulunmaması hallerinde vakfın bulunduÄŸu il, vakfın bulunduÄŸu il mücavir alanında yeterli cemaatin bulunmaması halinde ise cemaati en fazla olan çevre il Genel Müdürlükçe seçim çevresi olarak ilan edilebilir.

             Yönetim kurulunun oluÅŸturulması ve seçim süresi

             MADDE 30 – (1) Cemaat vakıflarının yönetim kurulu seçimlerinde;

             a) Vakfın yönetim kurulu seçimine, vakıf veya hayratından yararlanan cemaat mensupları katılır.

             b) Her vakıf için ayrı bir yönetim kurulu seçilir ve yönetim kurulu seçimleri dört yılda bir yapılır. Cemaat vakfı yönetim kurulu yedi üyeden oluÅŸur. Ancak, cemaat sayısının yetersizliÄŸi durumunda yönetim kurulu en az üç üyeden oluÅŸturulabilir. Ä°stifa, ölüm, görevden alma ve benzeri nedenlerle boÅŸalan yönetim kurulu üyelikleri yedek üyelerle tamamlanır. Ancak üye sayısının üçten aÅŸağı düÅŸmesi halinde, yeni yönetim kurulu seçimi üç ay içerisinde yapılır. Vakfın iÅŸleyiÅŸi açısından yediden fazla üyeye ihtiyaç duyulması halinde ise yapılacak seçim tarihinden iki ay önce Genel MüdürlüÄŸün olumlu görüÅŸü ile yönetim kurulu üye sayısı artırılabilir.

             Seçmenlik ÅŸartları

             MADDE 31 – (1) Seçmenlerin;

             a) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması,

             b) On sekiz yaşını doldurması,

             c) Seçim çevresinde ikamet etmesi,

             ÅŸarttır.

             Seçileceklerde aranılan ÅŸartlar

             MADDE 32 – (1) Vakıf yönetim kuruluna seçilecek kiÅŸilerin 31 inci maddede belirtilen ÅŸartlara ek olarak aÅŸağıdaki ÅŸartları da taşıması gerekir:

             a) En az ilkokul mezunu olmak,

             b) Kanunun 9 uncu maddesinde belirtilen suçların birinden mahkûm edilmemiÅŸ olmak.

             Seçim usulleri

             MADDE 33 – (1) Cemaat vakıflarının seçimleri aÅŸağıdaki usuller çerçevesinde yapılır:

             a) Mevcut yönetim kurulu; seçmen listelerini, seçim tertip heyetinin kimlerden oluÅŸtuÄŸunu, seçim tarihini, oy kullanma yerini ve hangi saatler arasında yapılacağını, oy sandığının nereye konulacağını, seçim tarihinden en az on beÅŸ gün önceden ilgili bölge müdürlüÄŸüne bir dilekçe ile bildirir. Mevcut yönetim kurulunun görev süresinin sona ermesine raÄŸmen yönetim kurulu seçimine gidilmemesi durumunda, ilgili bölge müdürlüÄŸünce cemaat mensupları arasından belirlenen seçim tertip heyeti, seçim iÅŸlerini yürütür.

             b) Yönetim kurulu seçimi bir gün içinde sonuçlandırılır.

             c) Seçmen listelerinde ve oy pusulalarında, vakıf ismi baÅŸa gelmek suretiyle, "...vakfı yönetim kurulu seçimi" tabirinden baÅŸka isimler kullanılamaz.

             ç) Seçim tertip heyetince, seçmen listelerinde semt, mahalle, cadde ve sokak temelinde gerekli düzenlemeler yapıldıktan sonra seçmen listesi seçim yapan vakfın merkezine asılır. Seçmen listelerinin askıdan indirileceÄŸi tarih cemaat gazeteleri veya diÄŸer mahalli gazetelerden birinde ilan edilebilir.

             d) Seçmen listeleri on beÅŸ gün süre ile askıda kalır. Bu süre içinde yapılacak itirazlar tertip heyetince karara baÄŸlanır.

             e) Cemaat vakfı yönetim kurulu seçimlerinde seçim tertip heyetince seçim tasnif kurulu oluÅŸturulabilir.

             f) Seçmen, oyunu bizzat kullanır.

             g) Cemaat vakfı seçimleri noter huzurunda gizli oy ve açık tasnif usulü ile yapılır. Tertip heyetince seçim tarihinden iki ay önce Genel MüdürlüÄŸün olumlu görüÅŸü alınarak seçimler noter huzurunda yapılmayabilir. Adaylar aldıkları oy sayısına göre sıralanarak, vakıf yönetim kurulunun asıl ve yedek üyeleri düzenlenen seçim tutanağı ile belirlenir.

             ÄŸ) Cemaat vakıflarının yönetim kurulu seçimlerinin güvenliÄŸi ilgili valilik veya kaymakamlıkça saÄŸlanır.

             h) Seçim iÅŸlemleri tamamlandıktan sonra on gün içerisinde, seçilenlerin isim listesi, nüfus cüzdanı suretleri, ikametgah belgeleri ve seçim tutanağının bir suretinin bölge müdürlüÄŸüne verilmesi ile seçim tertip heyetinin görevi sona erer.

             Ä±) Seçim giderleri ilgili vakfın bütçesinden karşılanır.

             i) Seçim iÅŸlemleri ile sonuçlarının ve seçilen kiÅŸilerin bu Yönetmelik hükümlerine uygun olup olmadıkları hususunda bölge müdürlüÄŸünce araÅŸtırma yapıldıktan sonra, yeni seçilen vakıf yönetim kurulu üyelerine yetki belgesi verilir.

             j) Seçim sonuçları ve yetki belgesi verilen yönetim kurulu üyeleri, bölge müdürlüÄŸünce Genel MüdürlüÄŸe ve ilgili valiliÄŸe bildirilir.

             (2) Cemaat vakıflarının seçim çevreleri ve seçimleri hakkındaki bilgiler, seçimden önce bölge müdürlüÄŸü tarafından ilgili valiliÄŸe bildirilir.

 

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Vakıflarda Beyanname ve Bildirim

             Beyanname verme yükümlülüÄŸü

             MADDE 34 – (1) Vakıf yöneticileri, Ek-2’deki beyannameyi eksiksiz doldurup her takvim yılının ilk altı ayı içerisinde bölge müdürlüÄŸüne vermek ve elektronik ortamda göndermek zorundadırlar.

             (2) Yeni vakıflar; ÅŸubelerinin muhasebe hesap planının vakıf merkezinin hesap planına uygun olmasını, yıl içindeki gelir ve giderlerini, yeni yıla devredecek makbuz bilgilerini ve mevcut paralarını gösteren yılsonu hesap durumlarını her yıl vakıf merkezine gönderilmesini, yıl sonunda ÅŸubenin mali tabloları ile vakıf merkezinin mali tablolarının konsolide edilmesini saÄŸlarlar.

             Bağış ve yardımlar

             MADDE 35 – (1) Vakıflar; yurtdışındaki kiÅŸi, kurum ve kuruluÅŸlardan alacakları nakdi bağış ve yardımlar ile yurtdışındaki benzer amaçlı vakıf ve derneklere yapacakları nakdi bağış ve yardımları banka aracılığı ile yaparak bir ay içerisinde bölge müdürlüÄŸüne bildirirler.

             (2) Yurtdışından bağış ve yardım alan vakıflar Ek-3’teki formu, yurtdışına bağış ve yardım yapan vakıflar ise Ek-4’deki formu iki nüsha olarak doldurup bir ay içerisinde ilgili bölge müdürlüÄŸüne verirler.

             (3) Bildirim formuna yetkili organın karar örneÄŸi, varsa bu konuda düzenlenen protokol, sözleÅŸme ve benzeri belgelerin örnekleri de eklenir.

             (4) Bildirimin bölge müdürlüÄŸü tarafından onaylı bir örneÄŸi ilgili bankaya verilmek üzere baÅŸvuru sahibine verilir.

             (5) Alınan bildirim ve eklerin birer adedi bölge müdürlüÄŸünce Genel MüdürlüÄŸe gönderilir.

             Taşınmaz mal bildirimleri

             MADDE 36 – (1) Vakıflar, iktisap ettikleri veya deÄŸiÅŸtirdikleri taşınmazlarla ilgili bilgileri tapuya tescilden itibaren bir ay içerisinde Ek-5’deki formu doldurarak bölge müdürlüÄŸüne vermekle yükümlüdürler.

             Ä°ktisadi iÅŸletme ve ÅŸirket kurulması

             MADDE 37 – (1) Ä°ktisadi iÅŸletme ya da ÅŸirket kuran veya kurulmuÅŸ herhangi bir ÅŸirkete iÅŸtirak eden vakıflar, Ek-6’daki formu doldurarak bir ay içerisinde ilgili bölge müdürlüÄŸüne gönderirler. Herhangi bir ÅŸirket hissesini satan ve ÅŸirket ortaklığından ayrılan veya ÅŸirketini tasfiye eden vakıflar, bölge müdürlüÄŸüne bildirimde bulunurlar.

             Beyanname ve bildirimlerin incelenmesi

             MADDE 38 – (1) Yapılan tebligata raÄŸmen, vakıflardan istenen beyanname ve bildirimlerin verilmemesi veya eksik verilmesi hallerinde Kanunun 11 inci maddesi gereÄŸince idari para cezası uygulanır. Bölge müdürlüÄŸünce beyanname ve bildirimlerin birer örneÄŸi Genel MüdürlüÄŸe gönderilir.

 

BEŞİNCÄ° BÖLÜM

Vakıflarda Denetim

             Vakıfların denetimi

             MADDE 39 – (1) Vakıf yöneticileri, yıl sonundan itibaren altı ay içerisinde yapılacak iç denetim rapor ve sonuçlarını Ek-7’deki forma uygun olarak düzenleyerek rapor tarihini takip eden iki ay içerisinde ilgili bölge müdürlüÄŸüne göndermekle yükümlüdürler.

             (2) Yeni vakıflar ÅŸube ve temsilciliklerini de denetleyerek her yıl verecekleri raporlarda bu alt birimlerle ilgili bilgilere yer verirler.

             (3) Vakıfların, ÅŸube ve temsilciliklerinin amaca ve yasalara uygunluk denetimi ile iktisadî iÅŸletme ve iÅŸtiraklerinin faaliyet ve mevzuata uygunluk denetimi Genel Müdürlükçe yapılır. Genel Müdürlük Rehberlik ve TeftiÅŸ BaÅŸkanlığınca vakıfların;

             a) Vakfiye ve vakıf senedinde yazılı amaç doÄŸrultusunda faaliyette bulunup bulunmadıkları,

             b) Yürürlükteki mevzuata uygun yönetilip yönetilmedikleri,

             c) Mallarını ve gelirlerini vakfiye, 1936 beyannamesi ve vakıf senedindeki ÅŸartlara uygun kullanıp kullanmadıkları,

             ç) Vakıf iktisadi iÅŸletmeleri ile iÅŸtiraklerinin iÅŸ ve iÅŸlemleri ile gerektiÄŸinde vakıflara ait diÄŸer iÅŸtiraklerinin iÅŸ ve iÅŸlemleri,

             denetlenir.

             Åžube ve temsilciliklerin denetimi

             MADDE 40 – (1) Åžube ve temsilciliklerce yürütülen faaliyetlerden vakıf yönetimi ile birlikte ÅŸube yönetimi ve temsilci de sorumludur.

             (2) Åžube ve temsilciliklerin denetimi sonucunda; vakıf amacının gerçekleÅŸtirilmesine yeterince katkı saÄŸlamadığı, vakıf senedine aykırı iÅŸlem yaptığı tespit edilenler ile beyanda bulunulmadan ÅŸube ve temsilciliÄŸin faaliyete geçirilmesi halinde ÅŸube ve temsilciliÄŸin kapatılması vakıf merkezine bildirilir.

              Ä°ç denetimin amacı

             MADDE 41 – (1) Ä°ç denetim, vakıf faaliyetlerinin mevzuata ve vakfın stratejik planına uygun olarak yürütülmesini; kaynakların etkili, ekonomik ve verimli kullanılmasını; bilgilerin güvenilirliÄŸini, bütünlüÄŸünü ve zamanında elde edilebilirliÄŸini saÄŸlamayı amaçlar.

             (2) Ä°ç denetim vakfın risk yönetim ve kontrol süreçlerinin etkinliÄŸini deÄŸerlendirerek sistemli ve disiplinli bir yaklaşımla vakfın amaçlarına ulaÅŸmasına yardımcı olur.

             Ä°ç denetimin kapsamı

             MADDE 42 – (1) Vakfın tüm iÅŸ ve iÅŸlemleri iç denetim kapsamındadır.

             (2) Ä°ç denetim faaliyeti;

             a) Vakfın vakfiye, 1936 Beyannamesi ve vakıf senedinde yazılı ÅŸartlara ve yürürlükteki mevzuata uygun yönetilip yönetilmediÄŸi,

             b) Vakfın mallarının ve gelirlerinin vakfiye, 1936 Beyannamesi ve vakıf senedinde belirtilen ÅŸartlara uygun bir ÅŸekilde etkin ve verimli olarak kullanılıp kullanılmadığı,

             c) Ä°ÅŸletme ve iÅŸtiraklere sahip olan vakıflarda bu iÅŸletme ve iÅŸtiraklerin sınai, iktisadi ve ticari esas ve gereklere uygun tarzda idare edilip edilmedikleri, rasyonel bir ÅŸekilde iÅŸletilip iÅŸletilmedikleri,

             ç) Vakfın denetime tabi tüm birimlerinin iÅŸlem, hesap ve mali tablolarının genel kabul görmüÅŸ muhasebe ilkeleri ile Genel Müdürlükçe belirlenen usul ve esaslara uygun olup olmadığı,

             hususları dikkate alınarak defter, kayıt ve belgeleri üzerinden ve gerektiÄŸinde iÅŸlem yapılan üçüncü ÅŸahıslarla hesap mutabakatı saÄŸlanarak yürütülür.

             Ä°ç denetimi yapabilecekler

             MADDE 43 – (1) Vakıf senetlerinde denetim organına yer veren vakıflarda iç denetim bizzat bu organları eliyle yapılabileceÄŸi gibi bağımsız denetim kuruluÅŸlarına da yaptırılabilir.

             (2) Vakfın yetkili organı ya da bağımsız denetim kuruluÅŸu, iç denetimi, ancak denetçi sertifikasına sahip kiÅŸiler marifetiyle yapar veya yaptırabilir.

             Sertifika alabilme ÅŸartları

             MADDE 44 – (1) Denetçi sertifikası alabilmek için; 1/6/1989 tarihli ve 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali MüÅŸavirlik ve Yeminli Mali MüÅŸavirlik Kanununa göre serbest muhasebeci mali müÅŸavirlik veya yeminli mali müÅŸavirlik ruhsatına sahip olanlar ile Genel Müdürlükte avukatlık, müdürlük ve ÅŸube müdürlüÄŸü görevlerinde en az 5 yıl çalışmış olanların Genel Müdürlükçe yapılacak sertifika eÄŸitimi sonunda düzenlenecek sınavda baÅŸarılı olmaları ÅŸarttır.

             (2) Ayrıca Genel Müdürlükte; MüfettiÅŸ, Ä°ç Denetçi, Vakıf Uzmanı, Hukuk MüÅŸaviri, Daire BaÅŸkanı ve Bölge Müdürü kadrolarında en az 5 yıl görev yapmış olanlar ile süreye baÄŸlı olmaksızın Genel Müdür, Vakıflar Meclisi Üyesi, Genel Müdür Yardımcısı, Rehberlik ve TeftiÅŸ BaÅŸkanı, I. Hukuk MüÅŸaviri kadrolarında görev yapmış olanlara talepleri halinde sınav ÅŸartına baÄŸlı olmaksızın denetçi sertifikası verilir.

             Bağımsız denetim kuruluÅŸundan hizmet alımı

             MADDE 45 – (1) Denetimi yapacak bağımsız denetim kuruluÅŸu denetlenen vakfın yetkili karar organlarınca seçilir.

             Ä°ç denetim raporu

             MADDE 46 – (1) Ä°ç denetim raporu, denetim sonucunda denetçinin de görüÅŸünün açıklandığı metindir. Bu raporun ekinde mali tablolar da yer alır.

             (2) Rapor, Ek-7’deki forma uygun olarak denetimi yapan organ ya da bağımsız denetim kuruluÅŸunu temsil ve ilzama yetkili olanların imzasını taşıyan bir yazı ekinde vakıf yönetimine sunulur.

             (3) Rapor; doÄŸruluk, açıklık, ölçülebilirlik, yapıcılık, uygunluk, tamlık ve kararlılık temel ilkeleri çerçevesinde;

             a) Denetçi kanaatini taşıyacak,

             b) DoÄŸru, tarafsız, açık, özlü ifadelere yer verilecek,

             c) Daha önce rapor edilmiÅŸ tespit ve önerileri kapsayacak,

             ç) Yapılan denetimler esnasında tespit edilen iyi uygulama örneklerini gösterecek,

             ÅŸekilde düzenlenir.

             (4) Denetçi kanaatinin oluÅŸmasına dayanak teÅŸkil eden belgeleri rapora ekler.

             (5) Ä°ÅŸletme esasına göre defter tutan vakıfların denetimlerinin sertifikalı denetçiler tarafından yapılması zorunlu deÄŸildir. Ancak yapılacak denetim neticesinde düzenlenecek raporun Ek-7’deki rapor formuna uygun olması zorunludur.

             Ä°ç denetimin geçerliliÄŸi

             MADDE 47 – (1) Yapılan denetimin geçerli olabilmesi için; bu Yönetmelikte belirtilen usul ve esaslar ile genel kabul görmüÅŸ denetim standartlarına uygun olarak yapılması zorunlu olup, Genel MüdürlüÄŸün denetim ve inceleme yetkisi saklıdır.

             Bağımsız denetçi sertifika sınavı

             MADDE 48 – (1) Denetçi sertifika eÄŸitiminin içeriÄŸi, sınavının baÅŸvuru ve uygulama ÅŸekli ve esasları Genel Müdürlükçe belirlenerek resmi internet sitesinde duyurulur.

             Uygulanacak diÄŸer hükümler

             MADDE 49 – (1) Yapılacak bağımsız denetimlerde, bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, vakıflar mevzuatına aykırı olmamak üzere, bağımsız denetime iliÅŸkin mevzuat hükümleri ile uluslararası denetim standartları uygulanır.

 

ALTINCI BÖLÜM

Vakıfların Muhasebesi

             Vakıfların muhasebesi

             MADDE 50 – (1) Yeni vakıflar ile mülhak, cemaat ve esnaf vakıfları, muhasebe kayıtlarını Genel MüdürlüÄŸün resmi internet sitesinde yayımlanacak Vakıflar Tek Düzen Hesap Planına uygun olarak tutarlar, bilânço ve gelir tablolarını da bu plan ekindeki örnek tablolara göre düzenlerler.

             (2) Yıllık brüt geliri 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 177 inci maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendinde yer alan ve her yıl Maliye Bakanlığınca belirlenen tutarının üzerinde bulunan vakıflar ile vergi muafiyeti, iÅŸletmesi, iÅŸtiraki, ÅŸube ve temsilciliÄŸi olan vakıfların bilanço esasına göre defter tutmaları zorunludur.

             (3) Bilanço esasına göre defter tutmayı gerektirmeyen vakıflar, iÅŸletme esasına göre defter tutabilirler.

             (4) Vakıflar muhasebe kayıtlarını ve belgelerinin tevsikini 213 sayılı Vergi Usul Kanununda belirtilen hükümlere uygun olarak yaparlar.

             (5) Mülhak vakıflar, ayrıca Ek-8’deki yıllık hesap cetvellerini düzenleyerek her takvim yılının ilk altı ayı içerisinde bölge müdürlüÄŸüne vermek zorundadırlar. Mülhak vakıf yöneticisinin ibraz ettiÄŸi belgeler ve vakfiyede belirtilen hayır ÅŸartları esas alınarak, kesin hesap bölge müdürlüÄŸünce kontrol edildikten sonra onaylanmak üzere Genel MüdürlüÄŸe gönderilir.

             Tutulacak defterler

             MADDE 51 – (1) Vakıflar;

             a) Ä°ÅŸletme hesabı esasında; karar defteri, iÅŸletme hesabı defteri ile bağış makbuzu kayıt defterini,

             b) Bilanço esasında ise; karar defteri, yevmiye defteri, büyük defter, envanter defteri ile bağış makbuzu kayıt defterini,

             tutmak zorundadırlar.

             Belgelerin saklanma süresi ve bağış makbuzları

             MADDE 52 – (1) Vakıflar tarafından tutulması gereken defterler ile kullanılan bağış makbuzları, harcama belgeleri ve diÄŸer belgeler özel kanunlarda belirtilen süreler saklı kalmak üzere, ilgili bulundukları mali yılı takip eden takvim yılından baÅŸlayarak 10 yıl süreyle saklanır.

             (2) Vakıflar, kullanacakları bağış makbuzları ile gerekli görülen belgeleri Genel Müdürlükten temin ederler.

 

YEDÄ°NCÄ° BÖLÜM

Mazbut ve Mülhak Vakıflarda Galle Fazlası

             BaÅŸvuru ÅŸekli         

             MADDE 53 – (1) Vakıf evlatları veya ilgilileri dilekçe ile vakfiye ÅŸartı gereÄŸi vakıf evladı veya ilgilisi olduÄŸunu ve galle fazlası almaya hak kazandığını gösteren mahkeme kararıyla;

             a) Vakıf evladı veya ilgilisi olduÄŸu mülhak vakıf yöneticisine,

             b) Vakfiyesinde galle fazlası ödenmesine iliÅŸkin ÅŸart bulunan mazbut vakıflar ya da Genel Müdürlükçe temsilenyönetilen mülhak vakıflarda ise ilgili bölge müdürlüÄŸüne,

             baÅŸvuru yaparlar.

             (2) Vakıf evladı veya ilgilisi olduÄŸunu kesinleÅŸmiÅŸ mahkeme kararı ile ispat edenlerin, vakfiye ÅŸartı gereÄŸi gallefazlası almaya hak kazanan çocuklarından ayrıca mahkeme kararı istenmez, vukuatlı nüfus kaydı esas alınarak iÅŸlem yapılır.

             (3) Vakfiyede batın tertibi veya bunun gibi herhangi bir ÅŸart mevcut ise, bu ÅŸartın mahkeme kararı ile ispatı gerekir.

             Galle fazlasının hesabı

             MADDE 54 – (1) Mahkeme kararı ile galle fazlası almaya hak kazanan vakıf evladı veya ilgilisi bulunan vakıflarda; % 15 ihtiyat akçesi, hayır ÅŸartı giderleri, yönetim ve temsil payı, tevliyet ücreti ile vakıf için yapılan diÄŸer giderler, vakfın gerçekleÅŸen gayri safi gelirinden düÅŸüldükten sonra vakıf evlatlarına veya ilgililerine ödenecek galle fazlasının miktarı belirlenir.

             (2) Galle fazlasının hesaplanmasında o yıla ait gelirin tamamı dikkate alınır.

             (3) Vakfın onarıma ihtiyacı olan taşınmazı varsa, o yıl için gerçekleÅŸen gayri safi gelirinden yönetim ve temsil payı veya tevliyet ücreti ile kanuni giderler ayrıldıktan sonra kalan miktar onarıma ayrılır.

             Galle fazlasının ödenmesi

             MADDE 55 – (1) Vakıf evladı veya ilgililerinin galle fazlasını almaya hak kazandıkları tarih ilk derece mahkemesi karar tarihi olup, galle fazlasına iliÅŸkin ödeme mahkeme kararının kesinleÅŸmesinden sonra yapılır.

             (2) Galle fazlası, mazbut vakıflarda Genel Müdürlük onayından, mülhak vakıflarda ise kesin hesabın tasdikinden sonra 15 gün içerisinde yıllık olarak ödenir.

             (3) Ä°ntifa hakkı ödemeleri yapıldıktan sonra ilk defa baÅŸvuranlara o yıl ödeme yapılmaz. Ancak hak kazandığı yılın veya yılların evlat hissesi, mahkeme kararının kesinleÅŸmesini müteakip ödenir.

             Galle fazlasının izleneceÄŸi hesaplar

             MADDE 56 – (1) Galle fazlasına iliÅŸkin ilk derece mahkemesi kararının ilgili bölge müdürlüÄŸüne ya da mülhak vakıf yöneticiliÄŸine tebliÄŸ edilmesi halinde, galle fazlası karar tarihinden itibaren ilgililerine ödeninceye kadar emanet hesaplarda izlenir.

             (2) Vakfın; yıllık gayri safi gelirinden kesilen ihtiyat akçesi, vakfa ait ayrı bir hesapta izlenir.

             (3) Ä°htiyat akçesi oranı Meclis kararıyla deÄŸiÅŸtirilebilir.

             Galle fazlasının talep edilmemesi

             MADDE 57 – (1) Emanet hesabına alınan galle fazlaları, alacağın doÄŸduÄŸu tarihten itibaren beÅŸ yıl içerisinde talep edilmemesi halinde vakfının hesabına gelir kaydedilir.

 

ÜÇÜNCÜ KISIM

Hayrat Taşınmazların Tahsisi ve Hayır Hizmetleri

BÄ°RÄ°NCÄ° BÖLÜM

Hayrat Taşınmazların Tahsisi

             Tahsisi yapılabilecek hayrat taşınmazlar

             MADDE 58 – (1) Medrese, sıbyan mektebi, darüÅŸÅŸifa, bimarhane, imaret, kütüphane gibi hayrat binalar ile üzerindeki kültür varlığı çeÅŸitli nedenlerle yıkılarak arsa haline gelmiÅŸ taşınmazlar ve üzerine yapılan binalar tahsis edilebilir.

             Hayrat taşınmazların tahsisi

             MADDE 59 – (1) Hayrat taşınmazların tahsisine Meclis yetkilidir.

             (2) Genel MüdürlüÄŸe ve mazbut vakıflara ait hayrat taşınmazlara öncelikle Genel Müdürlükçe vakfiyeleri doÄŸrultusunda iÅŸlev verilir.

             (3) Bu taşınmazlar vakfiyeleri doÄŸrultusundaki iÅŸlevlerde kullanılmak üzere kamu kurum ve kuruluÅŸlarına, benzer amaçlı vakıflara veya kamu yararına çalışan derneklere tahsis edilebilir.

             (4) Onarım ve restorasyon ihtiyacı varsa tahsis onarım ve restorasyon karşılığı yapılır.

             (5) Genel Müdürlükçe deÄŸerlendirilemeyen veya iÅŸlev verilemeyen hayrat taşınmazlar fiilen asli niteliÄŸine uygun olarak kullanılıncaya kadar geçici süreyle kiraya verilebilir.

             (6) Üzerindeki kültür varlığı çeÅŸitli nedenlerle yıkılarak arsa haline gelmiÅŸ taşınmazlar imar durumları dikkate alınarak vakfiye doÄŸrultusunda ihya edilmek üzere tahsis edilebilir.

             Tahsis süresi

             MADDE 60 – (1) Hayrat taşınmazların tahsis süresi taşınmazın onarım ve restorasyona ihtiyacının olup olmadığı ve tahsis amacı dikkate alınarak Genel Müdürlük tarafından belirlenir.

             Tahsis talebi ve yapılacak iÅŸlemler

             MADDE 61 – (1) Tahsis talepleri taşınmazın bulunduÄŸu bölge müdürlüÄŸüne yapılır. BaÅŸvuru üzerine tahsisi talep edilen taşınmazın, tapu kayıtları, vakıf kütük kayıtları, halihazır durumu, onarıma ihtiyacının bulunup bulunmadığı, vakıf kültür varlığı olup olmadığı tespit edilerek, taşınmazın son durumunu gösterir içten ve dıştan çeÅŸitli açılardan çekilmiÅŸ fotoÄŸrafları ile birlikte krokisi ve teknik elemanlarca hazırlanacak ayrıntılı rapor Genel MüdürlüÄŸe gönderilir.

             (2) Genel Müdürlükçe tahsis talebi, vakfiye ÅŸartları açısından deÄŸerlendirilir. Talebin uygun görülmesi halinde tahsis iÅŸlemleri baÅŸlatılır.

             Tahsis iÅŸlemleri ve kullanım bedeli

             MADDE 62 – (1) Tahsis iÅŸlemleri aÅŸağıdaki ÅŸekilde yapılır.

             a) Taşınmazın onarımı ve restorasyonu için bölge müdürlüÄŸünce tahmini bir keÅŸif bedeli tespit edilir veya ettirilir.

             b) Taşınmazın bulunduÄŸu bölge, konum, kullanım amacı göz önünde bulundurulmak suretiyle bölge müdürlüklerince rayice uygun kullanım bedeli tespit edilir. Bedel tespitinde yapılacak onarım ve restorasyon giderleri göz önünde bulundurulur.

             c) Kamu kurum ve kuruluÅŸlarına tahsis edilen ve vakfiyesinde yer alan amaca uygun kullanılan hayrat taşınmazlardan kullanım bedeli alınmayabilir.

             ç) Tahsis kararının alınmasını müteakip; restorasyon projelerinin en geç altı ay içerisinde hazırlanacağı ve bir yıl içerisinde kültür ve tabiat varlıklarını koruma bölge kuruluna onaylatılacağı, tahsis tarihinden itibaren üç yıl içerisinde onarım veya restorasyonunun tamamlanacağı hususu ile diÄŸer usul ve esasları içeren protokol, talep sahibi kurum ve kuruluÅŸ ile birlikte imza edilerek Genel MüdürlüÄŸe gönderilir.

             d) Taraflarca imzalanan protokol, gerekli karar alınmak üzere Meclise sunulur.

             e) Meclisçe tahsis kararı alındıktan sonra, güvenlik sisteminin kurulmasını ve sigortasının yaptırılmasını müteakip taşınmaz bir tutanak ile ilgili kurum ve kuruluÅŸa teslim edilir.

             Tahsis edilen taşınmazların kullanımı

             MADDE 63 – (1) Taşınmazlar tahsis amacı dışında kullanılamaz.

             (2) Genel MüdürlüÄŸün yazılı onayı olmaksızın;

             a) Tahsise konu taşınmazlarda proje dışı onarım ve ilave yapılamaz.

             b) Taşınmazın bütünü veya bir bölümü baÅŸkalarına devredilemez, kullandırılamaz.

             Taşınmazın tahliyesi

             MADDE 64 – (1) Tahsis edilen taşınmazla ilgili olarak;

             a) Tahsisten vazgeçildiÄŸi veya tahsis süresi sona erdiÄŸi halde kullanıma devam edildiÄŸinin,

             b) 63 üncü maddede belirtilen hususlardan herhangi birinin,

             c) Protokolde belirtilen yükümlülüklerin süresinde yerine getirilmediÄŸinin,

             tespit edilmesi ve taşınmazda yürütülen faaliyetin mahkemece yasaklanması halinde bölge müdürlüÄŸünün talebi üzerine mülki amirlikçe taşınmazın tahliyesi saÄŸlanır.

             Tahsis edilen taşınmazların takibi

             MADDE 65 – (1) Tahsis edilen hayrat taşınmazlar bölge müdürlüÄŸünce sürekli kontrol edilerek, her dört ayda bir tahsis ÅŸartlarına uyulup uyulmadığının tespitine iliÅŸkin rapor düzenlenir ve taşınmazın dosyasında muhafaza edilir.

 

Ä°KÄ°NCÄ° BÖLÜM

AÅŸevi Hizmeti

             AÅŸevi açılması

             MADDE 66 – (1) Vakfiyelerde yazılı hayır ÅŸartlarını yerine getirmek üzere Genel Müdürlükçe sıcak yemek ve kuru gıda verilecek muhtaç sayısı belirlenerek, bunların dağıtımı gerekli yerlerde aÅŸevleri açılır.

             AÅŸevinden yararlanacaklar

             MADDE 67 – (1) Sosyal güvencesi bulunmayan veya geliri net asgari ücret miktarından fazla olmayanlar aÅŸevinden yararlanabilirler.

             (2) 1/7/1976 tarihli ve 2022 sayılı 65 Yaşını DoldurmuÅŸ Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk VatandaÅŸlarına Aylık BaÄŸlanması Hakkında Kanun gereÄŸince aylık alanlar da aÅŸevi hizmetinden yararlanabilirler.

             BaÅŸvuru

             MADDE 68 – (1) AÅŸevi hizmetinden yararlanmak isteyenler Ek-9’daki formu doldurmak suretiyle ilgili bölge müdürlüÄŸüne baÅŸvururlar. Bölge müdürlüÄŸünce yapılan deÄŸerlendirmede durumu uygun olanlar aÅŸevi hizmetinden yararlandırılır.

             (2) Kontenjanın dolmaması halinde, engelli çocuklar için açılmış eÄŸitim kurumlarındaki çocuklara da kurum yönetiminin vereceÄŸi liste dikkate alınarak aÅŸevi hizmeti verilebilir.

             Muhtaçlığın izlenmesi

             MADDE 69 – (1) Bölge müdürlüÄŸünce aÅŸevinden faydalananların gelirleri ve mal varlığı hakkında, gerçek ve tüzel kiÅŸilerden bilgi istenebilir. Yapılan araÅŸtırma sonucunda yararlanma ÅŸartlarını taşımadığı tespit edilenler aÅŸevi hizmetinden faydalanamaz.

             Yoklama

             MADDE 70 – (1) AÅŸevi hizmetinden yararlananlar her yılın Kasım ayında Ek-10’daki yoklama belgesini doldurarak, aÅŸevi görevlilerine vermek zorundadır.

             (2) Yoklama belgesini 15 gün içerisinde vermeyenlere aÅŸevi hizmeti verilmez.

             AÅŸevi hizmetinin sona ermesi

             MADDE 71 – (1) AÅŸevinden yararlananların;

             a) Ölümü,

             b) Muhtaçlığının ortadan kalkması veya bakım altına alınması,

             c) Bilgi verilmeksizin kesintisiz 10 gün yemek alınmaması,

             halinde bu kiÅŸilere verilen hizmet son bulur.

 

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Muhtaç Aylığı

             Muhtaç aylığı

             MADDE 72 – (1) Vakfiyelerde yer alan hayır ÅŸartlarının yerine getirilmesi amacıyla muhtaç durumda bulunan engelliler ile yetimlere aylık baÄŸlanır.

             Muhtaç aylığından yararlanacaklar

             MADDE 73 – (1) Annesi ya da babası olmayan muhtaç çocuklar ile % 40 ve üzeri engelli olan muhtaçlara; sosyal güvencesi olmaması, herhangi bir gelir veya aylığı bulunmaması, mahkeme kararı veya kanunla bakım altına alınmamış olması, gelir getirici taşınır ve taşınmaz malı mevcut olmaması veya olup da bunlardan elde edeceÄŸi aylık ortalama gelirinin bu Yönetmelikle belirlenen muhtaç aylığı miktarını geçmemesi halinde aylık baÄŸlanabilir.

             (2) 18 yaşından küçük engelli çocuklara, kendilerine bakmakla yükümlü anne ve babalarının bu maddenin birinci fıkrasında belirtilen ÅŸartları taşıdığı takdirde aylık baÄŸlanır.

             (3) Aynı aileden sadece bir kiÅŸiye aylık baÄŸlanabilir.

             BaÅŸvuru sahibinden istenecek belgeler

             MADDE 74 – (1) Kendisine aylık baÄŸlanması için baÅŸvuracaklardan aÅŸağıda belgeler istenir.

             a) Ek-11’deki baÅŸvuru formu,

             b) Engelliler için özrünü belirten saÄŸlık kurulu raporu.

             SaÄŸlık kurulu raporu

             MADDE 75 – (1) SaÄŸlık kurulu raporunda istek sahiplerinin çalışarak hayatını kazanıp kazanamayacağı ile organ yokluÄŸu ve bozukluÄŸunun yüzde kaç olduÄŸu belirtilir.

             BaÅŸvuruların deÄŸerlendirilmesi

             MADDE 76 – (1) Aylık talebinde bulunacaklar 74 üncü maddede yazılı belgeleri tamamlayarak yerleÅŸim yeri bölge müdürlüÄŸüne baÅŸvururlar.

             (2) Bölge müdürlüÄŸünce müracaat belgeleri üzerindeki beyanları doÄŸrulandıktan sonra, Ek-12’de belirtilen kriterleregöre puanlama yapılarak dosya tamamlanır. Ä°llerin boÅŸ muhtaç kadrosu dikkate alınarak Ek-13’deki forma göre hazırlanacak onay Genel MüdürlüÄŸe gönderilir.

             Ödenecek aylık miktarı

             MADDE 77 – (1) Ödenecek aylık miktarı 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda belirtilen ve memur taban aylıklarına uygulanan taban aylığı katsayısının (400) dörtyüz gösterge rakamı ile çarpımından elde edilecek miktardır.

             (2) Muhtaç aylığı baÄŸlanacakların sayısı Genel Müdürlükçe belirlenir.

             Aylıkların ödenmesi ve muhtaçlığın izlenmesi

             MADDE 78 – (1) Aylıklar, Genel Müdürlük onayını takip eden aybaşından itibaren peÅŸin olarak hak sahiplerine veya yetkili vekil ya da vasilerine ödenir.

             (2) Bölge müdürlükleri tarafından aylık baÄŸlananlara, banka hesap numaraları ile birlikte tebligat yapılır ve aylıklar banka hesaplarına yatırılır.

             (3) Ä°kametleri deÄŸiÅŸenlerin aylıkları devam eder. BoÅŸ kontenjan bulunması halinde ilgili bölge müdürlüÄŸüne nakilleri yapılabilir.

             (4) Yapılan araÅŸtırma sonucunda durumları 73 üncü madde kapsamına girmediÄŸi tespit edilenlerin aylıkları kesilir.

             Yoklama

             MADDE 79 – (1) Aylık sahipleri her yılın kasım ayında Ek-14’deki yoklama belgesini doldurarak aylık aldıkları bölge müdürlüÄŸüne teslim ederler.

             (2) Yoklama belgesini vermeyenlerin aylıkları dondurulur, yoklama belgelerini üç ay içerisinde getirmeleri halinde verilmeyen aylıkları toptan ödenir.

             Aylıkların kesilmesi

             MADDE 80 – (1) Aylık alanların;

             a) Ölümü,

             b) Muhtaçlığının kalkması veya bakım altına alınması,

             c) Yetim erkek çocuÄŸun 18, yüksek öÄŸrenimde ise 25 yaşını tamamlaması,

             ç) Aylıkların aralıksız üç ay alınmaması,

             halinin tespitini takip eden ay başından itibaren aylıkları kesilir.

             Bildirim yükümlülüÄŸü

             MADDE 81 – (1) Muhtaçlar, aylıklarının kesilmesini gerektiren halleri bölge müdürlüklerine en geç bir ay içinde yazılı olarak bildirmek zorundadırlar.

             (2) Aylık baÄŸlanmasını gerektiren ÅŸartların ortadan kalktığı tarihten itibaren yapılan fazla ödemeler genel hükümlere göre ilgililerden tahsil edilir.

 

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Eğitim Yardımı

             EÄŸitim yardımı

             MADDE 82 – (1) Vakfiyelerde yer alan hayır ÅŸartlarının yerine getirilmesi amacıyla, ailelerinin maddi durumu yeterli olmayan ilköÄŸretim ve ortaöÄŸretim öÄŸrencilerine eÄŸitim yardımı yapılabilir.

             (2) Aynı aileden sadece bir öÄŸrenciye eÄŸitim yardımı verilir.

             (3) Genel Müdürlükten muhtaç aylığı alanlar ile kamu kurum ve kuruluÅŸlarınca bakım altına alınan ya da burs alan öÄŸrencilere eÄŸitim yardımı yapılmaz.

             (4) EÄŸitim yardımı verilecek öÄŸrenci sayısı, miktarı, yıllık artış oranı, ödeme zamanı ve illere göre dağılımı Genel Müdürlükçe belirlenir.

             BaÅŸvuru

             MADDE 83 – (1) EÄŸitim yardımından faydalanmak isteyen öÄŸrenciler öÄŸretim yılı kayıtlarının baÅŸladığı tarihten itibaren bir ay içerisinde bölge müdürlüklerine baÅŸvururlar.

             (2) BoÅŸ kontenjan bulunması halinde ise bölge müdürlüklerince duyuru yapılarak baÅŸvurular alınır.

             Ä°stenen belgeler

             MADDE 84 – (1) BaÅŸvuru yapacak öÄŸrencilerden aÅŸağıdaki belgeler istenir.

             a) Ek-15’deki BaÅŸvuru Formu,

             b) ÖÄŸrenci belgesi.

             BaÅŸvuruların deÄŸerlendirilmesi

             MADDE 85 – (1) ÖÄŸrencilerin baÅŸvuru forumlarındaki bilgiler ek-16’daki kriterlere göre bölge müdürlüÄŸünce deÄŸerlendirilerek, puan sıralaması yapılıp asıl ve yedek isim listeleri çıkarılır. Bu listeler Genel Müdürlükçe onaylandıktan sonra baÅŸvuru sahibi öÄŸrencilere bölge müdürlükleri tarafından öÄŸrenciler adına açtırılan banka hesap numaraları da belirtilerek tebligat yapılır ve eÄŸitim yardımı verilmeye baÅŸlanır. Asıl listede boÅŸalma olduÄŸu takdirde yedek listedeki sıraya göre yardım verilir.

             EÄŸitim yardımı verilme süresi

             MADDE 86 – (1) EÄŸitim yardımı almaya hak kazanan öÄŸrenciye, öÄŸrencilik halinin devamı ve eÄŸitim yardımı almasına engel bir durumun olmaması koÅŸuluyla öÄŸrenim süresince verilir. ÖÄŸrencinin baÅŸka bir okula naklini yaptırması halinde eÄŸitim yardımı aynı bölge müdürlüÄŸünce ödenmeye devam edilir.

             ÖÄŸrenciliÄŸin takibi ve eÄŸitim yardımının kesilmesi

             MADDE 87 – (1) Bölge müdürlükleri, eÄŸitim yardımı alan öÄŸrencinin öÄŸrencilik halinin devam edip etmediÄŸini her yıl tespit eder.

             (2) ÖÄŸrenciliÄŸin sona ermesi ve baÅŸarısız olması halinde eÄŸitim yardımı kesilir. Ancak, saÄŸlık sebebiyle öÄŸrenim süresinin uzadığına iliÅŸkin rapor ibrazı halinde eÄŸitim yardımı devam eder.

             Özel eÄŸitim yardımı

             MADDE 88 – (1) Bu Yönetmelik uyarınca verilen yıllık eÄŸitim yardımı miktarının beÅŸ katını geçmemek kaydıyla muhtaç öÄŸrencilere bir defaya mahsus olmak üzere özel eÄŸitim yardımı yapılabilir.

 

BEŞİNCÄ° BÖLÜM

Fakir ve Garip Hastalara Tedavi Yardımı

             Fakir ve garip hastalara yapılacak muayene ve tedavi hizmeti

             MADDE 89 – (1) Fakir ve garip hastalara, hastane imkânları ile sınırlı olarak diÄŸer hastalarla aynı kalitede hizmet verilir.

             (2) Vakfiye ÅŸartları doÄŸrultusunda fakir ve garip hastaların, durumları belgelenmek kaydıyla her türlü tıbbi malzemeleri temin edilir. Hastanede bulunmayan tıbbi malzemeler hastane dışından saÄŸlanır.

             Muayene ve tedavi edilecek hastalar

             MADDE 90 – (1) AÅŸağıdaki belgelerden herhangi birini ibraz eden hastaların, ücretsiz muayene ve tedavileri yapılır.

             a) Genel Müdürlükten muhtaç aylığı aldığını gösterir belge,

             b) 2022 sayılı Kanuna göre maaÅŸ aldığını gösterir belge,

             c) 2828 sayılı Kanun gereÄŸince, korunmaya muhtaç çocuklar hakkında mahkemece verilmiÅŸ ilâm,

             ç) Vakıf aÅŸevi hizmetinden faydalandığına dair belge,

             d) Åžehit ve gazi ailesi olduÄŸuna dair belge.

             (2) Birinci fıkrada belirtilen belgeleri ibraz edemeyen hastalardan, mülkî idare amirliklerden veya köy muhtarlılarından alacakları fakir ve garip olduklarına dair belge ile Ek-17’deki form ve Ek-18’deki taahhütname istenir.

             Hastaneye baÅŸvuru ve tedavi

             MADDE 91 – (1) Hastalar, hastane baÅŸtabipliÄŸince görevlendirilecek büroya baÅŸvururlar. Ä°lgili memur tarafından belgeler incelendikten sonra hasta ilgili polikliniÄŸe sevk edilir. Bu kimselerin ayakta tedavileri yapılır gerekiyorsa reçetesi yazılır. Åžayet hastaneye yatırılması gerekiyorsa ilgili tıp uzmanı yatma formunu doldurur, imzalar ve baÅŸtabip yardımcısına sevk eder. Bu kimsenin fakir ve garip olduÄŸunun tespiti için fakirlik belgesi ibraz edildikten sonra yatış iÅŸlemleri yapılır.

             Acil durumlarda tedavi

             MADDE 92 – (1) Acil olarak hastaneye müracaat eden fakir ve garip hastaların beyanlarına itibar edilerek muayene ve tedavileri yapılır. GerektiÄŸinde bu kiÅŸilerin durumları sonradan araÅŸtırılarak belgeleri temin edilir. 

             GerçeÄŸe aykırı beyanda bulunma

             MADDE 93 – (1) GerçeÄŸe uymayan beyanda bulunanlardan fakirlik belgesi alanların belgeleri iptal edilir, tedavi ve ilaç giderleri ilgilisinden tahsil edilir.

             Fakir ve garip hastalara yapılacak diÄŸer yardımlar

             MADDE 94 – (1) Fakir ve garip hastaların gerektiÄŸinde yol, cenaze ve benzeri giderleri karşılanabilir.

             Yabancı uyruklu fakir kiÅŸilerin tedavisi

             MADDE 95 – (1) Türkiye’de yaÅŸayan yabancı uyruklu fakir kiÅŸilerin muayene ve tedavileri ücretsiz olarak yapılabilir.

 

DÖRDÜNCÜ KISIM

Vakıflar Meclisi, Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı, Vakıf Uzmanlığı

BÄ°RÄ°NCÄ° BÖLÜM

Vakıflar Meclisi

             Meclisin oluÅŸumu

             MADDE 96 – (1) Meclis, Genel MüdürlüÄŸün en üst karar organıdır.

             (2) Meclis; Genel Müdür, üç Genel Müdür Yardımcısı ve I. Hukuk MüÅŸaviri olmak üzere beÅŸ, vakıf konusunda bilgi ve deneyim sahibi yükseköÄŸrenim mezunları arasından BaÅŸbakanın teklifi üzerine ortak kararname ile atanacak beÅŸ, yeni vakıflarca seçilecek üç, mülhak ve cemaat vakıflarınca seçilecek birer üye olmak üzere toplam onbeÅŸ üyeden oluÅŸur. Ayrıca yeni vakıflar üç, mülhak ve cemaat vakıfları ise birer yedek üye seçer.

             (3) Genel Müdür aynı zamanda Meclisin de baÅŸkanıdır.

             (4) Genel Müdürün çeÅŸitli nedenlerle görevinde bulunmadığı durumlarda Genel Müdüre vekâlet eden Meclis BaÅŸkanlığına da vekâlet eder.

             (5) Genel Müdür Yardımcıları ve I.Hukuk MüÅŸavirinin çeÅŸitli nedenlerle görevinde bulunmadığı durumlarda yerlerine vekâlet edenler Meclis toplantılarına katılırlar.

             Meclis ÜyeliÄŸine seçilme ÅŸartları

             MADDE 97 – (1) Yeni vakıflar, mülhak ve cemaat vakıflarınca Meclis ÜyeliÄŸine seçilebilmek için aÅŸağıdaki ÅŸartlar aranır.

             a) Devlet Memurları Kanununda belirlenen memur olma ÅŸartlarını taşımak,

             b) YükseköÄŸrenim mezunu olmak,

             c) KesinleÅŸmiÅŸ mahkeme kararıyla vakıf yöneticiliÄŸi görevinden alınmış olmamak,

             ç) Hakkında Kanunun 10 uncu maddesi uyarınca iÅŸlem baÅŸlatılmamış olmak,

             Seçim kurulu ve görevi

             MADDE 98 – (1) Seçimlere iliÅŸkin iÅŸlemleri yürütmek ve seçimi sonuçlandırmak üzere personel arasından belirlenecek yeterli sayıda üyeden seçim kurulu oluÅŸturulur.

             (2) Seçim Kurulu; seçimlerin yürütülmesi ve oyların tasnifi ile görevli olup, bu görevini seçim ve tasnif iÅŸleri bitinceye kadar aralıksız olarak sürdürür.

             Seçim zamanı ve yeri

             MADDE 99 – (1) Meclis Üyesi seçimleri ile ilgili çalışmalar, seçilmiÅŸ beÅŸ üyenin görev sürelerinin bitiminden üç ay önce baÅŸlar.

             (2) Seçimler Ankara’da yapılır.

             (3) Seçimin yapılacağı adres, tarihi ve saati ile temsilci seçimine iliÅŸkin hususlar Genel MüdürlüÄŸün resmi internet sitesinde ilan edilir. Ayrıca yeni vakıflar, mülhak ve cemaat vakıflarına temsilci belirlemeleri için biri seçimden en az iki ay önce olmak üzere Türkiye genelinde yayımlanan tirajı en yüksek ilk beÅŸ gazetenin birinde iki defa duyuru yapılır.

             Temsilci seçimi ve bildirimi

             MADDE 100 – (1) Vakıf temsilcisi;

             a) Yeni vakıflarda, vakfı yönetmeye ve temsile yetkili organın,

             b) Cemaat ve esnaf vakıflarında, yönetim kurullarının,

             c) Mülhak vakıflarda ise vakıf yöneticisinin,

             kararı ile belirlenir.

             (2) Her vakıf bir temsilci belirleyebilir. Bir kiÅŸi birden fazla vakfın temsilcisi olabilir, temsil edilen her vakfın bir oy hakkı vardır.

             (3) Vakıflar; vakıf temsilcisine iliÅŸkin ek-19’daki formu doldurarak seçim gününden en az bir ay önce bölge müdürlüÄŸüne teslim ederler. Bölge müdürlüÄŸünce vakıf temsilcisine Ek-20’deki temsilci belgesi verilir.

             Meclis Üyesi adaylarının belirlenmesi

             MADDE 101 – (1) Adaylar; seçim kuruluna iletilmek üzere, ek-21’deki formu doldurarak seçim tarihinden en az on beÅŸ gün önce Genel Müdürlükte olacak ÅŸekilde gönderirler veya bizzat teslim ederler.

             Temsilci ve Meclis Üyesi adaylarının ilanı

             MADDE 102 – (1) Bölge müdürlükleri tarafından gönderilecek verilere dayanılarak oluÅŸturulan temsilci listesi ile Meclis Üyesi seçilme ÅŸartlarını taşıyan adayların listesi, seçim tarihinden en az yedi gün önce Genel MüdürlüÄŸün resmi internet sitesinde ve Türkiye genelinde yayımlanan tirajı en yüksek ilk beÅŸ gazetenin birinde ilan edilir.

             (2) Listelere ilan tarihinden itibaren üç gün içerisinde Genel MüdürlüÄŸe itiraz edilebilir. Ä°tirazlar hakkında itirazı takip eden günde karar verilir.

             (3) Ä°tiraz edilmeyen veya itiraz sonucu verilen karara göre, listeler soyadına göre alfabetik sıralama yapılarak oluÅŸturulur.

             Seçim usul ve esasları

             MADDE 103 – (1) Seçim, seçim kurulu gözetiminde yeni vakıflar, mülhak vakıflar ve cemaat vakıfları için aynı gün ayrı sandıklarda, gizli oy ve açık tasnif esaslarına göre yapılır.

             (2) Seçimde kullanılacak araç ve gereçlerin temini ile seçim kurulunun sekreterya hizmetleri Vakıf Hizmetleri Daire BaÅŸkanlığınca yürütülür.

             (3) Seçim kurulunca her sandıkta görevli bulundurulur.

             Oy verme iÅŸlemi

             MADDE 104 – (1) Temsilci listelerinde adı yazılı olmayanlar oy kullanamazlar. Oylar, oy verenin kimliÄŸi ile temsilci belgesinin ibrazı ve listedeki isminin karşısındaki yerin imzalanmasından sonra kullanılır. Temsilciler oy kullanmak üzere bir baÅŸkasına vekâlet veremez.

             (2) Seçim günü saat 08.00 – 17.00 arası oy verme süresidir. Ancak saat 17.00 ye geldiÄŸi halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen temsilciler, seçim kurulu tarafından sayıldıktan sonra sıra ile oylarını kullanırlar. Bu husustaki deÄŸiÅŸiklikler seçim ilanında belirtilmek ÅŸartıyla seçim kurulunca tespit edilebilir.

             (3) Oylar ilan edilen gün ve saatte sandığa atılmak suretiyle kullanılır.

             (4) Oy verme iÅŸleminde seçim kurulunca verilen mühürlü zarfın kullanılması zorunludur.

             (5) Vakıf temsilcilerinin oy pusulasını gizli olarak yazmaları veya hazır ve basılı oy pusulasını zarfa koymaları için, kendilerine kapalı oy verme yeri gösterilir. Oy pusulasının kapalı yerde zarfa konulması mecburidir.

             (6) Vakıf temsilcisinin oy hakkını sınırlayıcı hiçbir tedbir alınamayacağı gibi, mükellefiyet de yüklenemez.

             (7) Adaylar sandık başında hiçbir temsilciye müdahale, telkin veya tavsiyede bulunamaz ve hiçbir temsilci oy kullandıktan sonra sandık başında kalamaz.

             Sandıkların açılması ve oyların tasnifi

             MADDE 105 – (1) Seçim sonunda sandıklar, seçim kurulu üyeleri tarafından oy verme yerinde bulunanların huzurunda açılır ve çıkan zarflar sayılarak tutanaÄŸa yazılır.

             (2) Sandıktan çıkan bütün zarflar, tek tek kontrol edilir. Bunun sonucunda, üzerinde herhangi bir imza veya iÅŸaret taşıyan zarflar geçersiz sayılarak ayrılır. Kalan zarfların sayısı, oy veren vakıf temsilcisi sayısıyla karşılaÅŸtırılır. Zarfların sayısı oy veren temsilci sayısından fazla çıktığı takdirde, seçim kurulu baÅŸkanı, kalan zarflar arasından fazlalığı geliÅŸigüzel çekerek ayırır.

             (3) Ayrılan fazla zarflar açılmadan sayısı tutanaÄŸa geçirilerek derhal imha edilir. Bundan sonra geçerli zarflar sayılarak sandığa konur ve ara verilmeksizin açıkça tasnife baÅŸlanır.

             (4) Oyların sayımı ve dökümü aralıksız devam eder. Yapılacak itirazlar seçim sürecini durdurmaz.

             (5) Tasnif iÅŸinin düzeni ve idaresi seçim kurulu baÅŸkanına veya onun bulunmaması halinde görevlendireceÄŸi seçim kurulu üyesine aittir. Tasnif neticesinde oy pusulalarının zarf sayısına uygunluÄŸu kontrol edilir ve keyfiyet tutanaÄŸa geçirilir.

             (6) Adayların aldıkları oylar belirlendikten sonra, en yüksek oy alandan aÅŸağıya doÄŸru sıralanır ve seçilecek asıl ve yedek üyeler en yüksek oy alandan baÅŸlamak üzere belirlenir.

             (7) Listelerde tespit edilen adaylar arasında eÅŸit sayıda oy almış olanlar bulunduÄŸu takdirde, seçim kurulu huzurunda seçim kurulu baÅŸkanı tarafından kura çekilerek sıralama yapılır.

             (8) Asıl ve yedek üyelerin sıralanması bu surette ayrı ayrı belirlenir ve tutanaÄŸa asıl ve yedek üyelerin adları yazılır.

             Geçersiz oy pusulaları

             MADDE 106 – (1) Tasnif yapılırken;

             a) Verilen mühürlü zarftan baÅŸka zarfa konulan,

             b) Herhangi bir belirti veya iÅŸaret taşıyan,

             c) Okunamayan,

             ç) Aynı zarfta muhtelif adlarda birden fazla olan,

             d) Ä°lan edilen adaylardan baÅŸka bir isim yazılı olan,

             e) Bir zarftan birisi dışında birden fazla aynı adı taşıyan,

             oy pusulaları geçersiz sayılır.

             (2) Geçersiz sayılan oy pusulaları derhal bir tutanakla imha edilir.

             Tutanak

             MADDE 107 – (1) Seçim sonucunda düzenlenecek tutanaÄŸa;

             a) Seçimlerin yapıldığı tarih ile oy sandıklarının açıldığı saat,

             b) Listedeki temsilci sayısı,

             c) Oy kullanan temsilcilerin sayısı,

             ç) Sandıktan çıkan geçerli ve geçersiz zarf sayısı ile imha edilen zarf sayısı,

             d) Geçerli sayılan oy pusulalarının sayısı,

             e) Oy pusulalarının kaç adedinin hangi sebeplerden dolayı geçersiz sayıldığı,

             f) Ä°tiraz edilmiÅŸ fakat geçerli sayılmış oy pusulalarının adedi,

             g) Adaylar ile Meclise asıl ve yedek üye olarak seçilenlerin aldıkları oy sayısına göre ad ve soyadları ile oy miktarları,

             ÄŸ) Tasnif sonucunun hazır bulunanlara duyurulduÄŸu,

             h) EÅŸit oy alan adaylar arasında kurayla seçim yapılmışsa bu husus ve adayın ismi,

             Ä±) Oy verme iÅŸlemlerinin Kanuna ve bu YönetmeliÄŸe aykırı olduÄŸuna dair itiraz ve ÅŸikâyetler,

             yazılır.

             (2) BeÅŸ nüsha olarak düzenlenen tutanak seçim kurulu tarafından imzalanır. Tutanakların birer örneÄŸi seçim yerinde bir tam iÅŸ günü asılmak suretiyle ve Genel MüdürlüÄŸün resmi internet sitesinde yayınlanmak suretiyle geçici seçim sonuçları ilan edilir. Bu ilan ayrıca bir tutanaÄŸa baÄŸlanır.

             (3) Kullanılan oylar ve diÄŸer belgeler, tutanakların birer örneÄŸi ile birlikte üç ay süreyle Meclis bürosunda saklanmak kaydıyla Genel MüdürlüÄŸe verilir.

             Ä°tirazlar ve incelenmesi

             MADDE 108 – (1) Oy kullanan temsilciler ile adaylar geçici seçim sonuçlarına iliÅŸkin itirazlarını, ilan süresinin bitiminden itibaren bir gün içerisinde yazılı olarak seçim kuruluna yaparlar. Ä°tirazlar aynı gün incelenir ve karara baÄŸlanır. Ä°tiraz üzerine verilen kararlar idari iÅŸlemler bakımından kesindir. Ä°tirazların karara baÄŸlanmasından hemen sonra, itiraz olmaması halinde ise geçici seçim sonuçlarının ilanından bir tam gün sonra kesin sonuçlar Genel Müdürlük binasında bir tam iÅŸ günü asılmak ve Genel MüdürlüÄŸün resmi internet sitesinde yayınlanmak suretiyle ilan edilir.

             (2) Vakıf tarafından seçilen temsilcinin seçimde oy kullanmaması itiraza konu edilemez.

             Bildirim

             MADDE 109 – (1) Seçim kurulu, Meclis ÜyeliÄŸi kesinleÅŸenlere derhal yazılı bildirim de yapar.

             Seçimlerin iptali

             MADDE 110 – (1) Seçim kurulu tarafından seçim sonuçlarını etkileyecek ölçüde bir usulsüzlük veya mevzuata aykırı uygulama sebebiyle seçimlerin iptaline karar verildiÄŸi takdirde, iptaline karar verilen seçimle ilgili olarak süresi bir haftadan az, bir aydan fazla olmamak üzere seçimin yenileneceÄŸi gün tespit edilerek ilgililere bildirilir.

             (2) Aynı temsilci ve adaylarla seçim yenilenir.

             (3) Seçimler yenileninceye kadar geçen sürede, mevcut Meclis Üyeleri görevlerini sürdürürler.

             Meclisin görevleri

             MADDE 111 – (1) Genel Müdürlükçe teklif edilen;

             a) Genel MüdürlüÄŸe, mazbut ve mülhak vakıflara ait akar ve hayrat taşınmazların tahsis, satış ve trampasına yönelik tasarruflarla, kamulaÅŸtırmalarda kamu yararını,

             b) Genel MüdürlüÄŸe ve mazbut vakıflara ait akar mallar ile hakların daha yararlı olanları ile deÄŸiÅŸtirilmesini, paraya çevrilmesini veya deÄŸerlendirilmesini,

             c) Genel MüdürlüÄŸe, mazbut ve mülhak vakıflara ait olup, tahsis edildikleri amaca göre kullanılmaları kanunlara veya kamu düzenine aykırı yahut tahsis amacına uygunluÄŸunu kaybetmiÅŸ, kısmen veya tamamen hayrat olarak kullanılması mümkün olmayan taşınmazların mazbut vakıflarda Genel MüdürlüÄŸün, mülhak vakıflarda vakıf yöneticisinin talebi üzerine gayece aynı veya en yakın baÅŸka bir hayrata dönüÅŸtürülmesini, akara devredilmesini veya paraya çevrilmesini,

             ç) Kısmen veya tamamen hayrat olarak kullanılmayan cemaat vakıflarına ait taşınmazları, vakıf yönetiminin talebi halinde aynı cemaate ait baÅŸka bir vakfa tahsisini veya vakfın akarına dönüÅŸtürmeyi,

             d) Genel MüdürlüÄŸe ve mazbut vakıflara ait taşınmazların onarım veya inÅŸa karşılığı kiralamalarında yirmi yıldan kırk dokuz yıla kadar kira süresini,

             e) Yeterli geliri bulunmayan mazbut vakıflara ait vakıf kültür varlığı niteliÄŸindeki taşınmazların, benzer amaçlı mazbut vakıfların gelirleriyle korunması ve yaÅŸatılmasını,

             f) Mazbut vakıflara ait taşınmazların satışından elde edilecek gelirler ile taviz bedellerinin gelir getirici yatırımlarda, yurt içi ve yurt dışında bulunan ve geliri kalmayan vakıflara ait vakıf kültür varlıklarının bakım ve onarımlarında kullanılmasını,

             g) Vakıfların, vakfiyelerindeki ÅŸartların yerine getirilmesine fiilen veya hukuken imkan kalmaması halinde; vakfedenin iradesine aykırı olmamak kaydıyla mazbut vakıflarda Genel MüdürlüÄŸün; mülhak, cemaat ve esnaf vakıflarında, vakıf yöneticilerinin teklifi üzerine bu ÅŸartların deÄŸiÅŸtirilmesi ile hayır ÅŸartlarındaki parasal deÄŸerlerin güncel vakıf gelirlerine uyarlanmasını,

             ÄŸ) Her yıl yeni vakıfların kuruluÅŸunda amaçlarına göre özgülenecek asgarî mal varlığı miktarını,

             h) Mülhak vakıflara Anayasaya aykırılık teÅŸkil etmeyen vakfiye ÅŸartlarına göre yönetici atanmasını,

             Ä±) Kanunun 10 uncu maddesi doÄŸrultusunda vakıf yöneticilerinin görevlerinden alınması için dava açılmasını, telafisi imkânsız sonuçlar doÄŸurabilecek hallerde bu davalar sonuçlanıncaya kadar, vakıf yönetiminin geçici olarak görevden uzaklaÅŸtırılması ve kayyımca yönetilmesinin mahkemeden talep edilmesini,

             i) SeçilmiÅŸ Meclis üyelerinin göreve engel bir hastalık veya sakatlık nedeniyle iÅŸ görememeleri, üyelik ÅŸartlarını kaybetmeleri veya mazereti olmaksızın üst üste üç veya yılda toplam on toplantıya katılmamaları durumunda görevlerinin sona ermesini,

             j) Kanunun 78 inci maddesine göre ve Meclisçe belirlenecek esaslar dahilinde hukukî ihtilafların anlaÅŸma veya sözleÅŸme deÄŸiÅŸikliÄŸi ile neticelendirilmesini, dava ve icra takiplerinden vazgeçilmesini, bir hakkın tanınmasını ve menfaatin terkinini,

             k) SözleÅŸmeli olarak Genel Müdürlükte fiilen çalışan personele ödenecek aylık brüt sözleÅŸme ücreti miktarlarını,

             l) Kanunun 72 nci maddesinin birinci ve ikinci fıkralarına göre yapılacak ödemelerin usul, esas ve oranlarını,

             m) Genel Müdürlük ve iÅŸletme müdürlüklerinin bütçelerini,

             n) Vakfiyelerinde; intifa hakları hayır ÅŸartlarından fazla olan mülhak vakıfların, yöneticilerinin ve ilgililerinin istekleri halinde, Türk Medeni Kanununun 372 nci maddesinde belirtilen aile vakfına dönüÅŸtürülmesi için dava açılmasını,

             o) Genel Müdürlük ve vakıflarla ilgili tüzük ve yönetmelik taslaklarını,

             ö) Genel Müdürlükçe gerek görülen hususları,

             karara baÄŸlamak.

             Toplantı zamanı

             MADDE 112 – (1) Meclis, baÅŸkanın çaÄŸrısı üzerine ayda en az iki defa bunun dışında lüzum görüldüÄŸü takdirde baÅŸkanın çaÄŸrısı üzerine zamanı ve gündemi bildirilerek toplanır.

             Toplantı gündemi ve çaÄŸrı usulü

             MADDE 113 – (1) Toplantıların gündemi baÅŸkan veya baÅŸkanın yetki verdiÄŸi bir üye tarafından tespit edilir. Toplantının günü, yeri, saati ve gündemi toplantının yapılacağı günden en az beÅŸ gün önce üyelere bildirilir. BeÅŸ günün hesabında duyuru günü ile toplantı günü hesaba katılmaz. Acil hallerde bu süre bir güne indirilebilir. Meclis üyelerine bildirim; kendilerince bildirilen elektronik posta, adrese taahhütlü posta yöntemlerinden biri veya imza karşılığı gündemin teslimi ile yapılır.

             (2) Gündemde bulunmayan konular, baÅŸkanın veya üyelerin teklifi üzerine üyelerin salt çoÄŸunluÄŸunun kararı ile toplantı sırasında gündeme alınabilir.

             Toplantı ve karar nisabı

             MADDE 114 – (1) Meclis üye tam sayısının üçte ikisi ile toplanır, üye tamsayısının salt çoÄŸunluÄŸu ile karar alır. Toplantı yeter sayısının saÄŸlanamaması halinde ikinci toplantı üç gün sonra yapılır. Bu husus ilk toplantıya ait tebligatta belirtilir.

             (2) Meclis üyeleri, kendilerini ve üçüncü dereceye kadar kan ve kayın hısımları ile evlatlıklarını ilgilendiren toplantı ve oylamaya katılamazlar. Bu durumda toplantı ve karar yeter sayısının tespitinde toplantıya katılacak olan üye sayısı esas alınır.

             Toplantı ve oylama usulü

             MADDE 115 – (1) Meclise, Genel Müdür baÅŸkanlık eder. Toplantı yeter sayısının olduÄŸu anlaşıldığı takdirde toplantı baÅŸkan tarafından açılarak gündemin görüÅŸülmesine baÅŸlanır.

             (2) BaÅŸkan veya vekili toplantılarda bulunmadığı takdirde üyelerden en kıdemlisi, üyelik kıdeminde birlik halinde kamu hizmetinde en kıdemlisi ve bunda da birlik halinde üyelerin en yaÅŸlısı baÅŸkanlık eder.

             (3) Gündem konuları sırasıyla Genel Müdür tarafından görevlendirilecek vakıf uzmanınca sunulur. Gerekli görülmesi halinde ilgili daire baÅŸkanı ve diÄŸer görevliler konu ile ilgili açıklama yapmak üzere toplantıya çaÄŸrılabilir.

             (4) Vakıflar, kendilerini ilgilendiren toplantılarda oy hakkı olmaksızın bir yetkili ile temsil edilebilir. Bu vakıflara Meclis bürosunca toplantı günü önceden bildirilir.

             (5) Gündem maddeleri tek tek açık olarak oylanır. Meclis üyeleri çekimser oy kullanamaz. Muhalif olan üye muhalefet gerekçesini kararda belirtir. Meclis üyeleri oy ve kararlarından sorumludur.

             Kararların yazılması ve bildirimi

             MADDE 116 – (1) Toplantıda alınan kararlar aynı gün üyelerce imzalanarak, bir yazı ekinde Genel MüdürlüÄŸe gönderilir.

             Meclis bürosu

             MADDE 117 – (1) Meclisin büro hizmetleri bir müdür ve yeteri kadar personel tarafından yürütülür.

             Meclis bürosunun görevleri

             MADDE 118 – (1) Meclis bürosunun görevleri ÅŸunlardır:

             a) Meclise gelen ve giden evrakın kaydını yapmak,

             b) Meclis toplantıları ile ilgili tebligatları yapmak,

             c) Meclis kararlarının yazılmasını ve ilgili birimlere gönderilmesini saÄŸlamak,

             ç) Personelle ilgili yazışmaları yürütmek,

             d) BaÅŸkan tarafından verilen diÄŸer benzer görevleri yapmak.

             (2) Büro görevlileri görevleri süresince edindikleri gizli bilgi ve belgeleri kanunen yetkili kılındıkları mercilerden baÅŸkasına açıklayamaz, hiçbir ÅŸekilde kullanamaz.

             Ä°mza yetkisi

             MADDE 119 – (1) Meclis tarafından ilgili birimlere gönderilen yazılar baÅŸkan veya yetki verdiÄŸi bir üye tarafından imzalanır.

             Ä°zinler

             MADDE 120 – (1) Ortak kararnameyle Meclis üyeliÄŸine atananlar yıllık izinlerini toplantı ve çalışmaları aksatmayacak ÅŸekilde kullanırlar.

 

Ä°KÄ°NCÄ° BÖLÜM

Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı

             Rehberlik ve TeftiÅŸ BaÅŸkanlığının görev merkezi ve çalışma grubu

             MADDE 121 – (1) BaÅŸkanlık, bir baÅŸkanla yeteri kadar baÅŸmüfettiÅŸ, müfettiÅŸ, müfettiÅŸ yardımcıları ve büro personelinden oluÅŸur. BaÅŸkanlığın ve müfettiÅŸlerin görev merkezi Ankara’dır.

             (2) BaÅŸkanlık, doÄŸrudan Genel Müdüre baÄŸlıdır. MüfettiÅŸler görevlerini Genel Müdür adına yaparlar.

             (3) BaÅŸkanlığın yazı, hesap, arÅŸiv ve benzeri iÅŸleri, baÅŸkanlığa baÄŸlı bir büro tarafından yürütülür. Büroda görevlendirilecek personelin atanmasında denetim hizmetlerinin gerekleri de dikkate alınarak BaÅŸkanlığın uygun görüÅŸü alınır.

             (4) TeftiÅŸ, inceleme ve soruÅŸturma çalışmalarının devamlılığını saÄŸlamak amacıyla denetime tabi birimin yoÄŸunluÄŸu dikkate alınarak diÄŸer illerde çalışma grubu oluÅŸturulabilir. Söz konusu gruplarda görevlendirilecek müfettiÅŸler BaÅŸkanlığın teklifi ve Genel Müdürün onayı ile belirlenir. MüfettiÅŸlerin grup merkezlerinin deÄŸiÅŸtirilmesi de aynı yolla yapılır.

             (5) Bu çalışma gruplarında, BaÅŸkanlıkça verilen görevlerin yerine getirilmesi, büro hizmetlerinin yürütülmesi, müfettiÅŸlerin büroyla iliÅŸkilerinin düzenlenmesi konularında o merkezdeki kıdemli müfettiÅŸlerden biri BaÅŸkan tarafından görevlendirilir.

             Rehberlik ve TeftiÅŸ BaÅŸkanlığının görevleri

             MADDE 122 – (1) BaÅŸkanlık, Genel Müdürün emri veya onayı üzerine, Genel MüdürlüÄŸün merkez ve taÅŸra kuruluÅŸları, baÄŸlı iÅŸletmeleri ve personeli ile ilgili olarak Genel Müdür adına teftiÅŸ, inceleme, ön inceleme ve soruÅŸturma iÅŸlerini yürütür. Ayrıca;

             a) Genel MüdürlüÄŸün merkez ve taÅŸra teÅŸkilatı ile vakıfların etkin ve verimli hizmet vermelerini saÄŸlamak ve muhtemel hataların önlenmesi amacıyla bilgilendirici, yol gösterici konferans, seminer, panel gibi çalışmalar düzenlemek veya yayınlar yoluyla rehberlik yapmak,

             b) TeftiÅŸ, inceleme ve soruÅŸturmaların etkin bir ÅŸekilde yürütülmesi hususunda genel prensipleri tespit etmek ve personelin verimli çalışmasını teÅŸvik etmek, rehberlik ve teftiÅŸ sistemini geliÅŸtirmek, müfettiÅŸlerin bu yöndeki çalışmalarını düzenlemek ve denetlemek, müfettiÅŸ yardımcılarının meslekte yetiÅŸmelerini saÄŸlamak,

             c) Vakıfların, ÅŸube ve temsilciliklerinin, vakfiye ve vakıf senedinde yazılı ÅŸartlara, yürürlükteki mevzuata uygun yönetilip yönetilmediÄŸi, amacı doÄŸrultusunda faaliyette bulunup bulunmadığı, mallarının ve gelirlerinin vakfiye, 1936 Beyannamesi ve vakıf senedindeki ÅŸartlara uygun kullanılıp kullanılmadığı hususlarını incelemek ve denetlemek,

             ç) MüfettiÅŸlerin teftiÅŸ, inceleme, araÅŸtırma, ön inceleme ve soruÅŸturma sonucu düzenleyecekleri raporları BaÅŸkanlık görüÅŸü ile birlikte Genel Müdürlük makamına sunmak,

             d) Vakıfların iktisadî iÅŸletmeleri ile doÄŸrudan veya dolaylı olarak sahip oldukları iÅŸtiraklerini vergi mevzuatı da dikkate alınarak denetlemek,

             e) Vakıfların iç denetim raporlarını deÄŸerlendirmek ve gerekli iÅŸlemleri yürütmek,

             f) Yapılan tebligata raÄŸmen istenen beyanname, bilgi ve belgeleri zamanında vermeyen, organların vakfiye veya vakıf senedine aykırı olarak toplanmasına sebebiyet veren veya gerçeÄŸe aykırı beyanda bulunan vakıf yönetimi hakkında idari para cezası teklif etmek,

             g) Genel MüdürlüÄŸün amaçlarını daha iyi gerçekleÅŸtirmek, mevzuata, plan ve programa uygun çalışmasını saÄŸlamak amacıyla BaÅŸkanlık çalışmalarında gerekliliÄŸi tespit edilen önerileri içerir genel durum raporu ile yıllık denetim ve çalışma programını hazırlayıp Genel Müdüre sunmak,

             ÄŸ) Birden fazla kamu kurum ve kuruluÅŸlarını ilgilendiren soruÅŸturmalarda görevlendirilecek müfettiÅŸleri Genel Müdür onayına sunmak,

             h) Genel Müdür tarafından verilecek benzeri görevlerle, yürürlükteki mevzuat ile belirlenen diÄŸer görevleri yapmak,

             BaÅŸkanlığın görev ve sorumluluÄŸu içerisindedir.

             (2) BaÅŸkan, müfettiÅŸ sıfat ve yetkisine haiz olup, mevzuat çerçevesinde verilen görevlerin yerine getirilmesinden sorumludur. Bu görevleri bizzat veya müfettiÅŸler aracılığıyla yerine getirir.

             (3) BaÅŸkan, kendisine yardımcı olmak üzere gereÄŸi kadar müfettiÅŸi BaÅŸkanlık merkezinde görevlendirebileceÄŸi gibi, yeteri sayıda baÅŸmüfettiÅŸi Genel Müdürün Onayı ile BaÅŸkan Yardımcısı olarak da görevlendirebilir.

             (4) BaÅŸkanlık; çalışmaların yürütülmesinde, raporlama ve diÄŸer konularda uygulama birliÄŸini saÄŸlamak amacıyla hazırlanacak BaÅŸkanlık Çalışma Esasları ve Rehberi ile BaÅŸkanlık Talimatını Makam onayına sunmak ve uygulamakla görevlidir.

             MüfettiÅŸlerin görev ve yetkileri

             MADDE 123 – (1) MüfettiÅŸler doÄŸrudan Genel MüdürlüÄŸe baÄŸlı olup, Genel Müdür adına;

             a) Vakıfların, ÅŸube ve temsilciliklerinin, vakfiye ve vakıf senedinde yazılı ÅŸartlara, yürürlükteki mevzuata uygun yönetilip yönetilmediÄŸi, amacı doÄŸrultusunda faaliyette bulunup bulunmadığı, mallarının ve gelirlerinin vakfiye, 1936 Beyannamesi ve vakıf senedindeki ÅŸartlara uygun kullanılıp kullanılmadığı hususlarında rehberlik yapmak, incelemek ve denetlemek,

             b) Genel MüdürlüÄŸün merkez ve taÅŸra teÅŸkilatı ile iÅŸletmelerin personeli hakkında her türlü teftiÅŸ, inceleme ve soruÅŸturma; Genel MüdürlüÄŸün denetimine tabi vakıflarla, bu vakıflara ait iÅŸletme, doÄŸrudan veya dolaylı olarak sahip oldukları iÅŸtirak, yurtiçi, yurtdışı ÅŸube ve kuruluÅŸları ile personeli hakkında teftiÅŸ ve inceleme yapmak,

             c) TeftiÅŸ sırasında bilgilendirme toplantısı yapmak,

             ç) TeftiÅŸ, araÅŸtırma ve inceleme sırasında görev emrinin dışında öÄŸrenmiÅŸ oldukları yolsuzluklar için sorumlular hakkında tabi oldukları soruÅŸturma usulüne uygun olarak gecikmeden olaylara el koymak ve onay alınmak üzere durumu Rehberlik ve TeftiÅŸ BaÅŸkanlığına iletmek,

             d) TeftiÅŸ, araÅŸtırma ve inceleme sonunda gördükleri yanlışlık ve eksiklikleri tespit ederek iÅŸlerin daha verimli yürütülmesi ve görevlilerin çalışmalarından daha çok yararlanılması için alınması gerekli önlemleri BaÅŸkanlığa bildirmek,

             e) 29/5/1986 tarihli ve 3294 sayılı Sosyal YardımlaÅŸma ve Dayanışmayı TeÅŸvik Kanunu hükümlerine göre kurulmuÅŸ Sosyal YardımlaÅŸma ve Dayanışma Vakıflarının teftiÅŸi sırasında yolsuzlukları saptanan memur statüsündeki mütevelli heyet üyeleri hakkında yetkili idari yerlere, memur olsun veya olmasın diÄŸer personel hakkında Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunulmasını saÄŸlamak amacıyla düzenlenen raporu BaÅŸkanlığa teslim etmek,

             f) Görevlendirildikleri çeÅŸitli konularda yurtiçi ve yurtdışında araÅŸtırmalar yapmak; komisyon, kurs, seminer ve toplantılara katılmak,

             g) Refakatlerinde çalışan müfettiÅŸ yardımcılarının meslekte yetiÅŸmelerini saÄŸlamak, refakat döneminin bitimini takip eden bir hafta içinde BaÅŸkanlıkça belirlenen formata uygun olarak deÄŸerlendirme raporu vermek,

             ÄŸ) Genel MüdürlüÄŸü ilgilendiren mevzuatın hazırlanması ve uygulanması ile ilgili çalışmalara katılmak, önerilerde bulunmak,

             h) Genel Müdürlükçe yapılan tebligata raÄŸmen, bu Kanun uyarınca istenen beyanname, bilgi ve belgeleri zamanında vermeyen, organların vakfiye veya vakıf senedine aykırı olarak toplanmasına sebebiyet veren veya gerçeÄŸe aykırı beyanda bulunan vakıf yönetimine idari para cezası teklif etmek,

             Ä±) Kanun, tüzük ve yönetmeliklerde belirtilen ve Genel Müdür tarafından verilen diÄŸer benzeri görevleri yapmak,

             ile görevli ve yetkilidirler.

             Denetim programı ve uygulanması

             MADDE 124 – (1) Yıllık denetim programları, teftiÅŸ edilecek birimlerin adet ve iÅŸ kapasiteleri, önceki teftiÅŸ programları göz önünde bulundurulmak suretiyle BaÅŸkanlıkça düzenlenir ve her yıl ocak ayında Genel Müdürün onayına sunulur.  

             (2) MüfettiÅŸlerin kıdem durumu, grup çalışmaları ile görev mahalli ve görevin özellikleri göz önünde tutularak denetime tabi birimlerin hangi müfettiÅŸlerce teftiÅŸ edileceÄŸi ve teftiÅŸe hangi tarihte baÅŸlanacağı BaÅŸkanlıkça belirlenir ve teftiÅŸin baÅŸlayacağı tarihten en az 15 gün önce müfettiÅŸlere duyurulmak suretiyle denetim programları uygulamaya konulur. BaÅŸkanlıkça program uygulanırken teftiÅŸ esasları talimatla belirtilir.

             Düzenlenecek raporlar

             MADDE 125 – (1) MüfettiÅŸler çalışmaları sonunda iÅŸin özelliÄŸine göre;

             a) Denetim raporu,

             b) Cevaplı rapor,

             c) Ön Ä°nceleme raporu,

             ç) SoruÅŸturma raporu,

             d) Ä°nceleme raporu,

             e) Personel deÄŸerlendirme raporu,

             f) Genel durum raporu,

             düzenlerler.

             Raporlar üzerinde yapılacak iÅŸlemler

             MADDE 126 – (1) MüfettiÅŸler tarafından düzenlenen raporlar, BaÅŸkanlık tarafından incelendikten sonra Genel Müdürün onayına sunulur.

             (2) Raporun, BaÅŸkanlık tarafından incelenmesi sonucunda;

             a) Raporda eksik inceleme veya maddi hata varsa bunların giderilmesi, BaÅŸkanlıkça raporu düzenleyen müfettiÅŸten yazılı olarak istenir. Rapordaki inceleme eksikliÄŸi veya maddi hata BaÅŸkanlığın talebi üzerine ilgili müfettiÅŸçe giderilir.

             b) MüfettiÅŸ tarafından düzenlenen rapordaki görüÅŸlere BaÅŸkanlık tarafından katılınmaması veya birden fazla müfettiÅŸ tarafından düzenlenen raporlarda, raporun sonuçları ile ilgili olarak müfettiÅŸler arasında görüÅŸ ayrılıkları bulunması halinde, müfettiÅŸin görüÅŸü veya müfettiÅŸlerin farklı görüÅŸleri ile birlikte BaÅŸkanlık görüÅŸünün de belirtildiÄŸi onay Genel Müdürün takdirine sunulur.

             (3) Genel Müdür onayı ile birlikte rapor ve ekleri ilgili birimlere gönderilir.

             (4) Cezai ve hukuki yönden iÅŸlem gerektiren ön inceleme raporu ve soruÅŸturma raporları BaÅŸkanlığa bilgi verilmek üzere Hukuk MüÅŸavirliÄŸine ve Ä°nsan Kaynakları Daire BaÅŸkanlığına gönderilir.

             (5) Merkez birimleri, Genel Müdürlük onayına baÄŸlanmış raporlarda belirtilen ve yerine getirilmesi gereken iÅŸ ve iÅŸlemlerin sonuçlarını, intikal tarihinden itibaren en geç üç ay içerisinde BaÅŸkanlığa bildirmek zorundadırlar. Sonuçlandırılması adli ya da idari yargı veya baÅŸka kurum ve kuruluÅŸlara baÄŸlı olan iÅŸlemler ile üç ay içerisinde sonuçlandırılması mümkün olmayan diÄŸer iÅŸ ve iÅŸlemler hakkında her üç ayda bir BaÅŸkanlığa bilgi verilir.

             (6) Raporlar üzerine yapılan iÅŸlemler ve sonuçları BaÅŸkanlıkça deÄŸerlendirilir.     

             MüfettiÅŸlerin bilgi ve belge isteme yetkileri

             MADDE 127 – (1) MüfettiÅŸler görevlerini yaparken elektronik ortamdaki kayıtlar da dâhil olmak üzere gerekli gördükleri her türlü bilgileri, defter ve belgeleri, para ve para hükmündeki kıymetleri denetime tabi birimlerden istemek, görmek, bunların onaylı örneklerini, bir yolsuzluÄŸun kanıtını oluÅŸturanların asıllarını almak, kasa, depo ve ambarları incelemek ve saymak, bunları mühürlemek, inceleme ve sayma iÅŸlerinde yardım isteminde bulunmak, gerektiÄŸinde diÄŸer kamu kurum ve kuruluÅŸları, bankalar ile gerçek ve tüzel kiÅŸilerden bilgi ve belge istemek yetkisine sahiptirler.

             (2) Asılları alınan belgelerin, müfettiÅŸlerin mühür ve imzasıyla onanmış örnekleri, dosyasında saklanmak üzere alındığı yerin yetkililerine verilir.

             (3) BilirkiÅŸi incelemesini gerektiren hallerde müfettiÅŸler tarafından yaptırılacak çalışmaların bedeli denetim, inceleme veya soruÅŸturma yapılan birim ya da vakıf tarafından karşılanır.

             MüfettiÅŸlerin görevden uzaklaÅŸtırma yetkileri

             MADDE 128 – (1) MüfettiÅŸler teftiÅŸ, inceleme, ön inceleme ve soruÅŸturma sırasında kamu hizmetlerinin gerektirdiÄŸi hallerde, görevi başında kalmasında sakınca görülen Devlet Memurları Kanununa tabi personeli geçici önlem niteliÄŸinde görevden uzaklaÅŸtırabilirler.

             (2) Ayrıca Kanunun 10 uncu maddesi doÄŸrultusunda vakıf yöneticilerinin mahkemece geçici olarak görevden uzaklaÅŸtırılmaları ile ilgili olarak BaÅŸkanlık aracılığı ile Genel MüdürlüÄŸe öneride bulunabilirler.

             Denetlenenlerin yükümlülük ve sorumlulukları

             MADDE 129 – (1) Genel Müdürlük merkez ve taÅŸra teÅŸkilatı ile vakıf ve bunlarla ilgili diÄŸer birimlerde görevli bulunanlar denetim konusu ile ilgili olarak;

             a) Ä°stendiÄŸinde bütün belge, dosya, evrak, para ve para hükmündeki evrak ve senetleri, mal ve eÅŸyayı müfettiÅŸlere göstermek,

             b) MüfettiÅŸlerin gerekli gördüÄŸü her türlü evrak ve senetlerin tasdikli suretlerini veya müfettiÅŸlik mührü ile onaylanmış suretleri alıkonmak ÅŸartıyla asıllarını vermek,

             c) TeftiÅŸ hizmetlerinin yürütülebilmesi için müfettiÅŸlere denetimleri süresince uygun bir çalışma ortamı saÄŸlamak,

             ç) Görev yaptıkları birimin faaliyetlerini, iÅŸ akışını, arÅŸiv ve kayıt sistemini denetlemeye uygun ÅŸekilde organize etmek,

             d) MüfettiÅŸlerin sorularını geciktirmeden cevaplandırmak,

             zorundadırlar.

             MüfettiÅŸlerin uyacakları hususlar

             MADDE 130 – (1) MüfettiÅŸler;

             a) MesleÄŸin gerektirdiÄŸi saygınlığı ve güven duygusunu sarsacak davranışlarda bulunamazlar,

             b) Üyesi veya yönetiminde bulundukları vakıfların denetimini yapamazlar,

             c) Ä°craya karışamazlar,

             ç) Ä°nceledikleri defter ve belgelerde, denetimin yapıldığını belirten tarih ve imza dışında açıklama, düzeltme ve ilave yapamazlar,

             d) Görev için gidecekleri yerleri, yapacakları iÅŸleri ve öÄŸrendikleri sırları açıklayamazlar,

             e) Sosyal iliÅŸkilerin gerektirdiÄŸi hususlar dışında, denetimle ilgili kiÅŸilerin doÄŸrudan veya dolaylı hizmet ve ikramlarını kabul edemezler, alışveriÅŸ yapamazlar ve borç alıp veremezler.

             MüfettiÅŸ yardımcılığına giriÅŸ koÅŸulları, sınav yeri ve ilanları

             MADDE 131 – (1) Genel Müdürlük müfettiÅŸliÄŸine, müfettiÅŸ yardımcısı olarak girilir. MüfettiÅŸ yardımcılığına atanabilmek için, 18/3/2002 tarihli ve 2002/3975 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüÄŸe giren Kamu Görevlerine Ä°lk Defa Atanacaklar Ä°çin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel YönetmeliÄŸe göre (A) grubu kadrolar için yapılacak Kamu Personeli Seçme Sınavında (KPSS) belirlenen puan türü ile asgari taban puanı ve yabancı dil sınavı cevaplama düzeyini saÄŸlamış olanlar arasında yapılacak sınavı kazanmak ÅŸarttır.

             (2) MüfettiÅŸ yardımcılığı yarışma sınavı, yazılı ve sözlü olmak üzere iki bölümden oluÅŸur ve her iki bölümü de Ankara’da yapılır.

             (3) Yarışma sınavına katılacaklarda aranacak genel ve özel koÅŸullar, atama izni alınmış kadro sayısı, KPSS yabancı dil test sınavı asgari doÄŸru cevap sayısı, KPSS puan türü ve taban puanlar, puan sıralamasına göre atama izni alınmış kadro kontenjanının yirmi katından fazla olmamak üzere kaç adayın çaÄŸrılacağı, sınava son baÅŸvuru tarihi ve yeri, istenecek belgeler, sınavın yeri, zamanı, içeriÄŸi baÅŸvuru süresinin bitiminden en az 15 gün önce Resmî Gazete’de, Türkiye genelinde yayın yapan tirajı en yüksek ilk beÅŸ gazetenin birinde en az bir kez olmak üzere ilan vermek suretiyle ve Genel Müdürlük resmi internet sitesinde duyurulur.

             (4) Adayların baÅŸvuru ve kayıt süresi sınavların baÅŸlama tarihinden en az 10 gün önce bitecek ÅŸekilde tespit edilir.

             Sınav kurulu

             MADDE 132 – (1) Yarışma sınavını yapacak kurul; Rehberlik ve TeftiÅŸ BaÅŸkanının baÅŸkanlığında, BaÅŸkanın önerisi ve Genel Müdürün onayı ile görevlendirilecek dört müfettiÅŸ dahil olmak üzere beÅŸ kiÅŸiden oluÅŸur. Ayrıca, aynı usulle üç yedek üye tespit edilir.

             (2) Adayların mesleki bilgilerinin deÄŸerlendirilmesi amacıyla Genel Müdürlük birimleri, kamu kurum ve kuruluÅŸları ile üniversitelerin uzmanlarından yararlanabilir.

             Sınava giriÅŸ ÅŸartları

             MADDE 133 – (1) MüfettiÅŸ yardımcılığı yarışma sınavına katılabilmek için,

             a) Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinde sayılan ÅŸartlara sahip olmak,

             b) Üniversitelerin dört yıllık eÄŸitim veren hukuk, siyasal bilgiler, iktisat, iÅŸletme, iktisadî ve idarî bilimler, mimarlık, mühendislik fakülteleri mezunu olmak veya bunlara denkliÄŸi YükseköÄŸretim Kurulu tarafından kabul edilmiÅŸ yurt içi ve yurt dışındaki yükseköÄŸretim kurumlarından mezun olmak,

             c) Yarışma sınavının yapıldığı tarihte otuz yaşını doldurmamış olmak,

             ç) Görev yapmasına engel bir halin olmadığına dair ilgilinin yazılı beyanı,

             gerekir.

             (2) Mimarlık ve mühendislik fakültelerinden, hangi bölüm mezunlarına, ne kadar sayıda ihtiyaç olduÄŸu BaÅŸkanın önerisi ve Genel Müdürün onayıyla belirlenir ve duyuruda belirtilir.

             Sınava giriÅŸ için istenilen belgeler

             MADDE 134 – (1) Sınava girmek isteyenler, aÅŸağıdaki belgeler ile Ek-22’deki formu doldurarak baÅŸvururlar.

             a) T.C. Kimlik numarası beyanı,

             b) 4 adet vesikalık fotoÄŸraf,

             c) Mezuniyet belgesinin aslı veya Genel Müdürlükçe onaylı örneÄŸi,

             ç) KPSS sonuç belgesinin aslı veya Genel Müdürlükçe onaylı örneÄŸi.

             (2) BaÅŸvuru formu ile belgelerde yer alan bilgilerde gerçeÄŸe aykırı beyanda bulunduÄŸu ve girme ÅŸartlarını taşımadığı halde sınava girdiÄŸi anlaşılanlar, sınava iliÅŸkin haklarını kaybederler.

             Sınav adaylık belgesi

             MADDE 135 – (1) BaÅŸkanlıkça, müfettiÅŸ yardımcılığı yarışma sınavına katılacak adaylara fotoÄŸraflı sınava giriÅŸ belgesi verilir. Sınav giriÅŸ belgesi olmayan aday sınava alınmaz.

             Sınav konuları

             MADDE 136 – (1) MüfettiÅŸ yardımcılığı yarışma sınavı;

             a) Hukuk, siyasal bilgiler, iktisat, iÅŸletme ve iktisadi ve idari bilimler fakültesi mezunları için; muhasebe, iktisat, maliye ve hukuk,

             b) Mimarlık ve mühendislik fakültesi mezunları için; sınav duyurusunda belirtilen bölümlerin alan bilgisi,

             c) Kompozisyon,

             konularından seçilmek suretiyle yapılır.

             Yazılı sınav sorularının hazırlanması ve sınav süreci

             MADDE 137 – (1) Yazılı sınav soruları ve her soruya verilecek puanlar sınav kurulu tarafından konularına göre ayrı ayrı hazırlanır. Soru kâğıtları sınav kurulu tarafından imzalanır. Bu kâğıtlarda, verilecek puanlar ile sınavların ne kadar süreceÄŸi ayrıca gösterilir.       

             (2) Soru kâğıtları mühürlü zarflar içinde sınav kurulu baÅŸkanına teslim edilir.

             (3) Sınav duyurulan saatte baÅŸlar. Ä°çerisinde sınav soruları bulunan mühürlü zarf sınava katılanların huzurunda açılarak, adaylara dağıtılır veya yazdırılır. Sınavda sınav kurulu baÅŸkanınca yeterli sayıda personel gözcü olarak görevlendirilir.

             (4) Adaylar cevaplarını mühürlü sınav kâğıtlarına yazarlar.

             (5) Sınav bitiminde, soru zarflarının usulünce açıldığını ve sınavın baÅŸlama ve bitiÅŸ saatini, sınava girenlerin sayısını, kaç kâğıt kullandıklarını gösteren bir tutanak düzenlenir.

             (6) Düzenlenen tutanak ve toplanan sınav kağıtları, zarf içine konulup kapatıldıktan ve mühürlendikten sonra Kurul BaÅŸkanına tutanakla teslim edilir.

             (7) Sınav sürecinde;

             a) Soru zarfları açıldıktan sonra gelenler sınava alınmazlar.

             b) Sınava girenler, yanlarında hiçbir kâğıt, not, kitap, mobil telefon ve elektronik cihaz bulunduramazlar.

             c) Cevap kağıtlarından baÅŸka kağıda cevap yazılamaz. Adaylar cevap kâğıtlarındaki kimliklerini açık bırakamazlar veya kâğıt üzerine kimliÄŸi belli edecek yazı, iÅŸaret ve benzeri semboller koyamazlar. Aksi takdirde sınav kâğıtları iptal edilerek, adayın sınavı geçersiz sayılır.

             ç) Sınav sırasında sınav disiplin ve düzenini bozanlar, kopya çekenler veya baÅŸkasının yerine sınava girenler sınavdan çıkarılır. Bu hususlar, sınav kurulu tarafından tutanaÄŸa baÄŸlanır. Sınavdan çıkartılan adaylar bir daha müfettiÅŸ yardımcılığı yarışma sınavına alınmazlar.

             (8) Sınav gerektiÄŸinde bir protokol çerçevesinde ÖÄŸrenci Seçme ve YerleÅŸtirme Merkezine veya üniversitelere yaptırılabilir.

             Yazılı sınavın deÄŸerlendirilmesi ve sonucunun duyurulması

             MADDE 138 – (1) Sınav kurulunca yazılı sınavın yapılması halinde cevap kâğıtları bu kurul tarafından deÄŸerlendirilir.

             (2) Yazılı sınavda baÅŸarılı sayılabilmek için 100 tam puan üzerinden, grupların her birinden en az 60 puan alınması ve not ortalamasının ise asgari 65 olması gerekir.

             (3) Yazılı giriÅŸ sınavını kazananların listesi aday numaralarına göre hazırlanarak duyurulur ve kazananlar bir yazı ile sözlü sınava davet edilir.

             Sözlü sınav süreci, deÄŸerlendirilmesi ve sonuçların tutanaÄŸa baÄŸlanması

             MADDE 139 – (1) Sözlü sınavlar, yazılı sınav gruplarına giren konularda yapılır. Ayrıca bu sınavlarda adayların temsil ve ifade kabiliyeti, tavır ve davranışları gibi kiÅŸisel nitelikleri göz önünde bulundurulur.

             (2) Sözlü sınavda grupların tümü için adaylara sınav kurulu üyelerinin her biri tarafından 100 tam puan üzerinden not verilir. Verilen bu notların ortalaması sözlü sınav puanını teÅŸkil eder. Sözlü sınavda baÅŸarılı sayılmak için sözlü sınav puanının en az 65 olması ÅŸarttır.

             (3) Sınav kurulu yazılı ve sözlü sınav sonuçlarını ayrı ayrı bir tutanaÄŸa baÄŸlar.

             Yarışma sınavı notu ve sonucunun duyurulması

             MADDE 140 – (1) Yarışma sınavı notu, yazılı ve sözlü sınav notlarının ortalamasıdır.

             (2) Yarışma sınavını kazananların durumu, sınav kurulu tarafından en yüksek puandan baÅŸlamak üzere sıralanarak bir tutanaÄŸa baÄŸlanır. BaÅŸarı derecesinin eÅŸitliÄŸi halinde yazılı sınav notu, bu halde de eÅŸitlik bozulmadığı takdirde yabancı dil düzeyi esas alınır.  

             (3) BaÅŸarı puan sıralamasına göre, atama yapılacak kadro sayısı kadar asıl ve yedek aday olarak açıklanır.

             (4) Kazanan adaylara yazılı tebligat yapılır. Ayrıca kazananların listesi Genel MüdürlüÄŸün resmi internet sitesinde de duyurulur.

             MüfettiÅŸ yardımcılığına atanma

             MADDE 141 – (1) MüfettiÅŸ yardımcılığına atamalar baÅŸarı puan sıralamasına göre yapılır.

             (2) Asıl adaylardan atama için gelmeyen veya ataması yapılıp da göreve baÅŸlamayan ya da göreve baÅŸlayıp da ayrılanların yerine sınav tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde baÅŸarı puan sıralamasına göre yedek adaylar çaÄŸrılır.

             MüfettiÅŸ yardımcılarının yetiÅŸtirilmesi

             MADDE 142 – (1) MüfettiÅŸ yardımcılarının yetiÅŸtirilmesinde ÅŸu esaslara uyulur.

             a) Yetki alanına giren mevzuat ile uluslar arası denetim standartları ve yöntemleri konularında bilgi, deneyim ve uzmanlık kazanmalarını saÄŸlamak,

             b) Bilimsel çalışma ve araÅŸtırmalarla, mesleki, sosyal ve kültürel faaliyetlere katılmalarını özendirmek,

             c) Raporlama usul ve teknikleri konusunda yetiÅŸmelerini saÄŸlamak,

             ç) Yabancı dil bilgilerinin geliÅŸmesine imkân saÄŸlamak.

             (2) MüfettiÅŸ yardımcıları, üç yıllık yardımcılık döneminde aÅŸağıdaki programa göre yetiÅŸtirilir.

             a) Birinci aÅŸamada, mevzuatın öÄŸretilmesi ve denetim uygulamaları hakkında bilgi sahibi olmaları için hizmet içi eÄŸitim verilir.

             b) Ä°kinci aÅŸamada, müfettiÅŸ yardımcıları müfettiÅŸlerin refakatinde teftiÅŸ, inceleme, araÅŸtırma ve soruÅŸturma çalışmalarında görevlendirilmek suretiyle yetiÅŸtirilir. MüfettiÅŸler, refakatinde çalışan müfettiÅŸ yardımcılarının kaydettikleri geliÅŸmeler ile genel tutum ve davranışları hakkında bir rapor düzenlerler. Ä°kinci aÅŸamayı tamamlayamayan ve yetki verilmeyen müfettiÅŸ yardımcıları tek başına denetim görevi yapamazlar. MüfettiÅŸler, müfettiÅŸ yardımcılarının en iyi ÅŸekilde yetiÅŸmelerinden sorumludur.

             c) Üçüncü aÅŸamada, araÅŸtırma yeteneÄŸini geliÅŸtirme ve belli bir konuda detaylı bilgi sahibi olmaları için müfettiÅŸ yardımcılarına baÅŸkanlıkça belirlenecek konularda tez hazırlattırılır. Tezlerin yetiÅŸme döneminin bitiminden iki ay önce BaÅŸkanlığa verilmesi gerekir. Tezler, BaÅŸkan ve iki müfettiÅŸten oluÅŸan komisyon tarafından deÄŸerlendirilir ve komisyon huzurunda müfettiÅŸ yardımcıları tarafından savunulur. Tezler 100 tam puan üzerinden deÄŸerlendirilir. MüfettiÅŸ yardımcısına tezini savunacağı tarihten önceki 2 ay boyunca baÅŸka bir görev verilemez.

             Yetki verilmesi

             MADDE 143 – (1) MüfettiÅŸ yardımcılarına, refakatinde çalıştıkları müfettiÅŸlerin refakat dönemi bitiminde düzenledikleri deÄŸerlendirme raporları da dikkate alınarak, ikinci aÅŸamanın sonunda BaÅŸkanın teklifi, Genel Müdürün onayı ile re’sen teftiÅŸ, inceleme, ön inceleme, araÅŸtırma ve soruÅŸturma yetkisi verilebilir.

             Yeterlik sınavından önce çıkarılma

             MADDE 144 – (1) MüfettiÅŸ Yardımcılığı döneminde baÅŸarı gösteremeyeceÄŸi veya müfettiÅŸlik vasıflarıyla baÄŸdaÅŸmayacak tutum, yasak fiil ve davranışları tespit olunanlar, yeterlik sınavı beklenmeksizin MüfettiÅŸlik dışında öÄŸrenim durumları ve kadro derecelerine uygun baÅŸka bir göreve atanırlar.

             Yeterlik sınav kurulu, sınavın ÅŸekli ve konuları

             MADDE 145 – (1) Yeterlik sınavını yapacak kurul, Rehberlik ve TeftiÅŸ BaÅŸkanının baÅŸkanlığında; BaÅŸkanın önerisi ve Genel Müdürün onayı ile görevlendirilecek dört müfettiÅŸ olmak üzere beÅŸ üyeden oluÅŸur. Ayrıca üç yedek üye tespit edilir.

             (2) MüfettiÅŸ yardımcılarının görev alanını ilgilendiren mevzuat ve uygulaması ile denetleme, inceleme, soruÅŸturma ve araÅŸtırma yöntemlerini öÄŸrenip öÄŸrenmediklerini, mesleÄŸin gerektirdiÄŸi bilgi ve davranışları kazanıp kazanmadıklarını belirlemek üzere yeterlik sınavı yapılır.

             (3) Yeterlik sınavı yazılı ve sözlü olmak üzere iki aÅŸamada yapılır. Yazılı sınavı kazanan adaylar sözlü sınava katılırlar.

             (4) Yeterlik sınavına girecek müfettiÅŸ yardımcılarına, sınav tarihi ile saati ve yeri, sınav tarihinden itibaren en az 2 ay önce bildirilir.

             Yazılı sınav sorularının hazırlanması, sonuçların deÄŸerlendirilmesi

             MADDE 146 – (1) Yazılı sınavın yapılması ve sonuçlarının deÄŸerlendirilmesi, 138 inci maddedeki düzenlemeye göre yapılır.

             (2) Yeterlik sınavına girecek adaylardan hastalık, bir yakınının ölümü ve benzeri geçerli bir nedenle sınava katılamayanlar olduÄŸunda, durumun resmi belgeyle tevsiki halinde sınav kurulu, geçerli mazereti olan adayların sınavının ileri bir tarihte yapılmasına karar verebilir. Bu hal tutanakla tespit edilir ve yeni sınav tarihi ile yeri adaylara yazıyla bildirilir.

             (3) Bütün kâğıtlar okunup deÄŸerlendirildikten sonra en yüksek not alandan baÅŸlamak üzere tutanak düzenlenir.

             Sözlü sınav ve deÄŸerlendirilmesi

             MADDE 147 – (1) Yeterlik yazılı sınav sonuçları liste halinde duyurulur ve ayrıca sınava katılanlara yazılı olarak bildirilir. BaÅŸarı gösteren müfettiÅŸ yardımcılarına yapılan bildirimde sözlü sınavın günü, saati ve yeri belirtilir.

             (2) Sözlü sınav yazılı sınav sonuçlarının duyurulmasından sonra 15 gün içerisinde yapılır.

             (3) Sözlü sınav bildirilen gün ve saatte baÅŸlar. MüfettiÅŸ yardımcıları yazılı sınavı kazanma sırasına göre sözlü sınava alınırlar.

             (4) Sözlü sınavda yazılı sınav konuları ile genel kültür, muhakeme, kavrayış, ifade, temsil kabiliyeti ve davranışları deÄŸerlendirilir.

             (5) Sözlü sınavda, sınav kurulu baÅŸkan ve üyelerinin her biri 100 tam puan üzerinden not verir. Verilen notların ortalaması alınır. Sözlü sınavda baÅŸarılı sayılmak için not ortalamasının 70 ten aÅŸağı olmaması gerekir.

             (6) Sonuçlar baÅŸarı sıralamasına göre bir tutanaÄŸa baÄŸlanır.

             Yeterlik sınav notu ve baÅŸarı sırası, sonuçların duyurulması

             MADDE 148 – (1) MüfettiÅŸlik yeterlik sınav notu, yazılı ve sözlü sınav notlarının ortalamasıdır. En yüksek sınav notu ortalamasından baÅŸlamak üzere yeterlik sınavı baÅŸarı listesi düzenlenerek sınav kurulunca imzalanır.

             (2) Yeterlik sınav notu ortalamasının eÅŸitliÄŸi halinde sıralamada müfettiÅŸ yardımcılığı kıdemi dikkate alınır.

             (3) Sınav sonuçları yazılı olarak bildirilir.

             (4) BaÅŸkanlık, atamaya esas sınav sonuçlarını ve belgelerini Genel Müdür onayı ile ilgili birime intikal ettirir.

             Sınava girmeyenler ile baÅŸarı gösteremeyenler

             MADDE 149 – (1) MüfettiÅŸlik yeterlik sınavında baÅŸarı gösteremeyenlere sınavdan itibaren altı ay içinde bir hak daha verilir.

             (2) Bu süre sonunda da yeterlik sınavında baÅŸarı gösteremeyenler ile belgelenmiÅŸ ve geçerli nedeni bulunmaksızın sınava girmeyenler, Genel Müdürlükte öÄŸrenim durumları ve kadro derecelerine uygun baÅŸka bir göreve atanırlar.

             MüfettiÅŸliÄŸe atanma

             MADDE 150 – (1) Yeterlik sınavında baÅŸarı gösteren müfettiÅŸ yardımcıları, boÅŸ olan müfettiÅŸ kadrolarına baÅŸarı sırasına göre atanırlar ve bu sıra müfettiÅŸlik kıdemine esas oluÅŸturur.

             (2) MüfettiÅŸlik sıfatını kazandıktan sonra isteÄŸi ile veya naklen görevlerinden ayrılanlar, müracaatları halinde BaÅŸkanın görüÅŸü alınarak müfettiÅŸlik kadrolarına yeniden atanabilirler.

             Yükselme

             MADDE 151 – (1) MüfettiÅŸlerin baÅŸmüfettiÅŸliÄŸe yükselmesinde, mesleki yetenek ve kıdemi esas alınır.

             (2) BaÅŸmüfettiÅŸliÄŸe yükselmelerde adayların müfettiÅŸ yardımcılığı dönemi hariç yedi yıl müfettiÅŸlik yapmaları gerekir.

             (3) Yükselmelerde BaÅŸkanın yazılı görüÅŸüne baÅŸvurulur.

             MüfettiÅŸlerin kıdemi

             MADDE 152 – (1) MüfettiÅŸlikte kıdem; meslekte fiilen geçirilen süredir. Askerlik, hastalık, yurtiçi ve yurtdışındaki eÄŸitim çalışmaları gibi geçici ayrılmalar bu süreye dahildir.

             (2) MüfettiÅŸlik kıdemine esas süreleri aynı olanlar için kıdem; müfettiÅŸ yardımcıları için yarışma sınavındaki, müfettiÅŸler için ise yeterlik sınavındaki baÅŸarı derecelerine göre tespit edilir.

             (3) BaÅŸmüfettiÅŸler arasındaki kıdem sırasının tespitinde baÅŸmüfettiÅŸliÄŸe atanma tarihi, aynı tarihte atananlar için müfettiÅŸlik kıdemi, müfettiÅŸlik kıdemi de aynı olanlar için ise yeterlik sınavındaki baÅŸarı derecesi esas alınır.

             (4) Rehberlik ve TeftiÅŸ BaÅŸkanlığı yaptıktan sonra müfettiÅŸliÄŸe dönenler dönemlerinin en kıdemlisi sayılırlar. Aynı dönemde bu durumda birden fazla müfettiÅŸ olması halinde, müfettiÅŸlik kıdemi esas alınır.

             (5) Aynı tarihte yapılan giriÅŸ sınavı ile BaÅŸkanlıkta göreve baÅŸlayan müfettiÅŸ yardımcılarından, müfettiÅŸliÄŸe geç atananların kıdemleri, kendi dönemlerinden olan müfettiÅŸlerden sonra gelir.

             (6) MüfettiÅŸ sıfatını kazandıktan sonra görevden ayrılanlardan MüfettiÅŸliÄŸe dönenler kıdem bakımından dönemlerinin sonuna alınırlar. BaÅŸkanlıktaki görevinden veya kamu hizmetinden ayrıldıktan sonra geri dönenlerin kıdemlerinin belirlenmesinde BaÅŸkanlıktaki fiili hizmet süreleri esas alınır.

             Rehberlik ve TeftiÅŸ BaÅŸkanlığına atanma

             MADDE 153 – (1) Rehberlik ve TeftiÅŸ BaÅŸkanı, Genel Müdürlükte en az 5 yıl BaÅŸmüfettiÅŸ olarak görev yapanlar arasından Genel Müdürün teklifi ile BaÅŸbakan veya görevlendirdiÄŸi Devlet Bakanının onayı ile atanır.

             MüfettiÅŸlik güvencesi ve idari kademelerde geçici görevlendirme

             MADDE 154 – (1) MüfettiÅŸler, kendi istekleri olmadıkça veya denetim hizmetlerinin gerekleriyle baÄŸdaÅŸmayan sıhhi, ahlaki veya mesleki yetersizlikleri tespit edilmedikçe görevlerinden alınamaz, diÄŸer idari görevlere atanamazlar. Yetersizlik halleri ancak yargı kararı, saÄŸlık raporu veya biri kıdemli olmak üzere en az iki müfettiÅŸten oluÅŸan komisyonca hazırlanacak rapor gibi belgelerle tevsik edilir.

              (2) MüfettiÅŸler, MüfettiÅŸlik hakları saklı kalmak kaydıyla diÄŸer idari kademelerde geçici olarak görevlendirilebilirler.

             MüfettiÅŸ kimlik belgesi ve mühür

             MADDE 155 – (1) MüfettiÅŸ ve müfettiÅŸ yardımcılarına yetkilerini, unvanını, kimlik bilgilerini gösteren, Genel Müdür tarafından imzalanmış bir kimlik belgesi verilir.

             (2) MüfettiÅŸ ve yetkili müfettiÅŸ yardımcısına beratı ile birlikte mühür verilir. Bu berat ve mührün baÅŸkalarının eline geçmeyecek ÅŸekilde muhafazası, kaybedilmesi durumunda BaÅŸkanlığa bilgi verilmesi zorunludur.

             (3) Görevinden ayrılan müfettiÅŸ ve müfettiÅŸ yardımcıları zimmetlerindeki resmi mühür ve beratı ile kimlik belgesini BaÅŸkanlığa teslim etmek zorundadır.

 

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Vakıf Uzmanlığı ve Uzman Yardımcılığı

             Uzman Yardımcılığı

             MADDE 156 – (1) Vakıf Uzmanlığına uzman yardımcısı olarak girilir. Uzman yardımcılığına atanabilmek için; KPSS’de (A) grubu kadrolar için yapılan sınavda Genel Müdürlükçe belirlenen puan türünde tespit edilen asgari puanı almış olanlar arasında yapılan yarışma sınavında baÅŸarılı olmak ÅŸarttır.

             Yarışma sınavı

             MADDE 157 – (1) Uzman Yardımcılığı yarışma sınavları kadro ve ihtiyaç durumuna göre, Kamu Görevlerine Ä°lk Defa Atanacaklar Ä°çin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik hükümleri çerçevesinde ÖÄŸrenci Seçme ve YerleÅŸtirme Merkezi tarafından yapılan KPSS sonuçlarına göre sınav ilanında belirtilen asgari taban puan esas alınarak, atama izni alınmış kadro kontenjanının yirmi katından fazla olmamak üzere belirlenen sayıda aday arasından yazılı ve sözlü sınav yapılarak seçilir.

             Aranılan ÅŸartlar

             MADDE 158 – (1) Yarışma sınavına katılabilmek için,

             a) Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinde sayılan ÅŸartları taşımak,

             b) KPSS puan türlerinden yarışma sınavı duyurusunda ilan edilen asgari puanı almak,

             c) KPDS seviye tespit sınavında Genel Müdürlükçe belirlenen dillerin birinden en az (B) düzeyinde baÅŸarılı olmak,

             ç) Sınavın yapıldığı tarihte otuz yaşını doldurmamış olmak,

             d) En az dört yıllık eÄŸitim veren yurt içi veya bunlara denkliÄŸi YükseköÄŸretim Kurulu tarafından onaylanmış yurt dışındaki fakülte veya yüksek okullardan mezun olmak,

             ÅŸartları aranır.

             Yarışma sınavına baÅŸvuru ve baÅŸvuru belgeleri

             MADDE 159 – (1) Yarışma sınavına katılmak isteyen adaylar, Genel Müdürlükten temin edecekleri baÅŸvuru formuna aÅŸağıdaki belgeleri eklerler:

             a) T.C. Kimlik numarası beyanı,

             b) 4 adet vesikalık fotoÄŸraf,

             c) Mezuniyet belgesinin aslı veya Genel Müdürlükçe onaylı örneÄŸi,

             ç) KPSS sonuç belgesinin aslı veya Genel Müdürlükçe onaylı örneÄŸi,

             d) KPDS sınav sonuç belgesi aslı veya Genel Müdürlükçe onaylı örneÄŸi.

             (2) Birinci fıkrada sayılan ve sınav ilanı ile istenebilecek diÄŸer belgelerin Genel Müdürlük Ä°nsan Kaynakları Daire BaÅŸkanlığına son baÅŸvuru tarihi mesai saati bitimine kadar elden teslim edilmesi gerekir. Posta ile yapılan baÅŸvurularda, birinci fıkrada belirtilen belgelerin Genel Müdürlük genel evrakına en geç yarışma sınavı duyurusunda belirtilen son baÅŸvuru tarihine kadar ulaÅŸmış olması ÅŸarttır. Postadaki gecikmeler dikkate alınmaz.

             (3) GerçeÄŸe aykırı beyanda bulunduÄŸu tespit edilen adaylar yarışma sınavına alınmazlar, bunlardan sınava girmiÅŸ olanların sınavları geçersiz sayılarak atamaları yapılmaz. Atamaları yapılmış olsa dahi iptal edilir. Bunlar hakkında yasal iÅŸlem yapılmak üzere Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulur.

             Sınav hazırlıkları ve sınava giriÅŸ belgesi

             MADDE 160 – (1) Ä°nsan Kaynakları Daire BaÅŸkanlığı, yarışma sınavı hazırlık çalışmalarını yapar, yarışma sınavı baÅŸvurularını inceler ve aranılan ÅŸartların adaylarda mevcut olup olmadığını tespit eder.

             (2) Gerekli ÅŸartları taşımayan adayların belgeleri istemeleri halinde iade edilir.

             (3) Ä°nsan Kaynakları Daire BaÅŸkanlığınca, sınava girme hakkı kazanan adaylara fotoÄŸraflı sınava giriÅŸ belgesi verilir. Sınav giriÅŸ belgesinde kimlik bilgileri, sınav yeri ve tarihi yer alır. Sınav giriÅŸ belgesi olmayan aday sınava alınmaz.

             Sınav kurulu

             MADDE 161 – (1) Sınav kurulu Genel Müdür onayı ile Ä°nsan Kaynakları Daire BaÅŸkanlığının baÄŸlı bulunduÄŸu Genel Müdür Yardımcısının baÅŸkanlığında, daire baÅŸkanları, birim müdürleri, vakıf uzmanları veya konusunda uzman kurum personeli arasından belirlenecek, baÅŸkan dahil beÅŸ asil ve üç yedek üyeden oluÅŸur. Ä°htiyaç duyulması halinde üniversite öÄŸretim üyeleri arasından en fazla iki kiÅŸi sınav kurulu asil üyesi olarak görevlendirilebilir.

             Yarışma sınavı duyurusu     

             MADDE 162 – (1) Açıktan atama izni alınmış kadro sayısı, sınıf, unvan ve dereceleri, öÄŸrenim dalları ve kontenjanları, yarışma sınavına katılma ÅŸartları, KPSS puan türleri ve asgari puanları ile puan sıralamasına göre çağırılacak aday sayısı, son baÅŸvuru tarihi ve baÅŸvuru yeri, baÅŸvuruda istenilecek belgeler, sınavın yeri, zamanı, içeriÄŸi ve deÄŸerlendirme yöntemi ile atama sırasında istenecek belgeler, baÅŸvuru süresinin bitiminden en az 15 gün önce Resmî Gazete’de, Türkiye genelinde yayın yapan tirajı en yüksek ilk beÅŸ gazetenin birinde en az bir kez olmak üzere ilan vermek suretiyle ve Genel Müdürlük resmi internet sitesinde duyurulur.

             (2) Yeterlik sınavında, Osmanlıca el yazması ve matbu belgeleri okuyup günümüz Türkçesine çevirebilecek düzeyde yeterliliÄŸe sahip olup olmadıklarına yönelik deÄŸerlendirmeye tabi tutulacak uzman yardımcıları, sınav ilanında açıkça belirtilir.

             (3) Yarışma sınavına öÄŸrenim dallarının herbiri itibariyle alınacak uzman yardımcısı kadro kontenjanı için Genel Müdürlükçe öngörülen sayıda baÅŸvurunun olmaması halinde kadro ve ihtiyaç durumuna göre öÄŸrenim dallarında Genel Müdürlükçe deÄŸiÅŸiklik yapılabilir.

             (4) Sınav konuları, yazılı ve sözlü sınavın yapılış ÅŸekli ve deÄŸerlendirilmesine iliÅŸkin hususlar sınavdan önce duyurulur. Sınavı kazanan adaylardan aÅŸağıdaki belgeler istenir.

             a) Mezuniyet belgesi veya Genel Müdürlükçe onaylı sureti,

             b) Sabıka kaydı olmadığına dair belge,

             c) Askerlikle iliÅŸiÄŸi olmadığına dair belge,

             ç) Görevini devamlı olarak yapmaya engel bir durumu olmadığına dair beyan,

             d) 4 adet fotoÄŸraf.

             Yarışma sınav notu ve sonucun duyurulması

             MADDE 163 – (1) Yarışma sınavı baÅŸarı notu, her biri 100 üzerinden 65 puan alınması kaydıyla yazılı ve sözlü sınav notunun aritmetik ortalamasından oluÅŸur.

             (2) Sınav kurulu, öÄŸrenim dalları itibariyle yarışma sınavı baÅŸarı listesini ve uzman yardımcısı aday listesini sözlü sınavın bittiÄŸi tarihi takip eden 5 iÅŸ günü içinde Genel MüdürlüÄŸe teslim eder. Kazanan adaylara yazılı tebligat yapılır. Ayrıca kazananların listesi Genel MüdürlüÄŸün resmi internet sitesinde de duyurulur.

             Uzman Yardımcılığı süresi, atama ve görevlendirilme

             MADDE 164 – (1) Adayların uzman yardımcılığına atanmaları baÅŸarı derecesine göre yapılır. Uzman yardımcılığı süresi en az üç yıldır.

             Tez konusunun belirlenmesi

             MADDE 165 – (1) Uzman yardımcısı; olumlu sicil almak kaydıyla adaylıkta geçen iki yıllık süreyi tamamladıktan sonra Genel MüdürlüÄŸün görev alanı ile ilgili bir tez konusunu 1 ay içerisinde belirleyerek Ä°nsan Kaynakları Daire BaÅŸkanlığına bildirir. Tez konusu Genel Müdürlük onayı ile kesinleÅŸir ve ilgiliye duyurulur.

             (2) Ä°ki yıllık süreye ücretsiz izin süresiyle askerlikte geçen süreler dahil deÄŸildir.

             Tezin hazırlanmasına iliÅŸkin esaslar

             MADDE 166 – (1) Uzmanlık tezi, tez konusunun ilgiliye tebliÄŸ tarihini takip eden bir yıl içinde hazırlanır. Bu sürenin son üç ayında uzman yardımcılarına baÅŸka görev verilmemesi esastır. Tezde yabancı dilde hazırlanmış özet bölümünün bulunması ÅŸarttır.

             (2) Tezin hazırlanmasında, konunun baÅŸka bir kurum ve kuruluÅŸta uzmanlık, yüksek lisans, doktora tezi veya baÅŸka bir ad altında içerik ve sonuçları açısından aynı ÅŸekilde incelenip savunulmamış olması esastır. Uzman yardımcısının hazırlayacağı tezin kendi görüÅŸ ve deÄŸerlendirmelerini içermesi ve bilimsel çalışma etiÄŸine uygun olması gereklidir.

             (3) Genel Müdürlük tarafından uzman yardımcılarına, vakıf uzmanı veya 158 inci maddenin birinci fıkrasının (d) bendinde belirtilen nitelikleri taşıyan bir tez danışmanı belirlenir. Tez danışmanı, uzman yardımcısına tez çalışmalarında nezaret eder.

             Yeterlik sınav komisyonu

             MADDE 167 – (1) Yeterlik Sınav Komisyonu, Ä°nsan Kaynakları Daire BaÅŸkanlığının baÄŸlı olduÄŸu Genel Müdür Yardımcısı baÅŸkanlığında, beÅŸ asil ve üç yedek üyeden Genel Müdür onayı ile oluÅŸur. GerektiÄŸinde üniversite öÄŸretim üyelerinden iki kiÅŸi komisyona dahil edilebilir.

             (2) Komisyon üye tam sayısı ile toplanır, kararlar oy çokluÄŸu ile alınır ve çekimser oy kullanılamaz.

             Tezin teslimi

             MADDE 168 – (1) Uzman yardımcısı hazırladığı tezi Ä°nsan Kaynakları Daire BaÅŸkanlığına teslim eder. Ä°lgili daire tezin bir örneÄŸini tez danışmanına verir. Tez danışmanı on beÅŸ gün içinde tez ile ilgili raporunu hazırlar ve ilgili daireye gönderir. Ä°nsan Kaynakları Daire BaÅŸkanlığı tezi, raporla birlikte deÄŸerlendirilmek üzere komisyon üyelerine dağıtır.

             (2) Mazereti sebebiyle tezini zamanında teslim edemeyen uzman yardımcısına, talebi üzerine Genel Müdürlük onayı ile zorunlu halin gerektirdiÄŸi kadar ek süre verilebilir.

             Tezin deÄŸerlendirilmesi

             MADDE 169 – (1) Genel Müdürlükçe tespit edilecek deÄŸerlendirme gününde, uzman yardımcısı tezini sözlü olarak savunur ve üyelerin sorularını cevaplandırır. DeÄŸerlendirme günü uzman yardımcısına en az bir ay önceden Ä°nsan Kaynakları Daire BaÅŸkanlığınca bildirilir.

             (2) Komisyon, tezi deÄŸerlendirerek, tezin baÅŸarılı veya baÅŸarısız olduÄŸuna oy çokluÄŸu ile karar verir. BaÅŸarısız kabul edilen tezlerin eksiklikleri, nedenleri ile birlikte gerekçede belirtilir.

             (3) Tezi baÅŸarısız görülen uzman yardımcısına komisyonca bir hak daha tanınır. Uzman yardımcısı ikinci hakkını, sonuçların ilanından itibaren üç ay içinde, daha önceden hazırlamış olduÄŸu tezi düzelterek kullanır, düzeltilen tez aynı usulle yeniden deÄŸerlendirilir.

             (4) Tezi ikinci defa baÅŸarısız görülen uzman yardımcısı, yeterlik sınavına girme hakkını tamamen kaybeder. Genel Müdürlükte öÄŸrenim durumları ve kadro derecelerine uygun baÅŸka bir göreve atanırlar.

             Yeterlik sınav duyurusu

             MADDE 170 – (1) Yeterlik sınav tarihi, sınav komisyonunca belirlenerek sınavın yapılmasından bir ay önce duyurulur.

             (2) Yeterlik sınavı, tezin baÅŸarılı bulunmasının tebliÄŸinden itibaren en geç bir ay içerisinde Genel Müdürlükçe yapılır.

             Yeterlik sınavına girebilme ÅŸartları

             MADDE 171 – (1) Yeterlik sınavına girebilmek için, uzman yardımcısının üç yıl çalışmış olması, tezinin baÅŸarılı kabul edilmesi ve sicil notunun olumlu olması ÅŸarttır.

             Yeterlik sınavı ve deÄŸerlendirme

             MADDE 172 – (1) Tezi yeterli görülen uzman yardımcısı;

             a) Mesleki bilgi,

             b) Genel MüdürlüÄŸün görev alanına giren mevzuat,

             konularında sözlü sınava tabi tutulur.

             (2) Sözlü sınavda; her adaya sınav kurulu üyelerince 100 tam puan üzerinden ayrı ayrı not verilir ve bunların aritmetik ortalaması sınav notunu belirler.

             (3) Sözlü sınavda baÅŸarılı sayılmak için notun en az 70 olması gerekir.

             (4) Ayrıca, 162 nci maddenin ikinci fıkrası kapsamında alınan uzman yardımcıları için Osmanlıcalarının yeterli düzeyde olup olmadığının ölçülmesine yönelik ayrı bir oturumda yazılı sınav yapılır. Yapılacak sınavda 100 tam puan üzerinden en az 70 alınması gerekir.

             Yeterlik sınav sonucunun tebliÄŸi

             MADDE 173 – (1) Komisyon tarafından sonuç listesi sözlü sınavın bittiÄŸi tarihi takip eden 5 iÅŸ günü içinde Genel Müdürlük onayına sunulur, sonuç ilgililere tebliÄŸ edilir.

             Uzmanlığa atama

             MADDE 174 – (1) Yeterlik sınavında baÅŸarılı bulunan Uzman Yardımcısı, uzmanlık için aranan diÄŸer ÅŸartları da taşıması kaydıyla Genel Müdürlük tarafından Vakıf Uzmanı olarak atanır. Ataması yapılanlar birden fazla ise aralarındaki baÅŸarı sıralaması, uzman yardımcılığı dönemindeki çalışmaları ve tez deÄŸerlendirme sonuçları birlikte deÄŸerlendirilerek Genel Müdürlükçe belirlenir.

             Sınava girmeyenler ile baÅŸarı gösteremeyenler

             MADDE 175 – (1) Uzman yardımcılığı yeterlik sınavında baÅŸarı gösteremeyenlere sınavdan itibaren altı ay içinde bir hak daha verilir.

             (2) Bu süre sonunda da yeterlik sınavında baÅŸarı gösteremeyenler ile belgelenmiÅŸ veya geçerli nedeni bulunmaksızın sınava girmeyenler, Genel Müdürlükte öÄŸrenim durumları ve kadro derecelerine uygun baÅŸka bir göreve atanırlar.

             Uzman yardımcılarının görevleri

             MADDE 176 – (1) Vakıf Uzman yardımcıları;

             a) Ä°lgili mevzuatta belirtilen görevleri yapmak,

             b) Vakıf uzmanları ile birlikte Genel MüdürlüÄŸün görev alanlarında araÅŸtırma ve inceleme yapmak,

             c) Genel Müdürlükçe verilen diÄŸer görevleri yerine getirmekle

             görevli ve yükümlüdürler.

             Uzmanların görevleri

             MADDE 177 – (1) Vakıf Uzmanları;

             a) Ä°lgili mevzuatta belirtilen görevleri yapmak,

             b) Genel MüdürlüÄŸün görev ve amaçları kapsamında, araÅŸtırma ve inceleme yapmak, proje üretmek ve geliÅŸtirmek,

             c) Genel MüdürlüÄŸün faaliyet alanına giren konulardaki mevzuat çalışmalarına yardımcı olmak,

             ç) Genel Müdürlükçe verilen diÄŸer görevleri yerine getirmekle

             görevli ve yükümlüdürler.

 

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

ÇeÅŸitli ve Son Hükümler

             Vakıf kültür varlıklarının devri         

             MADDE 178 – (1) Vakıf yoluyla meydana gelip de her ne suretle olursa olsun Hazine, belediye, özel idarelerin veya köy tüzel kiÅŸiliÄŸinin mülkiyetine geçmiÅŸ vakıf kültür varlıkları tapu sicil müdürlüÄŸünce mazbut vakıfları adına tescil edilir.

             (2) Vakıf yolu ile meydana gelen kültür varlıklarının tespiti; vakfiyeler, vakıf veya tapu kütüklerindeki kayıtlar, kadastro tespit evrakı, fermanlar, beratlar, atik senetler, yoklama kayıtları, kitabeler, tarihi kayıtlar, müze kayıtları, tescil kayıtları ile mülkname, temessük, tefviz, hazine-i hassa, mütevelli, mültezim, sipahi senetleri gibi belgelerden biri veya birkaçı ile yapılır.

             (3) Eserin vakıf yoluyla meydana gelmiÅŸ vakıf kültür varlığı olduÄŸunun ikinci fıkrada belirtilen belgelerle tespiti halinde bölge müdürlüÄŸünün talebi üzerine mazbut vakıfları adına tescili yapılır.

             Vakıf kültür varlığının tahliyesi

             MADDE 179 – (1) Devralınan vakıf kültür varlığı herhangi bir suretle kiralanmışsa veya iÅŸgal edilmiÅŸ ise kiracılar veya iÅŸgalciler bu yerleri mütemmim cüz’ü ve teferruatı ile birlikte ve hiçbir deÄŸiÅŸikliÄŸe tabi tutulmadan talep tarihinden itibaren otuz gün içerisinde tahliye ederek, Genel MüdürlüÄŸe teslim etmek mecburiyetindedirler.   

              (2) Bu süre içinde boÅŸaltılmadığı takdirde, bölge müdürlüÄŸünün talebi üzerine bulunduÄŸu yer mülki amirince en geç 15 gün içinde taşınmazın tahliyesi saÄŸlanır.

             Vakıf kültür varlıklarının korunması ve imar uygulamalarının bildirilmesi

             MADDE 180 – (1) Kamu kurum ve kuruluÅŸları, koruma imar planlarını düzenlerken vakıf kültür varlıklarıyla ilgili hususlarda Genel MüdürlüÄŸün olumlu görüÅŸünü almak zorundadırlar.

             (2) Koruma imar planı, uygulama imar planı ve parselasyon planı çalışmaları bölge müdürlüklerince düzenli olarak takip edilir.

             (3) Mazbut vakıflara ait taşınmazlarda akar niteliÄŸini koruyacak ÅŸekilde imar düzenlemesi yapılır. Akar nitelikli vakıf taşınmazlara, imar planlarında yol, meydan, park, otopark, çocuk bahçesi, yeÅŸil saha, cami, karakol, okul, resmi hizmet alanı, belediye hizmet alanı gibi akar niteliÄŸi olmayan fonksiyonlar verilemez. Bu taşınmazlarda akar niteliÄŸini koruyacak ÅŸekilde imar düzenlemesi yapılmadığının tespit edilmesi halinde, taşınmazın akar niteliÄŸine uygun imar planı tadilatının yapılması ilgili kurumdan istenir. Ä°lgili kurum talep doÄŸrultusunda gerekli düzeltmeleri yapar. Ä°mar tadilatı sonuçlanıncaya kadar iÅŸlemler bölge müdürlüÄŸünce takip edilir.

             Taviz bedeli

             MADDE 181 – (1) Vakıf ÅŸerhi bulunan taşınmazlara dair iÅŸlemler bölge müdürlüklerince yürütülür.

             (2) Vakıf ÅŸerhi bulunan taşınmazların, miri arazilerden mukataalı hayrata tahsis edilmeyenleri ile aÅŸar ve rüsumu vakfedilen taşınmazlardan olup olmadığı tespit edilir. Bu tespit çalışması Kültür ve Tescil Daire BaÅŸkanlığı bünyesinde oluÅŸturulan uzman kiÅŸilerin görev alacağı bir komisyon marifetiyle yürütülür.

             (3) Komisyonca tespiti yapılan bu taşınmazlar taviz bedeli alınmaksızın serbest tasarrufa terk edilir.

             Genel MüdürlüÄŸü temsil

             MADDE 182 – (1) Bölge müdürü; mahkemelerde, diÄŸer kurul ve makamlarda Genel MüdürlüÄŸü temsil edebileceÄŸi gibi bu sıfatla baÅŸka memurları da vekil tayin edebilir. Bölge müdürü veya vekil tayin edilen memur inÅŸa, tamir, kiralama, kiraya verme, alım, satım, ÅŸerh ve ihale iÅŸlerinde de aynı suretle Genel Müdürlük namına hareket eder.

             Yürürlükten kaldırılan yönetmelikler

             MADDE 183 – (1) 28/12/1989 tarihli ve 20386 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan BaÅŸbakanlık Vakıflar Genel MüdürlüÄŸü Muhtaç Aylığı ve Vakıf Ä°maret YönetmeliÄŸi, 5/9/1993 tarihli ve 21689 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Vakıflar Genel MüdürlüÄŸü TeftiÅŸ Kurulu YönetmeliÄŸi, 4/6/1998 tarihli ve 23362 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Vakıf Hayrat Taşınmazların Tahsisi Hakkında Yönetmelik, 20/3/2001 tarihli ve 24348 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan BaÅŸbakanlık Vakıflar Genel MüdürlüÄŸü Bezm-i Âlem Valide Sultan Vakıf Gureba Hastanesi Fakir ve Garip Hastaların TeÅŸhis ve Tedavisinde Uygulanacak Usul ve Esaslara Ait Yönetmelik, 28/7/2001 tarihli ve 24476 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yeni Vakıflar Birim YönetmeliÄŸi, 24/1/2003 tarihli ve 25003 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Cemaat Vakıflarının Taşınmaz Mal Edinmeleri, Bunlar Üzerinde Tasarrufta Bulunmaları ve Tasarrufları Altında Bulunan Taşınmaz Malların Bu Vakıflar Adına Tescil Edilmesi Hakkında Yönetmelik, 8/9/2006 tarihli ve 26283 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Vakıflar Genel MüdürlüÄŸü Burs YönetmeliÄŸi yürürlükten kaldırılmıştır.

             Meclis ÜyeliÄŸi için yapılacak ilk seçim

             GEÇÄ°CÄ° MADDE 1 – (1) Bu YönetmeliÄŸin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten itibaren en geç bir ay içerisinde Kanun ve bu Yönetmelikte belirtilen usul ve esaslara uygun olarak Meclis üyeliÄŸi için yapılacak seçim süreci baÅŸlar.

             Mevcut yönetim kurulu üyeleri

             GEÇÄ°CÄ° MADDE 2 – (1) Bu YönetmeliÄŸin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihte görevde bulunan cemaat vakfı yönetim kurulu üyelerinden Kanunun 9 uncu maddesine aykırı olmayanların görevleri yeni seçimlere kadar devam eder.

             Ä°ç denetim raporları

             GEÇÄ°CÄ° MADDE 3 – (1) Vakıflara ait 2008 yılı iç denetim raporlarının sertifikalı denetçiler tarafından düzenlenmesi zorunlu deÄŸildir. Ancak söz konusu raporların bu Yönetmelikte yer alan usul ve esaslara göre düzenlenmesi ve gönderilmesi zorunludur.

             Yürürlük

             MADDE 184 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüÄŸe girer.

             Yürütme

             MADDE 185 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Vakıflar Genel MüdürlüÄŸünün baÄŸlı bulunduÄŸu Bakan yürütür.



ÜYE GİRİŞİ



Google Analytics Kodunu buraya koyun